• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Pred 90 rokmi sa narodil Jaroslav Dietl, tvorca Nemocnice na kraji mesta

  • 6:42 22.05.2019
  • Bratislava/Praha
Pred 90 rokmi sa narodil Jaroslav Dietl, tvorca Nemocnice na kraji mesta

Od narodenia filmového a televízneho tvorcu Jaroslava Dietla uplynie v stredu 22. mája 90 rokov.

Osudy rozvážneho primára Sovu či doktora Štrosmajera chrliaceho vtipné bonmoty sledovalo so zatajeným dychom niekoľko generácií divákov. Nemocnice na kraji města bola pritom len jedným z viac než dvadsiatky seriálov, ktoré napísal scenárista Jaroslav Dietl. Počas 56 rokov svojho života navyše stihol vytvoriť takmer dve stovky scenárov k filmom a televíznym inscenáciám.

Jaroslav Dietl sa narodil 22. mája 1929 v obci Zagorje neďaleko Záhrebu, kam jeho otec odišiel za prácou počas hospodárskej krízy. Od detstva kríval na jednu nohu a práve pre lepšiu zdravotnú starostlivosť sa rodina presťahovala naspäť do Československa. Vyrastal v Brne, kde navštevoval v rokoch 1940-1944 reálne gymnázium, nemal však dobrý prospech a nakoniec musel stredoškolské štúdium dokončiť na textilnej priemyslovke vo Svitavách.

Skúšal študovať psychológiu, prvou školou, ktorá ho naozaj zaujala, však napokon bola Filmová akadémia múzických umení, ktorú navštevoval v rokoch 1951-1955. Tu sa naučil nielen písať, ale korigoval aj svoje názory dovtedy formované otcom, ktorý bol presvedčený komunista. Keď zo školy vyhodili Dietlovho obľúbeného profesora Milana Kunderu, na protest nezložil štátnicu a tak vlastne nikdy nezískal vysokoškolský diplom.

Stal sa dramaturgom a scenáristom Československej televízie Praha (1955 – 1973), kde už od roku 1953 písal humorné scénky a krátke komédie. Koncom 50. rokov 20. storočia nastal rozmach televíznej tvorby, v ktorej sa Dietl cítil ako doma. Svoj výnimočný talent preukázal už na jednom z prvých televíznych seriálov Tři chlapi v chalupě z roku 1962.

V roku 1966 nasledoval seriál Eliška a její rod, v ktorom vytvorila hlavnú postavu vdova po Karlovi Čapkovi herečka Olga Scheinpflugová. Ďalším Dietlovým dielom bol seriál Píseň pro Rudolfa III., v ktorom zaznelo množstvo v tom čase populárnych českých pesničiek vrátane známej Modlitby v podaní Marty Kubišovej. Skladba sa napokon stala neoficiálnou hymnou obrodného procesu v Československu zmareného sovietskou inváziou.

Dietla ako tvorcu priťahovali aj televízne súťaže. V tomto období tiež napísal scenáre k niekoľkým známym celovečerným filmom. Možno spomenúť satirickú komédiu Hrdina má strach, ktorú v roku 1965 nakrútil režisér František Filip, komédiu Ženu ani květinou neuhodíš (Zdeněk Podskalský, 1966), či kriminálnu komédiu Nejlepší ženská mého života, ktorú v roku 1968 ako posledný film pred svojím úmrtím dokončil Martin Frič. Ďalšou krimikomédiou boli Ďábelské líbánky (Zdeněk Podskalský, 1970), film Tajemství velkého vypravěče (Karel Kachyňa, 1971) zasa divákom priblížil osudy Alexandra Dumasa staršieho, ktorého presvedčivo stvárnil Vladimír Menšík.

Počas práce v Ostrave sa zoznámil s televíznou hlásateľkou Magdalenou Přikrylovou, ktorá sa stala jeho manželkou. Okrem dvoch detí z jej prvého manželstva mali ďalšie dve deti spoločne.

V 70. rokoch 20. storočia vznikli najznámejšie seriály, pod ktoré sa Jaroslav Dietl podpísal. Po humorne ladených príbehoch Byli jednou dva písaři (1972) nasledovali normalizačné televízne diela Nejmladší z rodu Hamrů (1975), Muž na radnici (1976) a Žena za pultem (1977) s Jiřinou Švorcovou v hlavnej úlohe.

Potom však prišlo dielo, ktoré Jaroslava Dietla preslávilo najviac, seriál z lekárskeho prostredia Nemocnie na kraji města. Titulnú postavu primára Sovu mal pôvodne hrať Karel Höger, ktorý však v priebehu nakrúcania náhle zomrel, a tak ho na odporúčanie dramaturgičky Libuše Pospíšilovej prekvapivo vystriedal Ladislav Chudík. Ako v Českej televízii spomínala manželka tvorcu Magdalena Dietlová, Höger mal v sebe niečo nenahraditeľné. Na Chudíka zavesili bremeno s takou razanciou, že na začiatku pochyboval o sebe, o svojej češtine, aj o svojich schopnostiach. Napokon však úloha skúseného ortopéda prirástla k srdcu slovenskému hercovi, aj divákom. Obľúbenou postavou seriálu bol doktor Štrosmajer v podaní Miloša Kopeckého.

V roku 1984 televízia odvysielala Dietlov seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka, v ktorom o ďalšom vývoji príbehu rozhodovali hlasovaním diváci.

Poslednými Dietlovými seriálmi boli Synové a dcery Jakuba Skláře (1985), kriminálny cyklus Malý pitaval z velkého města (1986), Velké sedlo (1987) a Teta (1987).

Tie posledné už ich autor na televíznej obrazovke neuvidel. Jaroslav Dietl náhle zomrel na infarkt 29. júna 1985 počas obvyklého tenisového zápasu, ktorý rodina hrávala počas víkendov. Ako vysvitlo, bol to už v poradí tretí infarkt, o čom ani najbližšie Dietlovo okolie nemalo tušenie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.