• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Himalájske soľné lampy: Podvod na zákazníka, alebo účinná zdravotná pomôcka?

  • 20:00 24.04.2019
  • Bratislava
Himalájske soľné lampy: Podvod na zákazníka, alebo účinná zdravotná pomôcka?

Tlmené svetlo himalájskej soľnej lampy dodá nádych útulnosti do každej domácnosti, ale je pravda, že prináša aj zdravotné benefity?

Himalájske soľné lampy pozostávajú z kusu ružovkastej kryštalickej soli na drevenom podstavci, ktorý je znútra osvetlený malou žiarovkou. Niektorí si ich kupujú, lebo vedia príjemne rozžiariť interiér tlmeným svetlom, iní zas počuli, že soľné lampy disponujú liečivými schopnosťami.

Zatiaľ žiadna väčšia štúdia nepotvrdila ani nevyvrátila účinok soľných lámp na zdravie či vzduch v domácnosti. Väčšina predajcov o nich tvrdí, že vedia zmierniť príznaky depresie a stresu a zbaviť vzduch nečistôt.

Väčšina poskytovateľov soľných lámp sa opiera o tvrdenie, že tento bytový doplnok vylučuje negatívne ióny pozitívne ovplyvňujúce náladu. O dobrom účinku iónov na psychiku svedčí aj veľký počet výskumov, ktoré sa touto témou zaoberali posledných 100 rokov.

Negatívne ióny

Čo sú vlastne negatívne ióny? Ión je atóm alebo molekula s pridaným alebo odobraným elektrónom, vďaka čomu má pozitívny alebo negatívny náboj. Ióny nájdeme v hojnom počte na miestach, kde dochádza k veľkým výdavkom energie, napríklad pri vodopádoch, na pláži pri bujných morských vlnách alebo počas búrky s bleskami.

Niektoré ióny vznikajú v dôsledku pôsobenia prírodnej rádioaktivity Zeme a kozmického žiarenia, ktoré na našu planétu neustále dopadá z vesmíru. U nás doma je situácia trochu iná. Negatívne a pozitívne nabité ióny sa navzájom priťahujú, a tak sa v prostredí domácnosti väčšinou zlúčia do neutrálnej molekuly.

Otázka znie: dokáže soľná lampa vyrobiť dosť energie na ionizáciu molekúl chloridu v pohodlí vášho domova? Bohužiaľ, odpoveď vás nepoteší. Na ionizáciu soľných kryštálov by sa lampa musela zohriať na teplotu najmenej 816 stupňov Celzia.

Vedeli ste, že hoci soľná lampa nepredstavuje riziko pre človeka, mohla by potenciálne ohroziť zdravie mačiek? V prípade, že mačka alebo iné menšie domáce zviera oblizne lampu, riskuje tým toxický šok. Je preto najlepšie skladovať lampu mimo dosahu domácich miláčikov.

Na svete existujú minerály, ktoré by dokázali vyprodukovať niekoľko iónov pri čiastočnom zohriatí malou žiarovkou – jedným z nich je aj turmalín. Ak by ste si chceli kúpiť turmalínovú lampu, museli by ste počítať s astronomickými výdavkami, takže ani tento spôsob sa nejaví ako efektívny.

A čo čistenie vzduchu v domácnosti? Oplatí sa kúpiť soľnú lampu aspoň kvôli tomu? Bohužiaľ, aj v tomto prípade vás sklameme. Lampa by mala fungovať na princípe priťahovania vodných kvapôčok v ovzduší, čím zo vzduchu odstráni znečistenie. Je to síce pekný nápad, ale hrudka soli sa pôsobením žiarovky nikdy nezohreje tak, aby to bolo uskutočniteľné.

Jediný dôvod, prečo si kúpiť himalájsku soľnú lampu, je teda ten estetický. Ak vás ani tento článok neodradil, určite si ju zaobstarajte.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.