• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

10 potravín, ktoré už nebudeme môcť jesť kvôli klimatickým zmenám

  • 7:56 21.05.2019
  • Bratislava
10 potravín, ktoré už nebudeme môcť jesť kvôli klimatickým zmenám

Tieto jedlá si už nebudeme môcť vychutnať následkom globálneho otepľovania.

V dôsledku klimatických zmien sa ľudstvo prispôsobuje novým životným podmienkam. So stúpajúcou teplotou dochádza k extrémnym zmenám počasia a poľnohospodári a výskumníci sa obávajú o budúcnosť našich obľúbených potravín. Niektoré mimoriadne populárne jedlá budú pre nás nedostupné, pretože budú príliš zriedkavé alebo drahé. Tu je 10 produktov, ktoré sú na zozname ohrozených potravín. U väčšiny z nich existuje hrozba, že v najbližších rokoch budú príliš vzácne.

Čokoláda

Hoci na kakaovník nevplývajú vysoké teploty, k rastu vyžaduje veľké množstvo zrážok a vlhkosť. Podľa tejto správy sa však neočakáva, že extrémne počasie budú sprevádzať silné dažde. Tieto podmienky môžu negatívne ovplyvniť produkciu kakaa a viesť k výrazne nižšej produkcii všetkých vašich obľúbených kakaových maškŕt.

Čaj

Zdá sa, že v blízkej budúcnosti budeme musieť hľadať iné hrejivé nápoje ako čaj. Odborníci potvrdzujú, že na pestovanie čajovníka budú mať veľký vplyv klimatické zmeny, ak sa neprijmú žiadne preventívne opatrenia. Čajový priemysel bude musieť čeliť viacerým problémom, ako je zraniteľnosť čajovníkov voči hmyzu či nízka kvalita listov.

Káva

Ak sa nemôžete rozhodnúť, či sa ráno prebudiť striedavou sprchou alebo šálkou kávy, klimatické zmeny to rozhodnú za vás. Popredné svetové kávové spoločnosti ako Starbucks a Lavazza priznávajú vážne riziká spôsobené globálnym otepľovaním.

Do roku 2050 môžeme prísť o 50% celosvetovej plochy vhodnej na výrobu kávy. Ľudia budú musieť čeliť problémom, ako sú rastúce ceny, negatívny vplyv na chuť a arómu a celkový nedostatok kávy.

Med

Naše včely čelia nebezpečenstvu z rôznych dôvodov, ktoré pramenia z globálneho otepľovania. Štúdia zistila, že zvyšujúce sa hladiny CO2 znižujú množstvo bielkovín v peľoch, ktoré sú hlavným zdrojom potravy včiel. V najhoršom prípade môže tento problém viesť k ich úhynu, pretože sa im nepodarí získať dostatok výživy.

Ryža

Aj u pestovania ryže hrozí pokles o 20-40%. Je tu však ďalší zásadný problém, ktorému budú musieť ľudia čeliť. Podľa štúdie sa ryža môže stať menej výživnou z dôvodu rastúcej koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére. Znamená to, že ľudia, ktorí sa spoliehajú na ryžu ako na kľúčový zdroj výživy, budú musieť hľadať spôsoby, ako sa vyhnúť problémom ohrozujúcim zdravie.

Ovocie zo sadov

Jablká, čerešne a broskyne budeme pravdepodobne musieť nahradiť nejakou zeleninou, ktorá dokáže odolať hrozbe globálneho otepľovania. Výskum University of Melbourne ukazuje, že zimy sa môžu stať príliš miernymi pre produkciu jabĺk.

Na druhej strane, extrémne horúčavy a poškodenia spôsobené spálením slnkom môžu ohrozovať ovocné stromy počas ostatných mesiacov. V dôsledku toho môžu pestovatelia očakávať nedostatok kvality a množstva ovocia.

Pšenica

Zdá sa, že táto plodina už bola zasiahnutá zmenou klímy. To znamená, že chlieb, buchty a rôzne pečené potraviny sa môžu stať len výnimočnou lahôdkou pre naše deti alebo dokonca už aj pre nás. Podľa tejto štúdie, ktorú vykonala štátna univerzita v Kansase, hrozí, že stratíme aspoň 1/4 celosvetovej produkcie pšenice, keďže každé zvýšenie teploty o jeden stupeň znižuje produkciu približne o 6%.

Arašidy

Podzemnica olejná si vyžaduje osobitnú pozornosť, pretože ide o veľmi náročnú rastlinu. V skutočnosti si jej pestovanie vyžaduje minimálne 5 mesiacov konzistentného teplého počasia a asi 50 - 100 cm zrážok. A preto sú aj arašidy zaradené do zoznamu produktov, ktorým musíme byť pripravení povedať: „Zbohom!“.

Javorový sirup

Klimatické zmeny negatívne ovplyvňujú javor, ktorého miazga sa používa na výrobu javorového sirupu. Odborníci poznamenávajú, že stromy nebudú mať v zime dostatočnú snehovú pokrývku, čo povedie k odumretiu koreňov a zníženiu rastu výhonkov.

Už boli pozorované posuny v sezóne zberu - teraz začína skôr a má kratšiu dobu trvania. Odhaduje sa tiež, že vhodný biotop týchto stromov v priebehu nasledujúcich 80 rokov výrazne poklesne.

Pivo

Pivo je celosvetovo najobľúbenejším alkoholickým nápojom. No teplo a sucho môže viesť k poklesu produkcie jačmeňa a chmeľu o 3-17% v závislosti od závažnosti podmienok. Zníženie ponuky a výroby piva môže viesť k výraznému zvýšeniu cien (v Írsku napríklad o 193%). Milovníci piva by preto mali dúfať, že sa zavedú opatrenia na podporu tohto sektora.

Ktorá z týchto potravín by vám v budúcnosti chýbala najviac a nevedeli by ste sa ňou rozlúčiť? Napíšte nám v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, ec.europa.eu, popsci.com, ipcc.ch, intracen.org, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

DNES - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

DNES - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.