• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko bude naďalej stíhaný na slobode

  • 13:02 24.04.2019
  • Bratislava
Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko bude naďalej stíhaný na slobode

Bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva SR Pavol R., ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej a zároveň obžalovaný v kauze televíznych zmeniek, bude aj naďalej stíhaný na slobode.

Rozhodol o tom nedávno Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči februárovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava II, ktorý Pavla R. ponechal na slobode. „Krajský súd v Bratislave 11. apríla v trestnej veci obžalovaného PhDr. P. R. a spol., stíhaného pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy, o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava II zo dňa 4. februára na neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že podľa paragrafu 193 odseku 1 písmena c Trestného poriadku sťažnosť prokurátora zamietol ako nedôvodnú,“ uviedol v stredu pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Proces s Pavlom R., ktorý je obžalovaný s ďalšími troma osobami - bosmi slovenského podsvetia v prípade pokusu o vraždu Volzovej, sa začne koncom budúceho mesiaca v bratislavskej väznici.

Prokurátor KP v Bratislave vo februári ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na decembrovú tlačovú konferenciu Pavla R., na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. „Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a mám za to, že bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov, alebo poškodených,“ povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti procesu.

KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v marci na podnikateľa Mariana K. a na Pavla R. obžalobu v kauze televíznych zmeniek.

Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla v marci pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní,“ zareagoval vtedy pre TASR obhajca Marek Para.

Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.