• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

3 typy perfekcionizmu, ktoré vám ničia život

  • 20:35 21.05.2019
  • Bratislava
3 typy perfekcionizmu, ktoré vám ničia život

Posledné roky sa postarali o nárast perfekcionizmu na celom svete. Ľudia neustále túžia po dokonalosti a často si neuvedomujú, že je nedosiahnuteľná. Tieto 3 typy perfekcionizmu vedia zruinovať vzťahy aj psychiku.

Určite ste sa už niekedy prichytili pri tom, ako posudzujete chyby ostatných len preto, že nevedia byť dokonalí. Aj keď dokonalosť v ľudskej povahe nie je dosiahnuteľná, mnohí z nás sú prísni buď sami na seba alebo na okolie. Takýto perfekcionizmus väčšinou nie je zdravý a niektoré jeho podoby nám dokonca škodia.

3 typy škodlivého perfekcionizmu

Myšlienku o tom, že existuje niekoľko typov perfekcionizmu, v roku 1991 ako prví predstavili lekári Paul Hewitt a Gordon Flett. V tom istom roku vytvorili Multidimenzionálnu škálu perfekcionizmu, ktorá podrobne opisuje, ako sa prejavujú neurózy z neschopnosti dosiahnuť nemožné.

Za posledných takmer 30 rokov sa mnohí snažili prísť s vlastnou predstavou o škále perfekcionizmu, no tá sa vždy odrážala od stupnice Hewitta a Fletta, ktorí rozlišujú 3 základné typy perfekcionizmu.

1. Perfekcionizmus zameraný na seba

Ide pravdepodobne o najvernejšiu reprezentáciu toho, čo si bežný človek predstaví pod pojmom „perfekcionizmus“. Je to typ perfekcionizmu, v ktorom človek kritizuje sám seba.

Ľudia, ktorí sa trápia s týmto druhom perfekcionizmu, si stanovujú štandardy, ktoré nie je možné dosiahnuť. V hlave sa vracajú ku každej udalosti a premýšľajú, čo by sa na nej dalo vylepšiť. Kladú si za vinu aj veci, ktoré nemajú ako ovplyvniť.

Hewitt a Flett hovoria, že „perfekcionizmus zameraný na seba sa spája s rôznymi prípadmi neschopnosti dosiahnuť úspešné a uspokojujúce ciele.“ Takéto správanie je dôvodom vzniku stresu, anorexie a subklinickej depresie.

2. Perfekcionizmus zameraný na iných

Perfekcionizmus zameraný na iných je typickým príznakom ľudí, ktorí veľmi tvrdo posudzujú svoje okolie. V podstate sú presvedčení o tom, že oni jediní sú dokonalí, zatiaľ čo ostatní by sa mali zmeniť. Takíto perfekcionisti majú nereálne požiadavky na rodinu, priateľov a blízkych.

Hewitt a Flett sú presvedčení o tom, že ľudia s takýmto prístupom k okoliu môžu mať problémy s dôverou u ostatných a prijímaním viny. Na druhej strane sú z nich skvelí vodcovia za podmienky, že svoje postoje na verejnosti miernia.

3. Sociálne motivovaný perfekcionizmus

Tento druh perfekcionizmu navonok takmer ani nebadať. Ide o hybrid predošlých dvoch druhov perfekcionizmu, pri ktorom má človek dojem, (ktorý sa môže, ale nemusí zakladať na pravde) že ho okolie posudzuje na základe nerealistického štandardu.

Človek, ktorého prenasledujú takéto myšlienky, má pocit, že neustále ostatných sklamáva, nie je schopný dosiahnuť to, čo od neho spoločnosť vyžaduje, a podobne, ako pri perfekcionizme zameranom na iných, môže aj tento druh perfekcionizmu viesť k poškodeným vzťahom.

Zdroj: Info.sk, DP, psu.edu, curiosity.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.