• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

SIS odporúča vzhľadom na nestabilnú situáciu zvážiť vycestovanie na Srí Lanku

  • 16:21 24.04.2019
  • Bratislava
SIS odporúča vzhľadom na nestabilnú situáciu zvážiť vycestovanie na Srí Lanku

Slovenská informačná služba (SIS) vzhľadom na pokračujúcu nestabilnú a neprehľadnú bezpečnostnú situáciu na Srí Lanke, kde došlo k sérii teroristických útokov, odporúča občanom Slovenskej republiky, aby prípadný zámer vycestovať do tejto krajiny prehodnotili.

Zároveň by občania mali zvážiť odloženie cesty minimálne do času upokojenia situácie a postupovať v súlade s pokynmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ). TASR o tom v stredu informoval hovorca SIS Branislav Zvara. SIS bude prostredníctvom Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) situáciu na Srí Lanke, v nadväznosti na uznesenie Bezpečnostnej rady SR, naďalej intenzívne monitorovať.

Srí Lanku len od začiatku roka 2019 navštívilo niekoľko tisíc občanov SR. „Aj v tejto súvislosti SIS upozorňuje, že turisti zo zahraničia môžu predstavovať pre islamských teroristov atraktívny cieľ alebo príležitosť zmocniť sa ich ako rukojemníkov. Pre občanov SR, ktorí sa na Srí Lanke už nachádzajú, platí, že si musia intenzívne všímať zmeny v bezpečnostnej situácii, rešpektovať všetky pokyny tamojších bezpečnostných zložiek, podriadiť sa pokynom, ktoré sa týkajú zákazu vychádzania, vyhýbať sa verejným zhromaždeniam a podľa možností obmedziť individuálne cestovanie,“ povedal ďalej Zvara.

Potenciálna hrozba teroristických útokov na Srí Lanke sa ani v súčasnom období, napriek nasadeniu bezpečnostných zložiek, nedá úplne vylúčiť a je relevantná predovšetkým vo väčších mestách Srí Lanky. SIS v tejto súvislosti odporúča zvážiť vycestovanie minimálne do upokojenia situácie, strpieť kontroly a striktne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek, obmedziť individuálne cestovanie v krajine a nenechávať voľne položenú batožinu alebo zvršky, nakoľko môžu vyvolať podozrenie, že ide o nástražné výbušné zariadenie. „Zároveň odporúčame nevyhotovovať fotografie alebo videozáznamy príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky, nebrať a nenosiť so sebou predmety, ktoré by mohli byť považované bezpečnostnými zložkami za podozrivé, vrátane vysielačiek, nenadväzovať dôverné kontakty s neznámymi osobami, ani si s takými osobami nevymieňať osobné údaje, nezúčastňovať sa akýchkoľvek protestov a verejných zhromaždení a hlásiť ihneď stratu cestovných dokladov alebo iných identifikačných dokumentov, a riadiť sa odporúčaniami MZVaEZ SR,“ zdôraznil na záver hovorca SIS.

Bezpečnostná rada SR požiadala NBAC, aby v spolupráci s rezortom diplomacie intenzívne monitorovalo situáciu na Srí Lanke a vyhodnocovalo aktuálnu bezpečnostnú situáciu pre občanov SR. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Víkendové teroristické útoky na Srí Lanke si vyžiadali 359 obetí, zranených je viac ako 500. Takmer súbežne vykonané teroristické útoky boli zacielené na tri kostoly plné ľudí, ktorí sa zišli na veľkonočné bohoslužby, a tri hlavné hotely v hlavnom meste Kolombo. Útok na štvrtý hotel bol zmarený. Väčšinu obetí na Srí Lanke tvoria domáci obyvatelia, pričom medzi mŕtvymi je 38 cudzincov. Nezvestných je 14 osôb.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.