• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Šefčovič: EÚ sa ponáhľa potvrdiť, že je schopná vyrábať vysokovýkonné batérie

  • 11:22 01.05.2019
  • Brusel
Šefčovič: EÚ sa ponáhľa potvrdiť, že je schopná vyrábať vysokovýkonné batérie

Európska komisia (EK) hrá o čas a v spolupráci s členskými krajinami EÚ a predstaviteľmi priemyslu sa snaží dosiahnuť čo najväčší pokrok pri realizácii cieľov Európskej aliancie pre batérie ešte do októbra tohto roku.

Pre TASR to uviedol podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý v utorok v Bruseli predsedal 3. ministerskému stretnutiu Európskej aliancie pre batérie. Cieľom rokovaní bolo poukázať na spájanie úsilia eurokomisie a Európskej investičnej banky (EIB) so snahami členských štátov, ktoré majú záujem zúčastniť sa na cezhraničných projektoch v rámci hodnotového reťazca batérií.

Viacerí ministri po rokovaní upozornili, že v súčasnosti európski výrobcovia batérií zabezpečujú len tri percentá dodávok pre rozvíjajúci sa trh elektromobility, kým konkurenti z Ázie pokrývajú viac ako 80 percent dopytu, pričom odhady hovoria, že v najbližšom období bude v tomto odvetví v hre okolo 250 miliárd eur.

Šefčovič pripomenul, že za 18 mesiacov, odkedy pôsobí „batériová aliancia“, sa už veľa dosiahlo. Dodal, že ak vtedy automobilky jej ciele označili za „nemožnú vec“, dnes priemysel „naháňa“ exekutívu EÚ, aby konala oveľa rýchlejšie.

Uvedomujú si, že technologická závislosť od ostatných krajín v takom citlivom odvetví, ako je automobilový priemysel, by mohla byť závažná. Možno po dovoze batérií by sme museli pristúpiť aj na dovoz elektrických áut. Musí byť vecou európskej hrdosti, že chceme aj naďalej vyrábať najkvalitnejšie a v tomto prípade aj ekologicky najčistejšie autá v Európe,“ opísal situáciu.

Podľa jeho slov výrobcovia automobilov v EÚ očakávajú, že Európa bude v priebehu 12 mesiacov schopná vyslať jasný signál, že je pripravená vyrábať vysokokvalitné „zelené“ batérie, ktoré nezaťažia životné prostredie a ktoré sa stanú súčasťou nových elektrovozidiel v Európe. Spresnil, že za týmto účelom už existuje dohoda o pokračovaní intenzívnych kontaktov s priemyselným odvetvím.

Už v priebehu tohto týždňa sa uskutočnia rokovania EK s ministrami hospodárstva Nemecka a Francúzska, pričom eurokomisia chce už v júni predložiť na stôl prvý projekt štátnej pomoci zameraný na podporu gigafabriky pre výrobu batérií. „Ak prídu ďalšie takéto projekty s ktorejkoľvek inej členskej krajiny, sme pripravení ich rýchlo posúdiť, aby sme vytvorili základ na to, že nové konzorciá, ktoré povedú ku gigafabrikám v Európe, budú mať všetko jasné najneskôr do októbra tohto roku,“ vysvetlil Šefčovič. Spresnil, že v tejto fáze sa do hry zapojí eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, ktorá sa k tomu zaviazala aj na utorňajšom podujatí.

Šefčovič zároveň zdôraznil, že EÚ chce pokryť celý produktový cyklus pri výrobe batérií - od prípravy surovín až po recyklovanie použitých batérií. V praxi to znamená byť schopným spracovávať lítium, kobalt a nikel, kde sľubné projekty prezentovalo Švédsko, Fínsko, Belgicko a Portugalsko. Ďalej je potrebné zaistiť výrobu článkov a batérií, kde je trend „kodizajnovania“ batérií s kľúčovými automobilkami, a práve tu vznikajú konzorciá v Nemecku a vo Francúzsku, ale s účasťou firiem z celej Európy.

Najrýchlejšie sa rozvíjajúcim projektom, ktorý zrejme povedie k prvej masovej výrobe batérií, je firma Northwolt vo Švédsku, ktorej EIB na úvod pomohla kapitálom vo výške 50 miliónov eur.

Šefčovič tiež ocenil, že začiatkom týždňa bol predstavený projekt InoBat, čo znamená inovatívne batérie zamerané na priemysel a uskladňovanie elektrickej energie, ale aj s prínosom pre sektor autobatérií.

Európska komisia koncom mája pripravuje ďalší „summit“ o batériách, za účasti politikov a predstaviteľov priemyslu. „Chceme doriešiť to, aké firmy z akých krajín by chceli byť súčasťou konzorcií, aby Komisia mohla predložiť návrh už v júni. Komisia následne urobí maximum preto, aby projekty z júna dokázala posúdiť, a verím, že aj schváliť do októbra tohto roku,“ uviedol Šefčovič.

Začiatkom novembra začne úradovať nová Európska komisia, ktorej potrvá niekoľko mesiacov, kým začne naplno fungovať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

VČERA - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.