• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

  • 20:12 18.05.2019
  • Bratislava
Farba piluliek má vplyv na to, do akej miery u vás budú účinkovať

Prečo sa niektoré pilulky predávajú ako biele, iné ako ružové? Rozličné farby liekov majú svoje vysvetlenie v psychológii.

Niet lepšieho dôkazu o sile ľudského mozgu, ako je placebo. Stačí uveriť predstave o tom, že vás malá cukrová tabletka razom zbaví bolesti hlavy, a bolesť skutočne pominie.

Mozog je mocný orgán, ktorý dokáže uplatniť placebo efekt aj pri užívaní skutočných liekov. V tomto prípade na nás však účinkuje ich farba. Na začiatok si položme otázku: Ak by sa vám na pokožke vytvorila svrbivá vyrážka a mali by ste na výber biely a červený krém proti svrbeniu, ktorým by ste ju natreli?

Ako chutí dúha?

Placebo je mocný jav, vďaka ktorému niečo, čo by nemalo zavážiť, mení celú skutočnosť. Tento psychologický efekt sa často spomína v súvislosti s „falošnými“ liekmi, no jeho značný vplyv možno pozorovať aj pri naozajstných liečivách.

Štúdia z roku 1996 hovorí, že zelené a modré pilulky u ľudí po užití častejšie pôsobia utišujúco ako pilulky iných farieb. Oproti tomu červené a oranžové dodávajú užívateľom viac energie.

Žlté pilulky podľa štúdie z roku 1970 slúžia tiež ako antidepresíva, a štúdia z roku 1982 zas tvrdí, že zelené pilulky bojujú proti úzkosti, a tie biele utišujú bolesť. Aj vy by ste svoju svrbivú vyrážku natreli radšej bielym ako červeným krémom?

Tip na lepší účinok liekov: Chcete, aby vám lieky účinkovali efektívnejšie bez ohľadu na to, aké majú sfarbenie? V prípade, že máte na výber, voľte svetlejšie odtiene a väčšie pilulky s vyrazeným názvom navrchu. Ďalšia štúdia z roku 1981 totiž tvrdí, že biely aspirín s vyrazeným názvom prinúti mozog vnímať účinky silnejšie, než ako keď užijete nevýraznú tabletku bez názvu.

Farby a ich význam

Možno aj napriek svojmu presvedčeniu každý z nás podvedome vníma farby okolo seba a ich symboliku. Stačí sa napríklad pozrieť na obchodné značky, ktoré využívajú znalosť farebného spektra na prilákanie zákazníkov.

Mozog vníma jednotlivé farby v prostredí, na základe čoho si stanovuje očakávania od udalostí a skutkov.

Napríklad žltú farbu si asociujeme s hrejivými energickými slnečnými lúčmi, a pri modrej zas myslíme na pokojnú hladinu mĺkveho jazera. Je preto pochopiteľné, že žlté antidepresíva pacientovi navodia radostné myšlienky ešte pred prehltnutím, zatiaľ čo pri modrých by to také jednoznačné rozhodne nebolo.

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.