• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

  • 19:55 16.05.2019
  • Bratislava
Arteriovenózna malformácia v mozgu: O skrytom ochorení sa mnohí dozvedia neskoro

Mozgová arteriovenózna malformácia je defekt, ktorý vás pri komplikáciách môže stáť život. Je preto nutné si všímať varovné príznaky.

Medzi skryté ochorenia, ktoré ohrozujú pacientov a často sú diagnostikované až príliš neskoro, patrí aj arteriovenózna malformácia (AMV). Ide o spleť abnormálne prepojených tepien a žíl. Môže sa vyvinúť kdekoľvek v tele, ale najčastejšie sa objavuje v mozgu alebo v oblasti chrbtice.

Za normálnych okolností tepny prenášajú okysličenú krv zo srdca do mozgu a žily prenášajú odkysličenú krv z mozgu späť do srdca. Pri arteriovenóznej malformácii spleť krvných ciev v mozgu obchádza normálne mozgové tkanivo a odvádza krv priamo z tepien do žíl.

Príčina AVM nie je jasná. U väčšiny diagnostikovaných pacientov ide o vrodený defekt, ale môžu sa tvoriť aj neskôr v živote. Iba zriedkavo sa AVM odovzdáva geneticky. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že túto malformáciu zdedíte vy alebo vaše deti.

Niektorí ľudia s AVM v mozgu pociťujú príznaky a symptómy, ako sú bolesti hlavy alebo záchvaty. Bežne sa tento problém diagnostikuje po skenovaní mozgu pre iný zdravotný problém alebo po mŕtvici s krvácaním do mozgu. Akonáhle sa mozgová arteriovenózna malformácia diagnostikuje, je možné ju úspešne liečiť, aby sa zabránilo komplikáciám, ako je poškodenie mozgu alebo mŕtvica. Napriek tomu sú AVM mozgu zriedkavé a postihujú menej ako 1 percento populácie.

Príznaky

Arteriovenózna malformácia v mozgu nespôsobuje žiadne príznaky, kým nedôjde k roztrhnutiu cievy, čo má za následok krvácanie do mozgu. U približne polovice všetkých prípadov je práve krvácanie do mozgu prvým príznakom. Niektorí ľudia však môžu pociťovať aj iné príznaky, medzi ktoré patria:

  • záchvaty (20 - 25% prípadov)
  • Bolesť v jednej časti hlavy kvôli zvýšenému prietoku krvi v oblasti AVM
  • Svalová slabosť alebo necitlivosť v jednej časti tela (15% prípadov)

U niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť závažnejšie neurologické príznaky a symptómy v závislosti od umiestnenia AVM, ako je:

  • Silná bolesť hlavy
  • Slabosť, necitlivosť alebo ochrnutie
  • Strata zraku
  • Ťažkosti s rozprávaním
  • Zmätenosť alebo neschopnosť porozumieť ostatným
  • Neschopnosť udržať rovnováhu

Na snímke arteriovenózna malformácia na bielej gáze, kde vidieť cievy a mozgové tkanivo. Foto: Hugely/Shutterstock.com

Príznaky môžu začať v akomkoľvek veku, ale zvyčajne sa objavujú vo veku 10 až 40 rokov. AVM mozgu môžu časom poškodiť mozgové tkanivo a príznaky sa objavia v období ranej dospelosti. V období stredného veku majú AVM v mozgu tendenciu zostať stabilné a je menej pravdepodobné, že spôsobia symptómy. Niektoré tehotné ženy môžu mať zhoršené príznaky v dôsledku zmien objemu krvi a krvného tlaku.

Jeden závažný typ AVM mozgu, nazývaný Galenova porucha, spôsobuje príznaky, ktoré sa objavia skoro alebo hneď po narodení. Veľké krvné cievy môžu spôsobiť, že sa v mozgu vytvorí tekutina a hlava sa začne zväčšovať. Príznaky zahŕňajú opuchnuté žily, ktoré sú viditeľné na pokožke hlavy, záchvaty a kongestívne zlyhanie srdca.

Kedy navštíviť lekára

Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak spozorujete akékoľvek príznaky ako sú záchvaty, bolesti hlavy alebo iné z vyššie spomenutých symptómov. Ak dôsledkom AVM dôjde ku krvácaniu do mozgu, ide o život ohrozujúci stav.

Liečba

Pri liečbe záleží na tom, o aký typ AVM ide, aké sú príznaky, umiestnenie a veľkosť. K dispozícii sú:

Lekárska terapia. Ak nie sú žiadne príznaky alebo sa malformácia nachádza v oblasti mozgu, ktorá je ťažko dostupná, pacienti sú poučení, aby sa vyhli nadmernému cvičeniu a vyhýbali sa liekom na riedenie krvi, ako je warfarín.

Operácia. Ak AVM krvácala a / alebo sa nachádza v oblasti, ktorá je ľahko dostupná, môže sa odporučiť chirurgický zákrok.

Stereotaktická rádiochirurgia. AVM, ktorá nie je príliš veľká, ale je v oblasti, ktorá je ťažko dostupná pre bežný chirurgický zákrok, môže byť liečená stereotaktickou rádiochirurgiou. V tomto postupe sa vykonáva lokálny angiogram na lokalizáciu AVM. Vysokoenergetické zdroje so zaostreným lúčom sa zamerajú na na AVM, aby tkanivo zjazvili a umožnili mu „zraziť sa“.

Intervenčná neurorádiológia / endovaskulárna neurochirurgia. Je možné liečiť časť alebo celú AVM umiestnením katétra (malej trubice) do krvných ciev a blokovaním abnormálnych ciev rôznymi materiálmi, ako sú špeciálne lepidlá a cievky.



Zdroj: Info.sk, TM, mayoclinic.org, strokeassociation.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.