• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

  • 20:50 17.05.2019
  • Bratislava
Dietetik radí: Takto vyzerá najzdravší spôsob, ako piť alkohol

Profesionál v odbore výživy a stravovania odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom stravovania a alkoholu.

Vo vedeckých kuloároch nepretržite prebieha horúca debata o tom, koľko dávok alkoholu denne, respektíve týždenne, sa ešte dá považovať za zdravé množstvo. Už dávno neplatí, že muži si môžu pokojne dopriať 2 poháriky za deň a ženy jeden. Niektoré výskumy zachádzajú do extrému, a hovoria, že aj jeden pohár alkoholu za deň je prílišná záťaž pre zdravie.

Keď si zhubné účinky alkoholu na orgány spojíte s množstvom kalórií a cukru, ktoré obsahuje, možno dospejete k otázke, či by nebolo lepšie skutočne skoncovať s alkoholickými nápojmi. Dietetik Chris Mohr, ktorý je majiteľom poradenskej spoločnosti Mohr Results, si myslí, že alkoholu sa celkom vzdať netreba, ak vieme, ako ho správne piť.

Ako čo najlepšie vyvážiť konzumáciu alkoholu so zdravým životným štýlom?

Mohr radí: Buďte snob. Raz za čas si vychutnajte príchuť a arómu kvalitného nápoja v kruhu priateľov, nikdy však nie osamote. Nemali by ste to preháňať. „Moje maximum sú dve čapované pivá na jedno posedenie, najviac dvakrát za týždeň. Alebo jeden burbon.“

Ak hľadáte tú najzdravšiu voľbu, siahnite po čistých alkoholických nápojoch. Tie miešané obsahujú zbytočné dávky cukru naviac.

Na čo dať pozor pri pive?

Čapované pivo veľa ráz obsahuje viac alkoholu ako pivo zakúpené v obchode. Viac alkoholu znamená viac kalórií. Približne 2-litrové pivo s 9-percentným obsahom alkoholu napríklad obsahuje 270 kalórií.

V bare si však treba dať pozor aj na radlery alebo miešané pivá, ktoré zvyčajne obsahujú len pivo zmiešané s vysokokalorickou limonádou.

Ak sa snažím obmedziť sacharidy, mám vždy voliť vodku?

Ak k svojej nízkosacharidovej diéte v podobe moderných názvov ako paleo-diéta alebo keto-diéta pristupujete naozaj zodpovedne, potom určite viete, že by ste nemali piť žiaden alkohol. Existuje však zoznam alkoholických nápojov, ktoré obsahujú len veľmi málo cukru, a medzi ne patrí určite aj vodka, ale tiež rum a tequila.

Pomáha tequila regulovať krvný cukor?

Možno aj vy ste niekde započuli správy o tom, že tequila pomáha bojovať hneď s niekoľkými ochoreniami, a to vďaka schopnosti regulovať hladinu krvného cukru. Nie je to však pravda.

Tak, ako vodka, rum a džin, aj tequila obsahuje minimum kalórií, čo znamená, že ak ich pijete samé, nezvýšia vašu hladinu cukru.

Zdravotné výhody tequily sa zvyknú zamieňať s vlastnosťami rastliny, z ktorej sa vyrába, teda agáva. Hoci je pravda, že agáva má nízky glykemický index, všetky jej dobré vlastnosti sa strácajú v momente, keď sa destiluje.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.