• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Saková: Policajti v ÚOÚČ by mali byť elitou, medializácia situácie ma vyrušuje

  • 15:51 20.05.2019
  • Bratislava
Saková: Policajti v ÚOÚČ by mali byť elitou, medializácia situácie ma vyrušuje

Policajti zaradení v Úrade na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ) by mali byť elitou. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť s tým, že medializácia situácie ju vyrušuje.

Členov výboru chce Saková informovať o výsledkoch inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR začiatkom leta. Riaditeľ úradu Radoslav Štrba skonštatoval, že sa snažia o zastavenie eskalácie napätie. Opozícia Sakovej iniciatívu víta, vyzvala ju, aby v úrade urobila poriadok.

Je to elitný zbor, kde by mali byť jednotliví zaradení príslušníci Policajného zboru skutočne elitou Policajného zboru. Na druhej strane, musím povedať, že ide o 600-členný útvar z 24.000-členného Policajného zboru,“ vysvetlila s tým, že je neprípustné, aby 600-členný útvar takto rozvíril hladinu médií.

Dodala, že s riaditeľom ÚOÚČ už prijali opatrenia na zriadenie špeciálnej komisie, ktorá bude dohliadať na riadne aj opravné previerky. Riaditeľ úradu podľa jej slov podal podnet v súvislosti s medializovanými informáciami. Tie mali byť predmetom služobného tajomstva a zverejnené boli bez zbavenia mlčanlivosti.

Na otázky o údajnej šikane na úrade odpovedala, že si počká na výsledky inšpekcie. Riaditeľ úradu dodal, že z jeho pohľadu si svoju prácu robí profesionálne. „To, že sa na veci pozeráme v zmysle zákona, môžu niektorí naši policajti pociťovať ako nátlak alebo že od nich chceme niečo viac. Chceme len to, čo hovoria interné predpisy a zákon,“ povedal v súvislosti s údajnou šikanou. Na otázky o prípadnom prepúšťaní Štrba odpovedal, že počká na výsledky inšpekcie.

Predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) si myslí, že v úrade sa dejú veci, ktoré by sa diať nemali. Medializáciu problémov tiež nepovažuje za dobrú. „Malo by byť aj profesionálnou cťou jednotlivých členov úradu, aby dodržiavali zákon. Jednou z tých podmienok je, že o svojej práci bez toho, aby boli splnomocnení, hovoriť nesmú,“ skonštatoval.

Výsledky fyzických previerok ochrankárov sú veľmi dobré,“ povedal člen výboru Ľubomír Galko (SaS) v reakcii na informácie, že ochrankári nespĺňajú kritériá. Myslí si však, že v úrade treba urobiť razantné personálne opatrenia voči niekoľkým jednotlivcom vo vedení niektorých sekcií. Riaditeľ úradu podľa opozície nie je dôvodom vzniknutých problémov. „Mám skôr pocit, že riaditeľ chce výsledky inšpekcie použiť ako podklad na to, aby mohol ako riaditeľ vyvodiť zo zákona dôsledky,“ doplnil Milan Krajniak zo Sme rodina.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.