• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Deň Zeme je v tomto roku zameraný na ochranu prírodných druhov

  • 5:54 22.04.2019
  • New York
Deň Zeme je v tomto roku zameraný na ochranu prírodných druhov

Na ochranu prírodných druhov je v roku 2019 zameraný Deň Zeme, informovala internetová stránka Dňa Zeme.

Konštatovala, že v súčasnosti sa na aktivitách ku Dňu Zeme v 192 krajinách sveta zúčastňuje vyše miliardy ľudí. Tieto aktivity majú široký občiansky záber s cieľom ochrany Zeme. v roku 2017 téma, ktorú OSN zvolila pri príležitosti Medzinárodného dňa Matky Zeme. Pripadá na 22. apríla, podobne ako aj Svetový deň Zeme.

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. OSN na 22. apríla v roku 2009 v rezolúcii A/RES/63/278 vyhlásila Medzinárodný deň Matky Zeme. S týmto názvom sa pripomína od roku 2010.

V rezolúcii OSN konštatovala, že slovné spojenie Matka Zem, v niektorých jazykoch aj Zem živiteľka, odráža vzájomné prepojenie medzi Zemou, prírodnými ekosystémami a človekom.

Americký senátor Gaylord Anton Nelson (1916-2005) vyhlásil v roku 1970 Deň Zeme. Povzbudzoval študentov, aby vypracovali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany v okolí, v ktorom sa pohybovali. Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu; koordinátorom podujatia bol Denis Allen Hayes. Podľa jedného zo zdrojov sa na ňom zúčastnilo 20 miliónov Američanov.

Najmä ľudia citlivo reagujúci na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí poukazovali na fakt, že Zem čoraz viac ohrozuje činnosť človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie - na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby nezostávala ľahostajnou k stavu, v akom je a do akého sa Zem postupne dostávala.

Svetovým sa Deň Zeme, ako uviedlo na svojej stráne Ministerstvo životného prostredia SR, stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanfordovej univerzite.

V súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Podujatia pri príležitosti Svetového dňa Zeme na úrovni celého sveta pripravuje a organizuje mimovládna organizácia Earth Day Network (EDN). Založili ju organizátori prvého Dňa Zeme v roku 1970.

Deň Zeme

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.