• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2019Meniny má Adolf
26°Bratislava

Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

  • 21:48 17.05.2019
  • Bratislava
Ako prirodzene znížiť inzulín na redukciu hmotnosti

Hladiny inzulínu sú dôležité nielen u diabetikov, ale u všetkých ľudí. Ak sa vám nedarí schudnúť, na vine môže byť práve inzulín.

Pankreas je životne dôležitý orgán a aj keď si to mnohí neuvedomujú, má priamy vplyv na vašu hmotnosť. Okrem toho, že pomáha tráveniu, hrá pankreas dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi produkciou enzýmu nazývaného inzulín. Ten umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Inzulín reguluje náš metabolizmus a je priamo zodpovedný za našu chuť k jedlu a ukladanie tukov v našom tele.

Ak sa hladina cukru v našom krvnom obehu výrazne zvýši, pankreas na to reaguje nadmernou produkciou inzulínu. Vysoký inzulín je preto jedným z dôvodov neobvyklého nárastu hmotnosti a vzniku obezity.

Ak sa snažíte schudnúť a máte pocit, že vaše úsilie je zbytočné, možno by ste si mali začať kontrolovať hladiny inzulínu. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu znížiť hladinu inzulínu a vďaka tomu úspešne schudnúť.

Cvičte aspoň 30 minút denne

Venujte sa akémukoľvek typu cvičení - vysoko intenzívnemu tréningu, behu, joge, chôdzi, atď. Pohyb svalov prebudí telo a núti ho čerpať energiu. Prirodzene využíva cukor a hladiny inzulínu klesajú. Pravidelné cvičenie pozitívne ovplyvňuje vaše celkové zdravie a pomáha v chudnutí.

Jedzte stravu s nízkym obsahom sacharidov bohatú na bielkoviny

Sacharidy sú hlavným zdrojom cukru a preto zvyšujú hladinu cukru a inzulínu najviac. Sladké a spracované potraviny majú vysoký obsah cukru a môžu spôsobiť výrazné zvýšenie hladiny inzulínu. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia sladké potraviny majú o 22% vyššie hladiny inzulínu.

Zníženie sacharidov a zvýšenie spotreby bielkovín môže pomôcť udržať jeho hladiny pod kontrolou a tiež poskytnúť potrebnú energiu. Potraviny s vysokým obsahom cukru by ste si mali ušetriť len na zvláštne príležitosti. Vo vašom jedálničku by sa malo nachádzať chudé mäso, vajcia, ryby a tvaroh.

Vyhnite sa rafinovaných sacharidom

Rafinované sacharidy, ako je kola, cukríky a sušienky, telo trávi veľmi rýchlo, čo vedie k nárastu cukru v krvi. Namiesto toho zvoľte potraviny s komplexnými sacharidmi, ako je napríklad hnedá ryža, quinoa, jačmeň, strukoviny, atď. Vyberajte si celozrnné výrobke, ktoré majú vyšší podiel vitamínov, vlákniny a minerálov.

Jedzte potraviny, ktoré udržujú hladinu cukru na nízkej úrovni

Potraviny, ktoré majú nízky obsah cukru a tiež pomáhajú udržiavať hladinu inzulínu pod kontrolou sú:

  • Orechy a semienka (mandle, pistácie, semená chia a ľanové semená)
  • Celozrnné výrobky (jačmeň, hnedá ryža, pohánka, ovos a quinoa)
  • Ovocie s vysokým obsahom vlákniny (jablká, kokosové orechy, bobuľové ovocie, pomaranče a hrušky)
  • Listová zelenina (špenát, kapusta, šalát, kel)
  • Batáty
  • Mäso (losos a tuniak)
  • Nesladený jogurt
  • Avokádo
  • Cesnak

Jedzte viac menších jedál

Namiesto toho, aby ste jedli 3 veľké jedlá denne, si stravu rozdeľte na 5-6 porcií denne. Jedzte častejšie, ale menšie porcie pestrej stravy. Podľa štúdie pravidelná konzumácia menšieho množstva kalórií znižuje hladiny inzulínu. Jedzte vyváženú stravu s primeraným pomerom sacharidov, bielkovín a tukov.

Zvýšte príjem rozpustnej vlákniny

Rozpustná vláknina sa pomaly posúva tráviacim traktom a po dlhšiu dobu vám dáva pocit sýtosti. Vďaka tomu budete mať menšiu chuť na sladké a nebude dochádzať k náhlym nárastom inzulínu po jedle. Výskum ukázal, že vysoký príjem vlákniny je spojený s nižšími hladinami inzulínovej rezistencie u žien.

Užívajte jablčný ocot

Jablčný ocot výrazne znižuje inzulín v krvi. Podľa štúdie vysoký obsah kyseliny octovej zlepšuje citlivosť na inzulín v krvi o 20% -30%. Jablčný ocot vám tiež dáva väčší pocit sýtosti po jedle, čím vám pomáha menej jesť a stratiť viac váhy.

Pite vodu a zelený čaj

Vyhnite sa akýmkoľvek sladkým nápojom, ako je kola, džús a energetické nápoje a popíjajte v priebehu dňa vodu. Môžete tiež piť zelený čaj 2-3 krát denne po jedle. Štúdie ukázali, že zelený čaj pomáha v boji proti inzulínovej rezistencii.

Oddychujte a zmiernite stres

Stres dokáže spôsobiť výkyvy cukru v krvi, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu a spôsobiť nárast telesnej hmotnosti. Skúste preto meditovať, robte dychové cvičenia, alebo si doprajte horúci kupeľ, aby ste upokojili nervy a znížili úroveň stresu. Buďte šťastní, zostaňte aktívni a zbavte sa napätia.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, niddk.nih.gov, everydayhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako ochrániť zdravie metabolizmu po menopauze? Pomôže vám tento vitamín

Ako ochrániť zdravie metabolizmu po menopauze? Pomôže vám tento vitamín

VČERA - 18:33Zdravie

Metabolizmus sa s pribúdajúcim vekom spomaľuje a jeho zdravie kolabuje. Ako tomuto stavu zabrániť, ak už máte po menopauze?

Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

21:27 14.06.2019Zdravie

Pachuť v ústach nemusí hneď prezrádzať vážny zdravotný problém. V každom prípade by ste však mali skontrolovať, či nejde o jeden z týchto prípadov.

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

19:23 14.06.2019Zdravie

Lekári skúmali účinok vynechania raňajok pri snahe schudnúť.

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

20:40 13.06.2019Zdravie

Ochorenie, ktoré ľudstvo sprevádza už od jeho počiatkov, je často považované za moderné. Existuje však niekoľko dôkazov, ktoré svedčia o tom, že existovalo oveľa skôr ako sa na Zemi objavil človek.

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

19:02 13.06.2019Zdravie

Tvrdnutie starnúcich ciev vedcom dlho nedalo spávať, ale zdá sa, že sme naň konečne našli odpoveď.