• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Tento druh medu zaberá na opary rovnako efektívne ako krémy z lekárne

  • 9:42 29.05.2019
  • Wellington
Tento druh medu zaberá na opary rovnako efektívne ako krémy z lekárne

Výskumníci sú presvedčení o tom, že našli vhodnú alternatívnu liečbu oparov pre ľudí, ktorí uprednostňujú prírodné zdroje pred chémiou.

Ak patríte medzi jedného z troch čitateľov, ktorí sú náchylní na častý výskyt oparov, zrejme by sme aj vo vašej domácej lekárničke našli mastičku na opary, ktorú doma preventívne schovávate.

Pri liečbe oparov sa najnovšie môžete spoľahnúť aj na špeciálne medicínsky upravený med z kvetov kanuky (kunzea ericoides), inak známej aj pod názvom biely čajovník. Ak by výskum potvrdil jeho predpokladané účinky, ľudia s vírusom herpesu by mali k dispozícii viacero variantov liečby.

Úľava pre obete zákerného herpesu

V tele väčšiny z nás sa nachádza vírus herpes simplex, ktorý sa takmer u polovice ľudí prejaví ako nepríjemná chrasta na vonkajšej sliznicovej membráne, ktorou sú najčastejšie ústa alebo nos. Ak na herpes rýchlo aplikujete liek s obsahom látky acyklovir, dobu liečenia môžete urýchliť o deň až dva dni.

Liečba krémom z lekárne zvyčajne nezahŕňa akékoľvek vedľajšie účinky, no to neznamená, že k nim nemôže dôjsť. Mnohí ľudia sa okrem toho stránia aplikovania látky s obsahom chemikálií na citlivú pokožku.

Keď sa však pozrieme na med, jeho dejiny nás presvedčia o tom, že už naši predkovia ním liečili rôzne druhy zápalov. Liečivé účinky medu sa dostali do úzadia až s nástupom antibiotík.

Účinky medu sa v uplynulých rokoch opätovne začali ceniť vo veľkej miere. Veľa ľudí vie, že med dokáže dodať energiu, podporiť spánok, prečistiť pečeň a ako sme už spomínali, bojovať proti zápalu.

Problém s výskumom medicínskeho medu z kvetov bieleho čajovníka je ten, že sa nenájde mnoho investorov, ktorí by ho chceli podporiť. Chemicky pripravené látky totiž častejšie sľubujú pozitívne výsledky a alternatívne liečivá vo svete nemajú práve najlepšiu povesť.

Známy med manuka

Doteraz ste sa mohli stretnúť s názvom manuka med, ktorý ani v našich končinách nie je veľkou neznámou. Ide o podobný druh medu, ako je med z rastliny kanuka, a jeho pôvod tiež siaha do oblasti Nového Zélandu a Austrálie.

Kanuka sa od manuky príliš nelíši. Vedci skombinovali med z kanuky s glycerolom a porovnali túto zmes s krémom s 5-percentným obsahom acykloviru. Obidve liečivá potom rozdali 952 dobrovoľníkom, ktorí si ich nanášali na herpes v počiatočnom štádiu 5-krát za deň, až kým sa celkom nezbavili chrasty.

Tí z dobrovoľníkov, ktorí pri liečbe herpesu používali acyklovir, sa zbavili všetkých príznakov herpesu priemerne za 8 až 9 dní, a na pere mali otvorenú ranu po dobu asi 2 dní. Tí, ktorí sa liečili medom, dosiahli približne rovnaké výsledky.

„To znamená, že pacienti, ktorí uprednostňujú prírodnú a alternatívnu liečbu, ako aj lekárne, ktoré takúto liečbu sprostredkúvajú, sa môžu spoľahnúť na efektívnosť kanukového medu pri liečbe oparov.“

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, sciencealert.com, scimex.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.