• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Zákaz vjazdu vozidlám so spaľovacím motorom hlási ďalšie európske veľkomesto

  • 7:48 20.05.2019
  • Bratislava
Zákaz vjazdu vozidlám so spaľovacím motorom hlási ďalšie európske veľkomesto

Po vzore iných miest sa tento rázny krok v boji proti emisiám rozhodla prijať aj holandská metropola Amsterdam, ale v porovnaní s inými zašla ešte ďalej.

Zákaz vjazdu sa bude týkať starších benzínových a naftových áut, namiesto ktorých by po amsterdamských cestách mali jazdiť už iba elektrické alebo vodíkové vozidlá, ktoré ako emisie neprodukujú skleníkové plyny a drobné pevné častice. Finálnu platnosť nový zákaz nadobudne už v roku 2030.

Prečo sa pre takéto obmedzenie rozhodol práve Amsterdam, ktorý je známy rozšíreným používaním bicyklov namiesto áut? Hlavným cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť čistejšie ovzdušie, keďže znečistenie ovzdušia je podľa mnohých odborníkov tichým zabijakom a predstavuje v Amsterdame jedno z najväčších zdravotných rizík.

Podľa nameraných hodnôt znečistenia vzduchu Amsterdam prekračuje európske normy.

Príčinou je podľa všetkého neďaleké mesto Rotterdam, ktoré je najväčším európskym prístavom, kvôli čomu je v ňom hustá premávka. Výstrahu voči zdravotným rizikám spojeným najmä s dýchacími problémami vydalo aj holandské ministerstvo zdravotníctva, ktoré zároveň upozorňuje na zvýšené množstvo oxidu dusičitého a prachových častíc v ovzduší.

Proces zákazu vjazdu starších vozidiel bude prebiehať postupne. Už budúci rok plánuje Amsterdam vytvoriť tzv. ekologické zóny pre osobné automobily, v ktorých bude zákaz vjazdu pre staré mopedy, taxíky, nákladné autá a dodávky.

V roku 2022 chce mesto zónu bez emisií pre autobusy a verejnú dopravu.

V roku 2025 sa zákaz bude týkať mopedov ako takých a neskôr sa pridá aj zákaz vjazdu pre nákladné vozidlá, dodávky, taxíky a verejnú dopravu. Ako posledný sa bude zákaz týkať osobných áut, rekreačných plavidiel a trajektov, ktoré budú musieť jazdiť tiež bez emisií. Najprv bude platiť pre automobily vyrobené pred rokom 2005 a postupne sa rozšíri na ďalšie typy vozidiel.

Organizácia na ochranu životného prostredia vidí ako najväčšieho vinníka stojaceho za znečistením ovzdušia staršie naftové motory, ktorých zákaz by mal v rýchlej dobe kvalitu ovzdušia zlepšiť. Vzorom by mohli byť aj iné európske mestá, ktoré obmedzili vjazd áut s naftovým motorom, medzi nimi napríklad aj Berlín či Londýn.

V súčasnosti prebiehajú diskusie na mestskej úrovni, ktorých sa môžu zúčastniť aj obyvatelia Amsterdamu. Dokonca aj niektorí odborníci považujú plán za nereálny, keďže nezohľadňuje chudobnejších ľudí. V budúcnosti bude doprava bez emisií samozrejmosťou, ale či to bude uskutočniteľné už o 10 rokov, je viac než otázne.

Zdroj: Autoviny.sk

Zdroj: Erik Stríž, Autoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

12:24 12.03.2024Auto

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi oznámil, že s dodávkami svojho prvého elektromobilu začne koncom tohto mesiaca.

Elektrifikácia vozidiel potrvá desaťročia, tvrdí riaditeľ Bosch

Elektrifikácia vozidiel potrvá desaťročia, tvrdí riaditeľ Bosch

14:27 03.03.2024Auto

Najväčší výrobca automobilových komponentov je presvedčený, že vozidlá so spaľovacími motormi budú jazdiť po cestách ešte najmenej 35 rokov.

Zrušený projekt vlastného elektromobilu stál Apple 10 miliárd USD

Zrušený projekt vlastného elektromobilu stál Apple 10 miliárd USD

10:10 02.03.2024Auto

Zrušený projekt vývoja vlastného elektrického auta stál americkú spoločnosť Apple viac ako 10 miliárd dolárov (9,25 miliardy eur).

Toyota zvýšila začiatkom roka výrobu o 7 %, firmu podporil dopyt v zahraničí

Toyota zvýšila začiatkom roka výrobu o 7 %, firmu podporil dopyt v zahraničí

13:55 28.02.2024Auto

Japonská automobilka Toyota vyrobila v januári 740.332 vozidiel, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje rast o 7 %.

Spoločnosť Apple zastavila práce na vývoji svojho elektromobilu

Spoločnosť Apple zastavila práce na vývoji svojho elektromobilu

9:49 28.02.2024Auto

Rozhodnutie zasiahne približne 2000 zamestnancov.