• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
11°Bratislava

Medzi touto poruchou spánku a rakovinou existuje spojenie. V ktorých prípadoch?

  • 20:13 21.05.2019
  • Bratislava
Medzi touto poruchou spánku a rakovinou existuje spojenie. V ktorých prípadoch?

Štúdia, ktorá analyzovala údaje tisícov účastníkov, naznačuje, že môže existovať prepojenie medzi syndrómom spánkového apnoe a pravdepodobnosťou vzniku rakoviny. Zdá sa však, že tento vzťah je silnejší u žien.

Syndróm spánkového apnoe je rozšírený stav, pri ktorom osoba počas spánku prerušovane dýcha a následkom toho sa môže budiť. Jeden podtyp tohto stavu - obštrukčné spánkové apnoe (OSA) - zahŕňa obštrukciu dýchacích ciest spôsobenú abnormálnou relaxáciou svalov v hrdle. Niektoré výskumy naznačujú, že prvky OSA môžu podporovať mechanizmy, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny.

Tím výskumníkov z 12 akademických inštitúcií, vrátane University College Dublin v Írsku a Göteborskej univerzity vo Švédsku, analyzoval veľký súbor údajov, ktorý zodpovedá 19 556 účastníkom, aby sa dozvedeli viac o možnom vzťahu medzi spánkovým apnoe a rizikom rakoviny.

V novej štúdii sa výskumníci zaoberali súvislosťou medzi závažnosťou spánkového apnoe, úrovňou koncentrácie kyslíka v krvi a rizikom rakoviny, pričom zohľadnili aj pohlavie. Výsledky výskumu boli publikované vo vedeckom časopise European Respiratory Journal.

U žien je vzťah medzi apnoe a rakovinou silnejší

Tím najprv vyhodnotil závažnosť spánkového apnoe účastníkov tým, že sledoval, ako často osoba zažila obštrukciu dýchacích ciest počas spánku. Sledovali tiež, koľkokrát za noc im klesla hladina kyslíka v krvi pod 90%.

Potom sa výskumníci pozreli na to, koľkým účastníkom bola diagnostikovaná rakovina. Zistili, že 388 jednotlivcov (alebo 2% účastníkov) - z toho 160 žien a 228 mužov - malo závažnú diagnózu rakoviny.

Všimli si tiež, že účastníci s rakovinou mali zvyčajne 50 rokov a viac a mali menšiu nadváhu ako ostatní účastníci. Vedci zistili, že najčastejšou formou rakoviny u žien bola rakovina prsníka a medzi mužmi to bola rakovina prostaty.

Tím sa podrobnejšie pozrel na rozdiely medzi pohlaviami. Zistili, že ženy s ťažkým OSA, ktoré mali nižšie hladiny kyslíka v krvi počas spánku, mali väčšiu pravdepodobnosť diagnózy rakoviny ako ženy bez spánkového apnoe. U mužov však toto pravidlo neplatilo. Zistili, že muži s ťažkým apnoe nie sú náchylnejší na rakovinu ako muži bez tohto stavu.

Autorka štúdie Athanasia Pataka, ktorá je odbornou asistentkou na Aristotelovej univerzite v Solúne v Grécku, uviedla:

"Štúdia výslovne neskúmala príčiny rôznych rakovín. Rakovina sa môže medzi mužmi a ženami líšiť kvôli faktorom, ako je napríklad spôsob, ako hormóny ovplyvňujú rast nádorov, ako sú rôzne typy rakoviny, ktoré prevládali u mužov a žien, ovplyvnené nízkymi hladinami kyslíka v krvi, alebo ako môže zohrávať určitú úlohu rodovo špecifické vystavenie fajčeniu cigariet.”

Väčšia pozornosť u pacientiek

Výskumníci poznamenávajú, že ich zistenia by mali byť dostatočne závážne, aby lekári venovali zvýšenú pozornosť pri diagnostike spánkového apnoe u žien. Pretože ženy pociťujú odlišné príznaky ako muži, tento stav u nich niekedy zostáva neodhalený. Ako vysvetľuje Pataka:

„Klasické príznaky OSA, ako sú ospalosť, chrápanie a zastavenie dýchania počas noci, sú častejšie hlásené u mužov, ale iné menej známe príznaky, ako je únava, nespavosť, depresia a ranné bolesti hlavy sú častejšie u žien, preto by lekári mali byť starostlivejší pri hodnotení svojich pacientok kvôli možnému OSA.”

Anita Simondsová z Royal Brompton a Harefield NHS Foundation Trust v Spojenom kráľovstve, ktorá sa nezúčastnila štúdie, však komentuje, že prevalencia rakoviny v skupine, na ktorú sa výskumníci pozerali, bola v skutočnosti veľmi nízka, takže šanca, že spánkové apnoe u človeka zvýši jeho riziko rakoviny, môže byť v tomto kontexte, tiež nízke.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, erj.ersjournals.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

Črty tváre ovplyvňuje strava matky počas tehotenstva: Táto zložka má za následok veľký nos

7:21 05.04.2024Zdravie

Vaše črty tváre môžu byť ovplyvnené tým, čo vaša matka jedla počas tehotenstva, tvrdí štúdia.