• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

4 bežne konzumované nápoje, ktoré zvyšujú riziko rakoviny

  • 20:15 07.06.2019
  • Bratislava
4 bežne konzumované nápoje, ktoré zvyšujú riziko rakoviny

Čistou vodou človek nič nepokazí, no ako je to so škodlivosťou iných nápojov? Prezradíme vám, ktoré z nich preukázateľne zvyšujú riziko rakoviny.

Všade, kam sa pohneme, čítame a počúvame o rakovine. Niet sa čomu čudovať, na onkologické ochorenia umiera čoraz viac ľudí a prispievajú k tomu mnohé faktory, s ktorými sa stretávame každý deň.

Niektorým druhom rakoviny, ktoré sú geneticky podmienené, sa človek vyhne len s ťažkosťami. Medzi činitele, ktoré sa dajú ovplyvniť, však radíme napríklad znečistený vzduch, nezdravú stravu alebo kontakt so škodlivými chemikáliami.

Na riziko vzniku rakoviny má vplyv aj to, čo denne pijete. Toto sú niektoré z nápojov, ktoré podľa vedy znateľne zvyšujú riziko vzniku rakoviny:

Alkohol

Likér, alkohol, „tvrdé“ – nech už to voláte hocijako, v zásade ide o jednu a tú istú látku – etanol, ktorá sa vyrába kvasením cukru alebo škrobu. Alkohol je nebezpečný preto, že dráždi tkanivá, cez ktoré do DNA ľahšie preniknú karcinogény.

Konzumácia alkoholu preukázateľne prispieva k vzniku rakoviny v oblasti hlavy, krku, hrdla, pečene, prsníkov a hrubého čreva.

Sladené nápoje

Cukor sa spája so vznikom viacerých druhov rakoviny a existujú dôkazy o tom, že podporuje rast tumorov.

Sladené nápoje sa od sladkých jedál odlišujú tým, že cukor z nich sa v tele vstrebáva oveľa rýchlejšie. Po vypití sladkého nápoja sa do pečene dostáva fruktóza, ktorú však nesprevádza žiadna dôležitá živina ako vláknina, ktorá zaručuje pocit plnosti na dlhší čas.

Sladké nápoje človeka nezasýtia, preto počas dňa je viac a priberá. Nárast hmotnosti môže podporiť niektoré druhy rakoviny, ako rakovinu prsníka alebo hrubého čreva.

Vriace nápoje

Nápoj zvaný maté sa pripravuje z listov cezmíny paraguajskej. Tradične sa podáva, kým ešte vrie, a odporúča sa piť horúci. Práve tento nápoj vedcov priviedol k zisteniu, že jeho konzumácia vedie k zvýšeniu rizika rakoviny pažeráka. Riziko sa znásobuje u fajčiarov a konzumentov alkoholu.

Rakovina je hrozbou nielen pre tých, ktorí pijú maté. Ukázalo sa, že rovnaké účinky má na telo aj horúci čaj, a vlastne akýkoľvek nápoj vypitý za vysokej teploty.

Káva (?)

Veda sa už niekoľko rokov snaží prísť na to, či rakovinu spôsobuje aj mnohými milovaná káva. Zatiaľ sa však naskytajú len nejednoznačné závery.

Pri pražení kávových zŕn sa z nich uvoľňuje akrylamid považovaný za karcinogén. Nebezpečný je pre človeka len pri nadmernej konzumácii, a neexistuje dôkaz na to, že by nízka dávka v káve dokázala poškodiť zdravie človeka, dokonca ani pri pravidelnej konzumácii.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) pod taktovkou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 2016 uzavrela, že neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by naznačovali spojitosť medzi kávou a rakovinou. IARC dokonca tvrdí, že káva pravdepodobne znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, ako rakovina močového mechúra a pečene.

Zdroj: Info.sk, DP, businessinsider.com, iarc.fr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.