• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Bolesť hlavy počas menštruácie – prečo vzniká a ako ju odlíšiť od bežnej migrény?

  • 20:43 20.05.2019
  • Bratislava
Bolesť hlavy počas menštruácie – prečo vzniká a ako ju odlíšiť od bežnej migrény?

Bolesť hlavy počas menštruácie a krátko pred ňou pravidelne pociťuje množstvo žien. Viete, ako ju správne identifikovať a liečiť?

Akoby menštruácia nebola už dosť bolestivá, k jej častým príznakom sa teraz pridáva ďalší bolestivý faktor. Predmenštruačný syndróm, bolesť podbruška, nafukovanie, neustály hlad a krvácanie, a najnovšie aj trýznivá bolesť hlavy pred začiatkom alebo počas menštruácie.

Podľa certifikovanej gynekologičky Mary Jane Minkinovej, ktorá prednáša na Lekárskej fakulte Yaleovej univerzity v Connecticute (USA), majú skúsenosť s takzvanou „predmenštruačnou migrénou“ mnohé ženy.

„Je veľmi ťažké určiť len na základe symptómov, či je migréna vyvolaná hormónmi alebo nie, ale veľa vie napovedať načasovanie. Mnoho žien bolí hlava deň pred menštruáciou a prvý deň počas nej.“

Migrény by mali u väčšiny žien pominúť počas prvých 2 – 3 dní menštruácie.

Prečo sa u niektorých žien objavujú „predmenštruačné migrény“?

Ako vysvetľuje certifikovaná newyorská endokrinologička Sheeva Talebianová, za väčšinou predmenštruačných bolestí hlavy stojí estrogén. „Väčšina bolestí hlavy počas menštruácie a pred ňou súvisí s rýchlym poklesom hladiny estrogénu pred začiatkom menštruácie,“ hovorí.

Ako sa správa estrogén počas cyklu: V čase ovulácie (teda vtedy, keď sa vajíčko uvoľňuje z vaječníka) dochádza k nárastu hladiny estrogénu, a vaječník začína produkovať progesterón. Tieto dva „ženské“ hormóny (estrogén a progesterón) si na chvíľu držia hladinu, no po zhruba týždni ich telo prestáva vytvárať a začína sa menštruácia.

Úrad pre dohľad nad ženským zdravím vysvetľuje, že náhly pokles estrogénu v mozgu uvoľňuje chemikálie, kvôli ktorým sú ženy citlivejšie na bolesť. U niektorých žien v tejto fáze tiež dochádza k zúženiu ciev, kvôli čomu vznikajú obávané bolesti hlavy.

Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce vznik migrén radíme dehydratáciu, stratu krvi (zvlášť u anemických pacientiek) a nedostatok spánku. Ak ste vo všeobecnosti náchylná na migrény, existuje 60-percentná šanca, že sa u vás prejavia aj počas menštruácie. Rovnako k bolesti dopomáha aj hormonálna antikoncepcia.

Ako ich odlíšiť od bežných bolestí hlavy?

Menštruačné bolesti hlavy sa môžu prejaviť inak ako bežná bolesť. Z hľadiska bolesti môžu byť mierne až trýznivé, a predtým, ako sa prenesú na celú oblasť hlavy, začínajú na jednej strane. Môžete sa stretnúť aj s typickými prejavmi migrény, ako sú citlivosť na svetlo alebo nevoľnosť.

Ako sa ich zbaviť?

Najdôležitejším krokom pri odstránení migrén je prevencia. Nezabúdajte na hydratáciu a odpočinok. Pokiaľ viete, že pred menštruáciou vždy trpíte bolesťami hlavy, je dobré niekoľko dní pred ňou užívať aspirín alebo ibuprofén, ktoré sa vysporiadajú so zápalom a pulzujúcou bolesťou hlavy. Užívajte ich podľa potreby, vždy však pred jedlom.

Ak na vás okrem bolesti hlavy zaútočí bolesť žalúdka a nevoľnosť, je dobré porozprávať sa s doktorom.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com, womenshealth.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.