• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Útoky na Srí Lanke vyšetruje aj tím Interpolu; vedie ho Čech

  • 9:54 24.04.2019
  • Praha/Kolombo
Útoky na Srí Lanke vyšetruje aj tím Interpolu; vedie ho Čech

Tím odborníkov z Interpolu vedie nemenovaný český policajt, ktorý v tejto medzinárodnej policajnej organizácii pôsobí ako expert na terorizmus. Oznámil to policajný prezident v ČR Jan Švejdar, ktorého v stredu citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Na Srí Lanku pricestoval tím špecialistov Interpolu, ktorý by mal tamojším bezpečnostným silám pomôcť s vyšetrovaním nedeľných krvavých útokov v metropole Kolombo, jeho okolí a v meste Battikalóa.

Počet obetí útokov na kostoly a hotely medzičasom stúpol na 359, uviedli srílanské úrady.

Totožnosť policajta nechce české policajné prezídium zverejniť, aby neohrozilo jeho bezpečnosť, vysvetlila hovorkyňa Kateřina Rendlová.

Interpol vyslal tím na žiadosť srílanských orgánov a nachádzajú sa v ňom odborníci so skúsenosťami v oblasti skúmania miesta trestného činu, výbušnín, boja proti terorizmu, identifikácie obetí a rôznych analýz.

Na ostrov Cejlón v Indickom oceáne, kde sa Srí Lanka nachádza, vyslali pomoc aj USA, a to v podobe tímu zloženého z agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a z predstaviteľov armády. FBI ponúkol napríklad expertov na laboratórne skúmanie zvyškov výbušnín, napísal denník The Washington Post.

Srílanská polícia zatiaľ v súvislosti s útokmi zadržala takmer 60 osôb. Väčšinu zatknutých tvoria miestni obyvatelia, polícia však pátra aj po možnom zapojení cudzincov. Jedným zo zadržaných je sýrsky občan.

Informácie pre určenie totožnosti tých, ktorí sa podieľali na útokoch, môžu pochádzať odkiaľkoľvek,“ povedal generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock. Interpol má rozsiahlu medzinárodnú sieť a tiež databázu, ktorá je pri vyšetrovaní atentátov nevyhnutná.

V týchto dňoch sa preveruje databáza odcudzených a stratených cestovných dokladov, čo by mohlo pomôcť určiť možné odkazy alebo medzinárodné trasy teroristov, napísala internetová stránka týždenníka Focus.

K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Na podporu svojho tvrdenia neskôr zverejnila zábery, na ktorých sú podľa IS páchatelia atentátov prisahajúci vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Skupinu ôsmich mužov vedie radikálny miestny duchovný Zahrán Haším, uviedol na svojom webe inštitút SITE, ktorý sleduje radikálne hnutie vo svete. Aj srílanské tajné služby pokladajú Hašíma sa strojcu útokov na Srí Lanke, ako uviedla tlačová agentúra AP.

Haším sa podľa neoverených informácií odpálil v nedeľu v hoteli Šangri-La v srílanskom hlavnom meste Kolombo, dodali Novinky.cz.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

DNES - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

DNES - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

DNES - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

DNES - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.

Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani

Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani

DNES - 13:42Zahraničné

Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň, informuje agentúra AFP.