• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2019Meniny má Adolf
26°Bratislava

Do Česka sa z Poľska stále dováža hydinové mäso so salmonelózou

  • 16:35 22.05.2019
  • Praha
Do Česka sa z Poľska stále dováža hydinové mäso so salmonelózou

Približne od polovice apríla sa doviezlo z Poľska do Česka 16 ton hydinového mäsa so salmonelózou.

Podľa českej televízne stanice ČT24 o tom v stredu informoval hovorca Štátnej veterinárnej správy (ŠVS) Petr Vorlíček. Všetko mäso sa pravdepodobne skonzumovalo, lebo výsledky testov dostali veterinári až po dátume jeho spotreby.

Správa zverejnila zoznam miest, kam bolo mäso určené. Všetkých dvanásť príjemcov týchto zásielok, medzi ktorými bol napríklad sklad reťazca Albert i jeden z veľkých distribútorov Bidfood, musí odteraz pred uvoľnením ďalších poľských dodávok na trh dať preveriť hydinové mäso na salmonelózu. Prikazuje im to individuálne veterinárne opatrenie, ktoré ŠVS vypísala pre každého príjemcu.

Veterinári prakticky každý týždeň informovali o nálezoch poľského mäsa so salmonelózou. Teraz publikovali takéto nálezy za posledný mesiac.

Podľa hovorcu reťazca Albert Jiřího Marečka išlo o slovenské kurence, ktoré boli spracované v Poľsku. „Naše vlastné laboratórne testovanie nijaké nedostatky nepotvrdili. Veterinárna správa odobrala päť vzoriek, z ktorých dve nevyhoveli,“ uviedol hovorca. Firma podľa neho ihneď ukončila s dodávateľom spoluprácu a žiadne hydinové mäso z Poľska už nedováža.

Majiteľ mäsiarstva z okresu Opava Vlastimil Šajtar v dôsledku kauzy poľského hydinového mäsa so salmonelózou možno skončí s podnikaním. Má problémy so zabezpečením veterinárnych rozborov. „Nechápem, prečo musím povinne dávať robiť veterinárne rozbory dovezeného mäsa, keď mám potvrdenie od poľského akreditovaného laboratória, že mäso je v poriadku,„ uviedol podnikateľ. V jeho predajni pred časom skončilo 255 kg poľského hydinového mäsa, u ktorého veterinári odhalili salmonelózu. „Ihneď som dostal zákaz dovozu hydinového mäsa z Poľska,“ dodal Šajtar.

Aby mohol mäso predávať, musel by nechať každú dodávku laboratórne preveriť. Rýchla verzia testu trvá jeden deň, ale podľa neho je veľmi drahá. Lacnejší test dostane do troch dní, ale mäso je už nepredajné.Je nemožné dovážať mäso a nechať ho zakaždým vyšetriť. Preto uvažujem, že skončím s podnikaním," uzavrel.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku je skutočne slovenská

Nie každá bryndza vyrobená na Slovensku je skutočne slovenská

DNES - 13:38Ekonomické

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho radí, ako na si na trhu vybrať skutočnú slovenskú bryndzu.

Cestou pod Dunajom majú prejsť autá i cyklisti v roku 2022

Cestou pod Dunajom majú prejsť autá i cyklisti v roku 2022

DNES - 13:15Ekonomické

Prejazd prvých áut, cyklistov či prechod prvých chodcov by mal byť možný v roku 2022. Vyhlásil to v pondelok minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a generálny riaditeľ VV Daniel Kvocera.

Richter: Pri najnižších mzdách by mala byť odbúraná daň

Richter: Pri najnižších mzdách by mala byť odbúraná daň

VČERA - 15:00Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) si vie predstaviť úpravy dane pri najnižších mzdách tak, aby sa z takýchto príjmov žiadna daň neplatila.

Slovenky zarábajú o pätinu menej než muži

Slovenky zarábajú o pätinu menej než muži

VČERA - 12:46Ekonomické

Slovenky zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži. Je to jeden z najvyšších rozdielov v Európskej únii (EÚ). Vyplýva to z analýzy Poštovej banky na základe údajov Eurostatu.

Projekt Zelené Vlčince ponúkne v Žiline 138 nových bytov

Projekt Zelené Vlčince ponúkne v Žiline 138 nových bytov

VČERA - 12:38Ekonomické

Dva bytové domy, ktoré ponúknu 138 nových bytov a 192 parkovacích miest, začali v týchto dňoch stavať v severovýchodnej časti sídliska Vlčince v Žiline.