• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

3 mýty o batériách v mobile, ktorým veríte aj vy

  • 20:42 24.05.2019
  • Bratislava
3 mýty o batériách v mobile, ktorým veríte aj vy

Batérie v mobile sú dodnes pre mnohých nepochopiteľnou záhadou. Často sa vybíjajú, majú krátku životnosť a niektoré dokonca vybuchujú. Pre správne zaobchádzanie je nutné poznať najčastejšie mýty o nich.

Vôňa novučičkého smartfónu v škatuli je pre mnohých nezabudnuteľná. Po roku sa náš verný spoločník ale začne opotrebovávať a baterka už nevydrží toľko, čo kedysi. Prečo sa tak rýchlo opotrebovala? Pozreli sme sa na túto aj ďalšie otázky, ktorých odpovede niekedy zavádzajú.

Nabíjanie cez noc ničí baterku

Kamarát alebo sám predajca vás v minulosti presviedčal o tom, že mobil sa nemá nabíjať cez noc – lenže kto z nás je taký svedomitý, aby vstal o tretej ráno a odpojil mobil z nabíjačky?

V skutočnosti sa niet čoho báť – batéria v mobile je šikovnejšia, ako si myslíte. Keď mobil počas noci necháte pripojený k nabíjačke, lítium-iónová batéria sa pomaly nabíja pri napätí 4,1 volt, až kým nie je celkom nabitá.

Čo sa stane potom? Jednoducho sa vypne. „Začne sa správať, akoby bola položená na poličke bez pripojenia k elektrine,“ vysvetľuje zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Cadex Electronics Isidor Bachmann.

Ak vlastníte nepoškodenú nabíjačku, váš mobil sa pri limite 4,1 volt určite „neprebije“. Je však pre baterku vhodné, aby bola plne nabitá na dlhší čas? To záleží aj od toho, čo od nej očakávate. Bachmann vysvetľuje:

„Ak si niekto chce zachovať batériu navždy, asi by ste to mohli nazvať ‚prebíjanie‘. Pri takom konzumnom výrobku, ako je smartfón, sa ľudia ale nestarajú o životnosť baterky. Za dva-tri roky sa vám rozbije displej, a kúpite si nový mobil s novou baterkou.“

Pri technológiách s dlhšou životnosťou, ako sú satelity a elektrické autá, sa k batériám pristupuje celkom inak. Inžinieri často aplikujú špeciálne opatrenia, ktorých úlohou je zaistiť dlhšiu životnosť lítium-iónových batérií v nich. Batérie v elektrických autách sa napríklad nikdy nenabijú na 100 percent alebo celkom nevybijú na 0 percent. „Pracujú pri strednom nabití, ktoré ich tak nezaťažuje,“ hovorí Bachmann.

Úplné vybitie batérie medzi nabíjaniami

Aj napriek rozšírenému mýtu je lepšie telefón nabíjať, keď ešte nie je celkom vybitý – najlepšie vtedy, keď má baterka okolo 40 až 80 percent.

„Pri cykle batérie rozhoduje takzvaná hĺbka vybitia (angl. depth of discharge, DoD). Čím menej sa batéria vybíja (nízka DoD), tým dlhšie vydrží. Ak je to možné, vyhnite sa úplnému nabíjaniu a batériu nabíjajte častejšie počas používania,“

hovorí stránka Battery University. Hĺbka vybitia označuje množstvo energie, ktoré batéria poskytla. V plne nabitej batérii je DoD 0 percent, pri batérii nabitej na 70 percent je DoD 30 percent.

Odporúča sa raz za tri mesiace kalibrovať batériu tým, že ju necháte vybiť až dovtedy, kým vás mobil neupozorní, že je batéria takmer vybitá.

Tepla sa netreba báť

Teplo je pre životnosť batéria oveľa väčšou hrozbou ako vaše nabíjacie praktiky. Najrýchlejším spôsobom, ako ukrátiť batériu o kapacitu, je nechať mobil na priamom slnečnom svetle. Bachmann hovorí:

„Je to tak isto, ako aj s kartónom mlieka. Mimo chladničky dlho nevydrží. Lítium-iónové batérie v takýchto prípadoch ničí korózia.“

Ak si lítium-iónovú batériu chcete uschovať čo najdlhšie, kombinácia nadmerného tepla a plne nabitej batérie môže byť problém. Battery University testovala rok využívané lítium-iónové batérie pri rôznych teplotách. Jej výsledky potvrdzujú, že nadmerné teplo škodí výdrži batérie.

100-percentne nabitá batéria v prostredí so 40 stupňami Celzia za rok stráca až 35 percent celkovej kapacity. Batéria nabitá na 40 percent za rovnakých podmienok prichádza o 15 percent kapacity za 3 mesiace.

Teraz už poznáte dôvod, prečo s novým smartfónom len málokedy dostanete aj plne nabitú batériu.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, batteryuniversity.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.