• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Google začína utlmovať vzťahy s Huaweiom, ktorý tak stratí prístup k Androidu

  • 13:28 20.05.2019
  • Washington
Google začína utlmovať vzťahy s Huaweiom, ktorý tak stratí prístup k Androidu

Americký internetový gigant Google, ktorého mobilný operačný systém Android ovláda väčšinu svetových smartfónov, oznámil, že začína utlmovať vzťahy s čínskym technologickým koncernom Huawei, lebo ho Washington považuje za hrozbu národnej bezpečnosti.

USA a Čína už takmer rok vedú obchodný spor, ktorý negatívne ovplyvnil aj svetovú ekonomiku. Americký prezident Donald Trump minulý týždeň zakázal firmám v USA predávať kľúčovú technológiu v oblasti telekomunikácií čínskym spoločnostiam. Odôvodnil to ohrozením národnej bezpečnosti. Aj Huawei sa ocitol na čiernom zozname firiem, s ktorými môžu americké spoločnosti obchodovať len vtedy, ak im úrady na to vydajú špeciálne povolenie.

Dodržiavame príkazy a skúmame dôsledky,“ povedal hovorca spoločnosti Google. Tento krok by mohol mať dramatické dôsledky, pretože Google rovnako ako všetky technologické spoločnosti musí spolupracovať s výrobcami smartfónov, aby zabezpečili kompatibilitu systémov a zariadení.

Google bude musieť zastaviť obchodné aktivity s Huaweiom. Tie zahŕňajú prenos hardvéru, softvéru a technických služieb, ktoré nie sú verejne dostupné. To znamená, že Huawei bude najnovšie môcť používať iba tzv. open source verziu Androidu, ktorá je zadarmo na stiahnutie. Uviedol to zdroj oboznámený s touto záležitosťou pre agentúru AFP.

Podľa spoločnosti Google na celom svete existuje približne 2,5 miliardy aktívnych zariadení so systémom Android. Huawei však už nebude mať prístup k aplikáciám a službám spoločnosti Google, napríklad k e-mailovej službe Gmail. Čínsky koncern zatiaľ na žiadosti o komentár nereagoval.

Huawei je rýchlo sa rozvíjajúcim lídrom v oblasti nových mobilných sietí 5G, ale pri ich budovaní je závislý od dodávok komponentov zo zahraničia.

Každý rok nakúpi komponenty v hodnote približne 67 miliárd USD (59,97 miliardy eur), z toho komponenty za 11 miliárd USD zo Spojených štátov.

Čínsky koncern je terčom intenzívnej kampane Washingtonu, ktorému sa nepáčia väzby spoločnosti Huawei na vládu v Pekingu. Snaží sa preto presvedčiť spojencov, aby nedovolili Číne podieľať sa na budovaní mobilných sietí novej generácie 5G.

Americké vládne agentúry už majú zakázané nakupovať zariadenia od spoločnosti Huawei. Zakladateľ firmy Huawei a generálny riaditeľ Žen Čeng-fej cez víkend povedal, že koncern „neurobil nič, čo by porušovalo zákon“, a dodal, že opatrenia USA budú mať len obmedzený vplyv.

Huawei podľa svojho vyhlásenia „strávil ostatných niekoľko rokov prípravou pohotovostného plánu a vyvinul vlastnú technológiu pre prípad, že bude mať zablokované využívanie systému Android“. Niektoré z týchto technológií sa už používajú v produktoch predávaných v Číne, dodala spoločnosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.