• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

  • 21:48 17.05.2019
  • Bratislava
Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

Hladiny inzulínu sú dôležité nielen u diabetikov, ale u všetkých ľudí. Ak sa vám nedarí schudnúť, na vine môže byť práve inzulín.

Pankreas je životne dôležitý orgán a aj keď si to mnohí neuvedomujú, má priamy vplyv na vašu hmotnosť. Okrem toho, že pomáha tráveniu, hrá pankreas dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi produkciou enzýmu nazývaného inzulín. Ten umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Inzulín reguluje náš metabolizmus a je priamo zodpovedný za našu chuť k jedlu a ukladanie tukov v našom tele.

Ak sa hladina cukru v našom krvnom obehu výrazne zvýši, pankreas na to reaguje nadmernou produkciou inzulínu. Vysoký inzulín je preto jedným z dôvodov neobvyklého nárastu hmotnosti a vzniku obezity.

Ak sa snažíte schudnúť a máte pocit, že vaše úsilie je zbytočné, možno by ste si mali začať kontrolovať hladiny inzulínu. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu znížiť hladinu inzulínu a vďaka tomu úspešne schudnúť.

Cvičte aspoň 30 minút denne

Venujte sa akémukoľvek typu cvičení - vysoko intenzívnemu tréningu, behu, joge, chôdzi, atď. Pohyb svalov prebudí telo a núti ho čerpať energiu. Prirodzene využíva cukor a hladiny inzulínu klesajú. Pravidelné cvičenie pozitívne ovplyvňuje vaše celkové zdravie a pomáha v chudnutí.

Jedzte stravu s nízkym obsahom sacharidov bohatú na bielkoviny

Sacharidy sú hlavným zdrojom cukru a preto zvyšujú hladinu cukru a inzulínu najviac. Sladké a spracované potraviny majú vysoký obsah cukru a môžu spôsobiť výrazné zvýšenie hladiny inzulínu. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia sladké potraviny majú o 22% vyššie hladiny inzulínu.

Zníženie sacharidov a zvýšenie spotreby bielkovín môže pomôcť udržať jeho hladiny pod kontrolou a tiež poskytnúť potrebnú energiu. Potraviny s vysokým obsahom cukru by ste si mali ušetriť len na zvláštne príležitosti. Vo vašom jedálničku by sa malo nachádzať chudé mäso, vajcia, ryby a tvaroh.

Vyhnite sa rafinovaných sacharidom

Rafinované sacharidy, ako je kola, cukríky a sušienky, telo trávi veľmi rýchlo, čo vedie k nárastu cukru v krvi. Namiesto toho zvoľte potraviny s komplexnými sacharidmi, ako je napríklad hnedá ryža, quinoa, jačmeň, strukoviny, atď. Vyberajte si celozrnné výrobke, ktoré majú vyšší podiel vitamínov, vlákniny a minerálov.

Jedzte potraviny, ktoré udržujú hladinu cukru na nízkej úrovni

Potraviny, ktoré majú nízky obsah cukru a tiež pomáhajú udržiavať hladinu inzulínu pod kontrolou sú:

  • Orechy a semienka (mandle, pistácie, semená chia a ľanové semená)
  • Celozrnné výrobky (jačmeň, hnedá ryža, pohánka, ovos a quinoa)
  • Ovocie s vysokým obsahom vlákniny (jablká, kokosové orechy, bobuľové ovocie, pomaranče a hrušky)
  • Listová zelenina (špenát, kapusta, šalát, kel)
  • Batáty
  • Mäso (losos a tuniak)
  • Nesladený jogurt
  • Avokádo
  • Cesnak

Jedzte viac menších jedál

Namiesto toho, aby ste jedli 3 veľké jedlá denne, si stravu rozdeľte na 5-6 porcií denne. Jedzte častejšie, ale menšie porcie pestrej stravy. Podľa štúdie pravidelná konzumácia menšieho množstva kalórií znižuje hladiny inzulínu. Jedzte vyváženú stravu s primeraným pomerom sacharidov, bielkovín a tukov.

Zvýšte príjem rozpustnej vlákniny

Rozpustná vláknina sa pomaly posúva tráviacim traktom a po dlhšiu dobu vám dáva pocit sýtosti. Vďaka tomu budete mať menšiu chuť na sladké a nebude dochádzať k náhlym nárastom inzulínu po jedle. Výskum ukázal, že vysoký príjem vlákniny je spojený s nižšími hladinami inzulínovej rezistencie u žien.

Užívajte jablčný ocot

Jablčný ocot výrazne znižuje inzulín v krvi. Podľa štúdie vysoký obsah kyseliny octovej zlepšuje citlivosť na inzulín v krvi o 20% -30%. Jablčný ocot vám tiež dáva väčší pocit sýtosti po jedle, čím vám pomáha menej jesť a stratiť viac váhy.

Pite vodu a zelený čaj

Vyhnite sa akýmkoľvek sladkým nápojom, ako je kola, džús a energetické nápoje a popíjajte v priebehu dňa vodu. Môžete tiež piť zelený čaj 2-3 krát denne po jedle. Štúdie ukázali, že zelený čaj pomáha v boji proti inzulínovej rezistencii.

Oddychujte a zmiernite stres

Stres dokáže spôsobiť výkyvy cukru v krvi, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu a spôsobiť nárast telesnej hmotnosti. Skúste preto meditovať, robte dychové cvičenia, alebo si doprajte horúci kupeľ, aby ste upokojili nervy a znížili úroveň stresu. Buďte šťastní, zostaňte aktívni a zbavte sa napätia.

Zdroj: Info.sk, TM, niddk.nih.gov, everydayhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.