• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Toto s vami spraví jedenie ultra-spracovaných jedál po dobu 2 týždňov

  • 19:40 21.05.2019
  • Bethesda
Toto s vami spraví jedenie ultra-spracovaných jedál po dobu 2 týždňov

Ultra-spracované jedlá obsahujú obrovské dávky cukru a tuku, preto sa neoplatí jesť ich často. Je toto jediný dôvod, prečo by sme sa ich mali báť?

Nebezpečenstvo ultra-spracovaných jedál, medzi ktoré radíme napríklad sladené nealkoholické nápoje, pizze z obchodu alebo čipsy, netkvie len vo vysokom počte kalórií. O ich spojitosti s priberaním už písalo množstvo vedcov, no zatiaľ nikdy sa ju nepodarilo dokázať.

Americký Národný zdravotný inštitút (National Institute of Health, NIH) preto podnikol pokus, v rámci ktorého náhodne rozdelil 20 dospelých vo veku okolo 30 rokov do dvoch skupín podľa toho, či mali jesť ultra-spracované jedlá alebo stravu bez nich. Dobrovoľníci v oboch skupinách denne jedli 3 hlavné jedlá a niekoľko drobnejších jedál. Každý z nich mohol jesť toľko, koľko sám chcel. Po dvoch týždňoch si účastníci oboch skupín vymenili stravovacie podmienky.

Po mesiaci už bolo jasné, že pri konzumácii stravy s obsahom ultra-spracovaných jedál ľudia denne prijali o 500 kalórií viac ako pri konzumácii stravy bez nich. Nie je žiadnym prekvapením, že každý z nich počas dvoch týždňov takéhoto stravovania pribral asi 1 kilogram.

O ultra-spracovaných potravinách sa hovorí, že vyvolávajú závislosť, a dajú sa len ťažko celkom odstrániť zo života. Napriek tomu účastníci tvrdili, že pre nich tieto jedlá boli rovnako chutné ako nespracované jedlá, a pri ich konzumácii nepociťovali väčší hlad ako inokedy.

Nevedomé prejedanie sa ultra-spracovanými potravinami sa často pripisuje konzumácii drobností počas dňa, no výskum NIH ukázal, že účastníci prijali najväčšie množstvo prebytočných kalórií počas obeda a raňajok.

Fast food verzus pomalé jedenie

Kľúčovým zistením výskumu je to, že dobrovoľníci jedli ultra-spracované jedlá oveľa rýchlejšie ako nespracované potraviny, a tak je možné, že práve preto prijali väčšie množstvo kalórií za minútu. Predtým, ako im telo stihlo vyslať signál o plnom žalúdku, už prijali nadbytok kalórií.

Tento signál najčastejšie vnímame vďaka pôsobeniu vlákniny, ktorá sa v ultra-spracovaných potravinách nachádza len v minimálnom množstve – väčšina z nej sa vytratí pri spracovávaní.

O absencii vlákniny v ultra-spracovaných jedlách výskumníci dopredu vedeli, a tak sa ju snažili nahradiť pridaním vlákninových suplementov, ktoré však nefungujú rovnako efektívne ako neporušená vláknina v nespracovaných potravinách.

Z tohto pokusu plynie ponaučenie, že ak sa snažíte regulovať príjem kalórií vo svojej strave, mali by ste jesť potraviny so zachovanou potravinovou štruktúrou (teda nespracované potraviny). Vďaka obsahu vlákniny v nich jeme pomalšie, a telo má čas spustiť signál o nasýtení ešte pred prejedením.

Nájsť si čas na prípravu a pomalé jedenie nespracovaných jedál bude pre mnohých výzva, zatiaľ čo iní sú s týmto spôsobom života odmalička zžití. Môžeme to pozorovať napríklad u Francúzov, ktorí si vychutnávajú menšie porcie jedál aj niekoľkokrát za deň.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.