• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Toto sa stane, ak sa na týždeň vzdáte kávy

  • 20:27 30.04.2019
  • Svet
Toto sa stane, ak sa na týždeň vzdáte kávy

Ak ste kávičkár z presvedčenia a z akejkoľvek príčiny sa rozhodnete odoprieť si svoj obľúbený nápoj na celý týždeň, pravdepodobne sa budete musieť zmieriť s takýmto výsledkom.

Abby patrí medzi ľudí, ktorí vypijú niekoľko káv za deň. Nerozlišuje pritom jednotlivé druhy – rada si dá klasickú aj ľadovú kávu vo všetkých podobách. V spolupráci so zahraničným plátkom Business Insider sa na týždeň vzdala svojej milovanej pochutiny, aby tak čitateľom priblížila svoju skúsenosť.

Obavy pred začiatkom

Abby si nie je istá, koľko šálok týždenne vypije. Vieme však, že či už je to doma alebo v práci, jej kávový hrnček je málokedy prázdny. Najväčšie problémy má s ľadovou kávou, pretože ju pije rýchlejšie, a tak často stráca pojem o tom, koľko jej vlastne vypila.

Čo Abby pokladá za najväčšiu výzvu nasledovného týždňa?

„Najťažšie pre mňa bude nepiť kávu. Myslím, že sa mi bez nej bude ťažko začínať deň. Neteším sa na to, ale na sťažovanie sa budem príliš unavená.“

1. deň bez kávy

Akoby to bez kávy nebolo dosť zlé, našu protagonistku hneď v prvý deň výzvy postihlo prechladnutie, a tak na kávu ani nepomyslela. Keď však odbila tretia hodina poobede a Abby si uvedomila, že ešte musí ostať v práci, spomenula si na kávu. Na svoju túžbu však rýchlo zabudla.

3. deň bez kávy

„Som tretí deň bez kávy. Už nie som chorá, ale začínam si všímať prvé prejavy nedostatku kofeínu. Väčšinou po obede vypijem druhú – tretiu kávu za deň, a keďže som sa dnes musela zaobísť bez nej, skoro som v práci zaspala.“

Abby za najťažšiu časť dňa stále považuje poobedie, keď má bez kávy problém so sústredením. Má dokonca aj vlastnú teóriu, podľa ktorej ju trávenie obeda oberá o energiu, a tak si bez popoludňajšej kávy jednoducho nevie pomôcť.

Na ťažkom živote bez kávy sa v Abbyinej práci čiastočne podieľajú aj kolegovia, ktorí žiadnej podobnej výzve nečelia. Človek len ťažko potláča chuť na kofeín, keď sa všade naokolo rozlieha aromatická vôňa. Tieto muky zdôrazňuje aj podrobný Abbyin opis situácie.

„Aj kolegyňa vpravo má kávu. Má stôl, pri ktorom sa stojí, takže jej káva je na úrovni mojich očí, čo je pre mňa trýznivé. Cítim ju. Vidím ju. Nechápem, prečo si všetci práve dnes museli objednať monštrózne obrovské kávy. Asi sa vyžívajú v mojom trápení.“

5. deň bez kávy

Piaty deň bez kávy pripadol na sobotu. Abby mala v pláne vstať o deviatej ráno, aby si doma stihla upratať. Napokon vstala unavená o 11:30. Na ďalšie dni bez kofeínu sa už nezmohla.

Ako to celé dopadlo?

Keď Abby začínala s výzvou, nepredpokladala, že jej týždeň bude taký náročný. Je síce pravda, že niektoré dni boli lepšie ako iné, no vo všeobecnosti sa dá súhlasiť, že dni bez potrebného kofeínu nezvládla práve najlepšie.

Najtvrdším orieškom boli dni, ktoré Abby strávila doma – okrem ustavičnej chute na horkastý nápoj sa totiž nemala na čo sústrediť. Ani v práci to nebolo ružové, a to najmä v popoludňajších hodinách.

„Často som cítila väčšiu únavu, ale najťažšie bolo podľa mňa prežiť deň bez obyčajného zvyku napiť sa kávy. Deň sa mi pokazil hneď ráno, keď som si za stôl sadala bez kávy. Keďže som zvyknutá aj na druhú poobednú šálku, netešila som sa ani na popoludnie.“

Celkovo týždeň bez kávy vplýva viac na psychiku ako na kondíciu a výdrž človeka. Ak vás poznačí fyzicky, potom jedine pozitívnym spôsobom.

Abby napríklad hovorí, že keď nepila kávu, takmer vôbec nepociťovala bolesti hlavy. Túto zmenu má na svedomí pravdepodobne dôkladnejšia hydratácia organizmu, keďže vieme, že káva pôsobí diureticky.

Aj napriek drobnej výhode sa Abby svojej závislosti na káve nadobro vzdať neplánuje.

Zdroj: Info.sk, DP, businessinsider.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.