• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Eurovoľby: Voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku

  • 23:54 24.05.2019
  • BRATISLAVA
Eurovoľby: Voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku

V sobotu, 25. 5. 2019 si na Slovensku budeme voliť 14 zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí v ňom budú hájiť naše záujmy nasledujúcich päť rokov.

Pre občanov Slovenska to budú už štvrté európske voľby od nášho vstupu do Európskej únie. Európsky parlament je zastupiteľským orgánom viac ako 500 miliónov občanov z 28 členských štátov Európskej únie. Je jedinou nadnárodnou inštitúciou, v ktorej 751 poslancov volených v demokratických, priamych a všeobecných voľbách v jednotlivých členských štátoch EÚ.

„V roku 2004 sme sa vrátili do zjednotenej Európy slobodných a demokratických štátov. Prijali sme euro a sme krajinou v najužšom jadre európskej spolupráce. V eurovoľbách 25. 5. 2019 budeme rozhodovať o tom, aká bude budúcnosť Európy. Preto by malo čo najviac občanov Slovenska pristúpiť k volebným urnám, aby dali najavo, v akej Európe chcú žiť a vybrali si kvalitných europoslancov, ktorí ich v nej budú zastupovať.“ Povedal Dionýz Hochel, poverený riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

„Zvoľte si svoju budúcnosť“

Je názov krátkeho filmu, ktorý bol mal pomôcť pocitu spolupatričnosti, zvýšiť povedomie o májových voľbách do Európskeho parlamentu. Približne tri minúty trvajúci film si od 25. apríla 2019 pozrelo viac ako 80 miliónov ľudí. Dielo oceňovaného režiséra Frédérica Planchona dokumentuje intenzívne krásne a krehké momenty príchodu detí na svet a snaží sa primäť divákov k úvahám nad dôvodmi účasti na eurovoľbách.

Začiatok eurovolieb

Volebné miestnosti sa otvorili už 22. 5. 2019 v Lotyšsku. Väzni v deviatich nápravných zariadeniach boli medzi prvými voličmi, ktorí v stredu odovzdali svoje hlasy v európskych voľbách. Záujem o voľby doposiaľ prejavilo 1.357 ľudí zadržiavaných v nápravných zariadeniach, teda asi polovica všetkých väzňov, ktorý majú právo hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ďalší väzni, ktorí majú záujem o hlasovanie sa môžu stále zaregistrovať.

V Holandsku hneď na druhý deň 23.5. 2019 približne 13,5 milióna voličov vyberalo 26 poslancov z 308 kandidátov. V Spojenom kráľovstve má 53 miliónov ľudí možnosť rozhodnúť o tom, kto z 591 kandidátov obsadí 73 kresiel v EP. Pokiaľ Spojené kráľovstvo nevystúpi z Európskej únie pred 2. 7. 2019, v novozvolenom Európskom parlamente zasadne nezmenený počet 751 poslancov.

Rovnako v tento deň malo Taliansko prostredníctvom stánkov s dobrovoľníkmi umiestnených na svojich univerzitách, ako Univerzita v Janove, Katolícka univerzita v Miláne a Univerzita v Turíne informovať o voľbách do Európskeho parlamentu. V nedeľu 26.5. 2019 uverejnia svoje postrehy na sociálnych sieťach.

24. 5. 2019 sa volebné miestnosti otvorili v Českej republike a Írsku. Oficiálne výsledky volieb budú oznámené po zatvorení posledných volebných miestností v Európskej únii, v nedeľu o 23.00 hod.

Anna Carrasco, prvá motocyklová majsterka sveta, španielske basketbalistky, ktoré vyhrali bronzové medaily na minuloročnom svetovom pohári a Carolina Navarro, ktorá obsadila deväťkrát prvé miesto vo World Padei Tour vyzývali prostredníctvom videa voličov na účasti do volieb Európskeho parlamentu.

Poslednú predvolebnú debatu lídrov švédskych kandidátskych listín odvysiela prvý kanál verejnoprávnej televízie STV 1, v piatok 24.5. 2019 o 20.00 hod. Na debate sa zúčastnia aktuálny poslanci, ktorí sa uchádzajú o znovuzvolenie.

V Dánsku na aktuálnu politickú situáciu reagujúce diela umelcov z celého sveta sa v týchto dňoch objavujú na bilbordoch rozmiestnených po celom Dánsku v rámci volieb a pred voľbami s názvom „Je to naliehavé“.

Vo Francúzsku Valérie Thatcher, dobrovoľníčka kampane, ktorá v snahe primäť ľudí k účasti na európskych voľbách prešla v období medzi marcom a aprílom pešo 757 km z Lyonu do Bruselu, aby vo štvrtok 24.5. 2019 podporila v Paríži svojou účasťou na klimatickom pochode výzvu Grety Thunberg.

Zdroj: Mgr. Katarína Šuchová
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.