• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Súboj titanov v Lige majstrov, Real hostí Manchester United

  • 11:02 13.02.2013
  • MADRID
Súboj titanov v Lige majstrov, Real hostí Manchester United

Zraky futbalových fanúšikov sa v stredu večer uprú na jedno miesto - Štadión Santiaga Bernabéua, na ktorom domáci Real Madrid vyzve v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov Manchester United.

Očakáva sa, že megašláger nielen tohtoýždňového itineráru, ale aj celého osemfinálového programu, prinesie skvelé ofenzívne divadlo.

Úvodný výkop duelu je v tradičnom čase o 20.45 h a hlavným rozhodcom v tomto prestížnom stretnutí bude Nemec Felix Brych.
Na zápas čaká celý svet

Tréner úradujúceho španielskeho šampióna José Mourinho označil súboj jeho zverencov proti futbalistom Manchestru United za stretnutie, na ktoré čaká celý svet.

"Fanúšikov nezaujímajú ostatné duely v Lige šampiónov, sústredia sa na ten náš a ja verím, že im poskytneme to, na čo sa tešia," svojským štýlom poznamenal José Mourinho, ktorý sa v nedeľu osobne stretol s kormidelníkom 19-násobného anglického majstra Alexom Fergusonom a na vlastné oči videl ligové víťazstvo "červených diablov" nad futbalistami FC Everton 2:0.

Deň predtým Real Madrid zdolal v najvyššej španielskej súťaži FC Sevilla 4:1. Obe mužstvá majú skvelú formu, tím z Old Traffordu však ťahá lepšiu sériu, keď neprehral 14 súťažných duelov po sebe.

Práve táto skutočnosť ho stavia do úlohy mierneho favorita v dvojstretnutí s úradujúcim španielskym šampiónom. "Je pre mňa nesmierna česť byť priateľom Alexa Fergusona, je jednou z najuznávanejších futbalových osobností na svete. Ešte dôležitejšie je, že on je fantastický človek. Medzi nami bol vždy vynikajúci vzťah a ja som na to hrdý. Nastúpil som proti nemu v mnohých zápasoch. V každom mojom pôsobisku som sa stretol s Manchestrom United a Sirom Alexom," uviedol Mourinho.
Ronaldo vs. jeho bývalý klub

Najbližšia konfrontácia Realu s Manchestrom United bude o to pikantnejšia, že oba kluby patria k ašpirantom na celkový triumf v LM 2012/2013. "Samozrejme, obaja chceme zvíťaziť a postúpiť do ďalšej fázy. Zdolaný sa bude aspoň trochu tešiť, pretože ďalej sa dostane jeho priateľ," nezaprel v sebe hráča so slovíčkami 50-ročný J. Mourinho.

Ďalšou pikantériou bude vystúpenie Cristiana Ronalda proti svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi. Portugalčan prestúpil na Pyrenejský polostrov práve z Manchestru United v roku 2009 za rekordných 94 miliónov eur.

Pre 27-ročného kanoniera to bude prvý súťažný duel proti Manchestru United od jeho transferu do Realu.

Títo futbaloví giganti sa v európskej súťaži číslo jeden stretli zatiaľ štyrikrát vo vyraďovacej fáze. V troch prípadoch bol úspešný španielsky zástupca, mužstvo z Old Traffordu sa tešilo len v semifinále Európskeho pohára majstrov 1967/68.

Zaujímavé je, že až trikrát víťazný tím následne získal kontinentálny titul. "Uvedomujeme si význam nášho najbližšieho stretnutia. Dôležité bude, aby sme eliminovali C. Ronalda, nesmieme však zabudnúť, že celý Real je poriadne nebezpečný," stručne poznamenal Sir Alex Ferguson.

Európske médiá nešetria prirovnaniami v súvislosti so stredajším zápasom, jedno z najvýstižnejších znie: "Súboj titanov".


Dortmund sa predstaví v Donecku

Zaujímavú ukrajinsko-nemeckú konfrontáciu bez jednoznačného favorita na postup do štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov (LM) 2012/2013 ponúka dvojica Šachtar Doneck - Borussia Dortmund.

Hráči spomenutých tímov absolvujú vzájomný dvojzápas, úspešnejší sa dostane medzi elitnú osmičku v tejto najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente. Dejiskom prvého duelu bude v stredu 13. februára Donbass Arena v Donecku, odveta sa hrá o tri týždne neskôr 5. marca v Dortmunde.

Oba spomenuté tímy sa stretli pred viac ako jedenástimi rokmi v rámci kvalifikačného 3. predkola LM a v dvoch augustových súbojoch sa v roku 2001 tešila Borussia (výsledky: 2:0 /vonku/, 3:1 /doma/) a postúpila do hlavnej fázy.

Tentoraz sa očakávajú oveľa vyrovnanejšie duely. Šachtar, kde v pozícii šéfa medzinárodného oddelenia pôsobí aj bývalý vynikajúci slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ, obsadil v základnej E-skupine tohtosezónnej edície ligy šampiónov za Juventusom Turín postupovú 2. priečku s 10 bodmi na úkor úradujúceho držiteľa trofeje FC Chelsea.
Šachťor bude mať deficit

Ukrajinský majster môže mať proti Borussii deficit v tom, že v tamojšej ligovej súťaži je zimná prestávka a hráči dlhšie nie sú v zápasovom zaťažení.

V tomto kalendárnom roku na nich čaká prvé "dôležité" vystúpenie - a hneď proti Dortmundu v prestížnej európskej súťaži.

V Donecku by však radi nadviazali na dosiaľ jedinú účasť vo štvrťfinále Ligy majstrov: v sezóne 2010/2011 vyradil Šachtar v osemfinále AS Rím (3:2 /v/, 3:0 /d/) a potom stroskotal na neskoršom víťazovi FC Barcelona (výsledky z pohľadu Donecka: 1:5 /v/, 0:1 /d/).

Na nemeckých súperov sa však v Šachtare "nesťažujú" - vo finále Pohára UEFA 20. mája 2009 (pod týmto názvom to bol posledný ročník) zdolal Doneck na trávniku v Istanbule bundesligový klub Werder Brémy 2:1 a tešil sa z primátu.

"S nemeckými tímami ako Stuttgart, Schalke či spomenuté Brémy máme pozitívne skúsenosti. Dortmund je však súper z iného súdka. Nie nadarmo vyhral najťažšiu základnú skupinu v tohtosezónnej edícii tejto súťaže. V Borussii majú dobrého tímového ducha, čím sa vyznačujú nemecké kluby a vôbec celý nemecký futbal. My však myslíme na náš výkon, na našu hru. Keď chlapci zaberú na maximum, môžeme postúpiť do štvrťfinále," uviedol skúsený 67-ročný rumunský tréner Šachtaru Mircea Lucescu.
Borussia vyhrala "nabitú" skupinu

Dortmund sa do osemfinále Ligy majstrov kvalifikoval z prvého miesta v "nabitej" D-skupine, keď získal až 14 bodov a o tri body predstihol Real Madrid (tretí skončil Ajax Amsterdam a štvrtý bol Manchester City, pozn.). Zverencom 45-ročného trénera Jürgena Kloppa však nevyšla víkendová ligová generálka na súboj v Donecku.

Futbalisti Borussie podľahli v sobotu doma Hamburgeru SV šokujúco vysoko 1:4 a na druhej priečke v I. nemeckej bundeslige majú na Bayern Mníchov už 15-bodový odstup a na obhajobu titulu už prakticky nemôžu pomýšľať. "Na túto zdrvujúcu prehru budeme chcieť čo najskôr zabudnúť a sústrediť sa na súboj s Doneckom. Hoci Šachtar neabsolvoval dlhší čas zápasy v ligovej súťaži, nepovažujem to za mimoriadnu výhodu. Naším cieľom je však uspieť a vybojovať si účasť vo štvrťfinále," uviedol pre nemecké médiá kouč J. Klopp, ktorý však rieši problémy so zostavou.

Nemecký reprezentačný stredopoliar Kevin Grosskreutz má možno pneumóniu, od štvrtka je v nemocnici, z ktorej ho v sobotu uvoľnili len na sledovanie spomenutého ligového duelu proti HSV.

Otáznik visí aj nad zdravotným stavom Ilkaya Gündogana, ktorý vynechal ligový duel pre zranenie stehna a prsta na nohe. K dispozícii by však už mohol byť stopér Neven Subotič.

Futbalistov z vestfálskeho klubu môže pozitívne naladiť skutočnosť, že v doterajších šiestich dueloch proti ukrajinským klubom ani raz neťahali na európskej scéne za kratší koniec. V tejto sezóne LM 2012/2013 ešte neokúsili trpkosť prehry.

Brankár Borussie Roman Weidenfeller však zdvíha varovný prst: "Proti Donecku očakávam mimoriadne náročné duely. Veľa ľudí si neuvedomuje, akým kvalitným kádrom disponuje Šachtar. Určite na nás nečaká nič jednoduché, skôr naopak. Ukrajinský tím bude nebezpečný najmä v domácom prostredí."

Dortmund má v zbierke jeden celkový triumf v Lige majstrov: v roku 1997 si vo finále poradili jeho futbalisti "doma" v Mníchove s Juventusom Turín 3:1. Borussia však bola naposledy medzi elitnou šestnástkou v tejto prestížnej klubovej súťaži v ročníku 2002/2003.

Stredajší prvý osemfinálový zápas Šachtar Doneck - Borussia Dortmund rozhoduje skúsený 41-ročný Angličan Howard Webb, odvetný súboj týchto dvoch tímov je na programe v utorok 5. marca 2013 na nemeckej pôde.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.