• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Lekári varujú pred epidémiou chronickej obličkovej choroby, títo ľudia sú najviac ohrození

  • 18:54 22.05.2019
  • Bratislava
Lekári varujú pred epidémiou chronickej obličkovej choroby, títo ľudia sú najviac ohrození

Vedci zistili možné príčiny epidémie chronického ochorenia obličiek.

Pri chronickom ochorení obličiek (CKD - angl. Chronic Kidney Disease) sa postupne zhoršuje funkcia obličiek. Tento párový orgán filtruje nebezpečné látky a odpadové produkty z krvi. Pri poškodení obličiek sa tieto produkty hromadia v tele a spôsobujú ochorenia.

Ľudia s CKD môžu mať vysoký krvný tlak, anémiu, slabé kosti a poškodenie nervov. Zlyhanie obličiek zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Tieto komplikácie sa môžu vyskytovať pomaly počas dlhého obdobia.

Nájdenie potenciálnych príčin epidémie

Bežné príčiny zahŕňajú diabetes a vysoký krvný tlak, ktoré sú zodpovedné až za dve tretiny prípadov. Včasná diagnostika a liečba môže zabrániť mnohým komplikáciám. V poslednej dobe sa však toto ochorenie začalo šíriť u ľudí, ktorí pracujú v horúcich klimatických podmienkach.

Výskumní pracovníci z University of Colorado Anschutz zistili, že poľnohospodári, farmári, baníci aj ľudia, ktorí pracujú na plantážach s cukrovou trstinou, bavlnou a kukuricou, sú náchylnejší na rozvoj obličkovej choroby.

Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise New England Journal of Medicine. Výskumníci sa domnievajú, že vysoké teploty, spôsobené klimatickými zmenami, a pesticídy, ako napríklad glyfosát, by mohli hrať úlohu v tejto epidémii.

Poľnohospodári na Srí Lanke vystavení glyfosátu vykazovali vysoké riziko CKD. Výskumníci tiež skúmali ťažké kovy, ako je olovo a kadmium, ktoré sú bežnými vinníkmi poškodenia obličiek na Srí Lanke a v Strednej Amerike. Ako priblížil spoluautor štúdie Richard Johnson, z Lekárskej fakulty University of Colorado:

"Niektoré pesticídy sú nefrotoxické a mohli by kontaminovať zásoby vody. V skutočnosti existujú štúdie, ktoré dokazujú, že epidémia na Srí Lanke je najväčšia v oblastiach, kde sú plytké studne, v ktorých by sa mohli koncentrovať toxíny."

Ďalšie možné príčiny zahŕňajú infekčné ochorenia, ktoré môžu postihnúť obličky, ako je napríklad hantavírus a leptospiróza, a genetické faktory. Podľa vedcov sú vinníkmi aj vystavenie teplu, ťažká práca a pretrvávajúca dehydratácia.

Epidémia sa rýchlo šíri

Táto choroba sa rýchlo šíri medzi pracovníkmi na vidieku. Autor štúdie Lee Newman poznamenáva, že "toto nie je obvyklé ochorenie obličiek [pretože] nie je spôsobené vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou."

„Podľa môjho názoru majú v tejto epidémii význam klimatické zmeny,“ hovorí Johnson. Keď hovoríme o prevalencii choroby medzi vidieckymi pracovníkmi, Johnson dodáva: "Sú to ľudia, ktorí živia planétu. [...] Ak klimatické zmeny budú takto pokračovať, kto nás nakŕmi?"

Výsledky novej štúdie naznačujú, že príčinou tejto epidémie chronického obličkového ochorenia môže byť kombinácia klimatických zmien, toxínov a infekcií. Newman a Johnson sa domnievajú, že inštitúcie musia prijať opatrenia, aby zabránili epidémii tým, že zabezpečia, aby pracovníci mali riadne prestávky, zostali hydratovaní a trávili čas mimo slnka.

Zdroj: Info.sk, TM, nejm.org, kidney.org, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.