• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Višne: Zdravé ovocie, ktoré bojuje nielen proti zápalom a srdcovým ochoreniam

  • 20:05 05.06.2019
  • Bratislava
Višne: Zdravé ovocie, ktoré bojuje nielen proti zápalom a srdcovým ochoreniam

Drobné červené plody, ktoré sa podobajú čerešniam, v sebe ukrývajú oveľa viac ako len trpkú chuť. Poskytneme vám 9 dôvodov na to, aby ste ich jedli častejšie.

Višňa je obľúbený opadavý krík alebo menší strom pochádzajúci z Európy a juhozápadnej Ázie. Zdobia ho biele kvety a červené plody s trpkou príchuťou. Plody višne sa vzhľadom podobajú na čerešne, no chuťovo sú kyslastejšie a majú väčšiu nutričnú hodnotu.

Višňa vyrastá do výšky 4 až 10 metrov a dobre sa jej darí v chladnejšom, vlhkejšom prostredí. Jej plody majú svetločervené alebo tmavočervené sfarbenie a intenzívnu trpkú chuť. Višne sa zbierajú od júna do augusta, a dajú sa využiť pri príprave koláčov, zmrzliny, kompótov alebo dezertov.

Višne sú dobrým zdrojom mnohých živín, vitamínov a minerálov. 155 gramov višní obsahuje 0,161 miligramov mede, 15,5 miligramov vitamínu C, 99 mikrogramov vitamínu A, 0,174 miligramov mangánu, 3,5 gramov vlákniny, 0,5 miligramov železa, 268 miligramov draslíka a 0,068 miligramov vitamínu B6.

Višne a zdravotné benefity, ktoré sa v nich skrývajú

1. Bohaté na antioxidanty

Látky, ktoré višniam dodávajú bohaté červené sfarbenie, pôsobia proti bolesti účinnejšie ako aspirín. Okrem toho poskytujú antioxidačnú ochranu v takom množstve, aké ponúkajú aj populárne doplnky stravy (napríklad vitamín E).

Niektoré výskumy dokazujú, že denná konzumácia višní znižuje riziko kardiovaskulárnych alebo chronických ochorení vznikajúcich kvôli zápalu, artritíde a dne.

2. Zmenšujú riziko porážky

Višne sú nielen dobrým bojovníkom proti ochoreniam srdca, ale vedia tiež znížiť riziko mozgovej príhody. Slúžia preto ako vhodný doplnok pri liečbe bežnými liekmi.

3. Bojujú proti ochoreniam srdca a cukrovke

Ľudia, ktorí v rámci výskumov pravidelne jedli višne, nepriberali toľko, koľko ostatní. Ich krv okrem toho obsahovala menej zápalových buniek, ktoré súvisia so vznikom srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.

Višne dokážu znížiť aj hladinu zlého cholesterolu v krvi. U ľudí, ktorí ich pravidelne konzumujú, dochádza k spomaleniu procesu hromadenia tuku v oblasti brucha.

4. Podporujú zdravie očí

Na ochranu povrchu oka a zlepšenie zraku najlepšie slúži vitamín A, ktorý sa v hojnom množstve nachádza práve vo višniach. Spolu s antioxidantmi a vitamínmi tento vitamín znižuje riziko vzniku makulárnej degenerácie, ktorá môže viesť až k slepote.

5. Stimulujú mozog

Pravidelná konzumácia višní podporuje bezchybnú činnosť mozgu. Treba však dať pozor na množstvo, pretože priveľa medi môže viesť k pravému opaku. Výskumy dokázali, že medzi príjmom medi a kreatívnym myslením existuje priama spojitosť.

Pre správne dávkovanie je dôležité vedieť, že jedna višňa obsahuje 0,161 miligramu medi, čo predstavuje 17,89% odporúčanej dennej dávky.

6. Odoženú prechladnutie

Višne obsahujú vysokú dávku vitamínu C, ktorý je známy vďaka schopnosti posilniť imunitný systém, vďaka čomu sa nám vyhýbajú bežné ochorenia. Posilňuje tiež absorbciu železa, ktoré upevňuje odolnosť proti zápalom a vírusovým ochoreniam.

7. Udržujú váhu v norme

Mnohí považujú sacharidy za vinníkov priberania. Len málokto vie, že ak ich viete správne využiť, môžu vám v skutočnosti pomôcť schudnúť. Vysoký podiel ovocia, zeleniny a jedál s obsahom vlákniny v strave vedie k zachovaniu zdravej hmotnosti. Pravidelná konzumácia višní preto sľubuje efektívne chudnutie so zdravým výsledkom.

8. Sabotujú zápal a liečia kĺby

Mangán je známy tým, že zvyšuje hladinu superoxiddismutázy (SOD) v tele. Pacienti s artritídou zvyčajne majú nedostatok tejto látky v organizme, preto je dôležité zvyšovať jej hladinu prijímaním mangánu.

9. Spevňujú zdravie tráviaceho traktu

Pre zdravý pohyb čriev je nevyhnutné prijímať vlákninu, ktorú nájdete aj vo višniach. Ich konzumáciou viete dosiahnuť zníženie rizika vzniku divertikulitídy (zápalové ochorenie čreva), žlčníkových kameňov, obličkových kameňov a hemoroidov. Višne tiež poskytujú úľavu od symptómov syndrómu dráždivého čreva.

Strava bohatá na vlákninu takisto redukuje množstvo žalúdočnej kyseliny a zabraňuje tak refluxu a vzniku žalúdočných vredov.

Zdroj: Info.sk, DP, healthbenefitstimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.