• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

V rámci Európskej únie pracujú najviac v noci Slováci

  • 14:15 30.04.2019
  • Bratislava
V rámci Európskej únie pracujú najviac v noci Slováci

Netradičný pracovný čas sa týka pomerne veľkého počtu zamestnaných Slovákov, a teda aj zamestnávateľov.

V sobotu pracuje pravidelne každý piaty Slovák, 15 % zamestnaných ľudí pracuje v noci a 16,3 % v nedeľu. Vyplýva to z najnovšej analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD) na základe údajov Eurostatu za minulý rok.

V noci na Slovensku zvyčajne pracuje až 15 % zamestnaných Slovákov, čo je zároveň najvyšší podiel v rámci Európskej únie (EÚ). „Najviac sa to týka mladých mužov a najmenej starších žien. Až 17,5 % zamestnaných mužov pracuje zvyčajne v noci. V prípade žien je podiel nižší a v roku 2018 bol vykázaný na úrovni 11,9 %,“ priblížila analytička SFD Eva Sadovská.

Z pohľadu veku je práca v noci najčastejšie realitou u mladých zamestnaných vo veku 15 až 24 rokov, nakoľko až 19,3 % z nich pracuje zvyčajne v noci. Podiel zamestnancov vo veku 25 až 49 rokov pracujúcich v noci je 14,9 %, v prípade seniorov je podiel na úrovni 14,1 %. „Podľa údajov Eurostatu tak má Slovensko jednoznačne najväčší podiel zamestnancov, ktorí pracujú pravidelne v noci. Za nami nasledujú s podielom vyšším ako 8 % Holandsko, Malta, Taliansko a Slovinsko,“ doplnila Sadovská. Najnižší podiel zamestnancov pracujúcich v noci majú v Chorvátsku, a to iba 1,9 % zo všetkých zamestnaných. Priemer v eurozóne a v Únii sa pohybuje v rozpätí 5 % – 6 %. „Situácia na Slovensku sa pritom zmenila za posledných 10 rokov iba minimálne, nakoľko v roku 2009 bol podiel pracujúcich v noci evidovaný na úrovni 14,5 %. Len pre zaujímavosť, v roku 2018 pracovalo občas v noci ďalších 6,5 % zamestnaných Slovákov,“ priblížila Sadovská.

V sobotu pravidelne pracuje každý piaty Slovák (20,9 %). „V tomto prípade Slovensko rekordy neláme a dokonca v rámci eurozóny či EÚ sa nachádza pod priemerom,“ priblížila Sadovská. Práca v sobotu je v rámci krajín EÚ najtypickejšia pre Grécko, kde v tento deň zvyčajne pracujú štyria z 10 zamestnaných. Vyšší ako 30 % podiel zamestnancov pracujúcich v sobotu ale evidovali počas vlaňajška taktiež v Holandsku, v Taliansku, v Španielsku, v Írsku a na Cypre. Naopak, najmenší podiel zamestnancov pracujúcich v sobotu evidujú v Maďarsku a v Portugalsku. Práca v sobotu sa týka v slovenskej ekonomike opäť viac mužov (22,2 %) ako žien (19,3 %). „Aj v tomto prípade platí, že podiel pracujúcich v sobotu s rastúcim vekom klesá. Podiel Slovákov pracujúcich v sobotu za posledné desaťročie klesol, nakoľko v roku 2009 bol tento údaj evidovaný na úrovni 24,3 %. Len pre zaujímavosť, v roku 2018 zažilo pracovnú sobotu občas, resp. niekedy, ďalších 27 % zamestnaných Slovákov,“ vyčíslila Sadovská.

Pracovná nedeľa je realitou v prípade každého šiesteho Slováka (16,3 %). V rámci eurozóny či EÚ tak ide o nadpriemerný podiel pracujúcich v nedeľu. Najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich v nedeľu evidujú Íri a Holanďania. Naopak, Portugalcov a Poliakov sa práca v nedeľu týka iba v prípade piatich až šiestich zamestnancov zo 100. „Ani v prípade práce počas nedele tomu nie je inak a na Slovensku sa týka viac mužov ako žien. Zároveň platí, že s rastúcim vekom klesá podiel zamestnancov pravidelne pracujúcich v nedeľu,“ doplnila Sadovská s tým, že pred desiatimi rokmi bol pritom podiel zvyčajne pracujúcich v nedeľu o niečo vyšší. „Vlani sa občas podarilo stráviť nedeľu pracovne ďalším 15 % zamestnaných,“ dodala analytička.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

VČERA - 12:30Ekonomické

Aktuálne vysoké ceny benzínu a nafty sa môžu znížiť poklesom spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty, navrhuje to opozičná strana SaS.

Zákaz vstupu do lesov Tribeča sa rozšíril do okresu Topoľčany

Zákaz vstupu do lesov Tribeča sa rozšíril do okresu Topoľčany

VČERA - 10:40Ekonomické

Zákaz vstupu do lesov sa rozšíril na ďalší región Nitrianskeho kraja.

SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

14:23 16.04.2024Ekonomické

Cena benzínu by podľa liberálov mohla klesnúť aj o 20 centov.

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

16:23 15.04.2024Ekonomické

Všetky funkčné terminály pre elektromobily a hybridné autá v EÚ budú mať k dispozícii len jednu platobnú metódu.

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

12:16 15.04.2024Ekonomické

Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky.