• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Veľmi nízke hladiny „zlého“ cholesterolu zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody

  • 20:30 18.04.2019
  • Bratislava
Veľmi nízke hladiny „zlého“ cholesterolu zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody

Dokonca aj nízke hladiny cholesterolu môžu predstavovať zdravotné riziko.

Nedávna štúdia odhalila, že ženy s nízkymi hladinami LDL cholesterolu, niekedy označovaného ako „zlý cholesterol“, môžu mať zvýšené riziko mŕtvice. Lekári odporúčajú, aby hladina LDL cholesterolu nepresiahla 100 mg/dl z dôvodu, že odborníci považujú LDL za "zlý" cholesterol. LDL prenáša cholesterol do buniek, ktoré ho potrebujú využiť, ale ak sú jeho hladiny príliš vysoké, môže sa ukladať v tepnách, čo vedie ku všetkým typom kardiovaskulárnych ochorení.

Avšak, nový výskum Brigham and Women's Hospital a Harvard Medical School v Bostone zistil, že ženy s hladinami LDL pod 100 mg/dl môžu mať v skutočnosti vyššie riziko hemoragickej mŕtvice, pri ktorej dochádza ku krvácaniu do mozgu. Aj keď je tento typ cievnej mozgovej príhody zriedkavejší ako ischemická cievna mozgová príhoda, je ťažšie liečiteľný, a teda nebezpečnejší.

Ako vysvetľuje autorka štúdie Pamela Ristová:

"Stratégie na zníženie hladín cholesterolu a triglyceridov, ako je úprava stravy alebo užívanie statínov, sa široko používajú na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Ale naša veľká štúdia ukazuje, že u žien môžu aj veľmi nízke hladiny prinášať riziká. Ženy už majú vyššie riziko mŕtvice ako muži, čiastočne preto, že žijú dlhšie, takže je dôležité jasne definovať spôsoby znižovania rizika."

Nízke hladiny LDL cholesterolu zvyšujú riziko viac ako dvojnásobne

V štúdii publikovanej v odbornom časopise Neurology vedci skúmali údaje 27 937 žien vo veku 45 rokov a viac. Údaje zahŕňali merania LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a hladín triglyceridov na začiatku štúdie. Výskumníci sledovali aj zdravotné záznamy účastníčok po dobu v priemere 19 rokov.

Zistili, že v tomto období 137 žien zažilo krvácanie do mozgu. Vedci poznamenali, že tento typ kardiovaskulárnej príhody sa vyskytol u 0,8% žien s hladinou LDL 70 mg/dl alebo nižšou, v porovnaní s 0,4% žien s hladinou LDL cholesterolu 100 - 130 mg/dl.

Po tom, čo výskumní pracovníci vzali do úvahy ostatné faktory, dospeli k záveru, že ženy s najnižšou hladinou LDL cholesterolu mali viac ako dvojnásobné (2,2-násobné) riziko hemoragickej mŕtvice ako pacientky s vysokou hladinou LDL cholesterolu.

Podobnú asociáciu identifikovali vo vzťahu k hladinám triglyceridov: hemoragickú mŕtvicu utrpelo 0,6% žien s najnižšou hladinou triglyceridov v porovnaní s 0,4% žien s najvyššou hladinou. Ristová v závere dodáva:

"Ženy s veľmi nízkym LDL cholesterolom alebo nízkymi triglyceridmi by mali byť monitorované ich lekármi pre iné rizikové faktory mŕtvice, ktoré môžu byť modifikované, ako je vysoký krvný tlak a fajčenie, aby sa znížilo riziko hemoragickej mŕtvice. Tiež je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, ako znížiť riziko hemoragickej mŕtvice u žien s veľmi nízkym LDL cholesterolom a nízkymi triglyceridmi.“

Výskumníci tiež pripúšťajú, že ich štúdia čelila určitým obmedzeniam, vrátane skutočnosti, že mali prístup k meraniu hladiny cholesterolu a triglyceridov na základnej úrovni a že nemali šancu preskúmať, či zohrávali úlohu aj faktory súvisiace s menopauzou.

Zdroj: Info.sk, TM, neurology.org, ahajournals.org, Foto: health.mil
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.