• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 10.12.2019Meniny má Radúz
Bratislava

Potraviny so zápornými kalóriami: Takáto je pravda o nich

  • 20:08 17.04.2019
  • Montgomery
Potraviny so zápornými kalóriami: Takáto je pravda o nich

Niektoré potraviny na trhu sa tvária tak, že vás zbavia prebytočnej váhy len vďaka tomu, že ich budete často jesť. Nový výskum odhalil ich skutočné atribúty.

Možno ste zachytili nedávno rozšírené klebety o potravinách s obsahom takzvaných „záporných kalórií“. Tieto potraviny údajne obsahujú tak málo kalórií, že ich jedením a trávením ich spálite oveľa viac, takže v konečnom dôsledku schudnete.

Proti tejto hypotéze namietalo množstvo vedcov, a dnes sa napokon podarilo vyvrátiť ju.

Podvod zvaný záporné kalórie

Negatívne kalórie sa často pripisujú potravinám s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vody. Tieto kritériá spĺňa napríklad zeler, hlávkový šalát, grapefruit a šalátová uhorka. Toto ovocie a zeleninu môžete často nájsť ako základ krátkodobých aj dlhodobých diét.

Najčastejšie sa záporné kalórie pripisujú zeleru, a ten sa aj stal vzorkou na skúmanie v rámci výskumu na pôde Univerzity v Alabame.

Vedci na určitý čas kŕmili jašterice agamy bradaté čisto zelerovou diétou a sledovali, koľko kalórií plazy stratili pri trávení a vylučovaní po každej dávke jedla. Agamám v organizme ostala priemerne štvrtina kalórií z každého skonzumovaného jedla. Tretina sa spálila pri trávení, 43 percent sa stratilo prostredníctvom stolice alebo moču a zvyšných 24 percent absorboval organizmus agám.

Agama bradatá (pogona vitticeps)

Možno sa pýtate, prečo sa pri výskume použili práve agamy bradaté? Využitie jašteríc nie je nutné, no v tomto prípade sa javí ako najefektívnejšie riešenie. Väčšina z nich patrí medzi všežravce a ich tráviaca sústava sa podobá ľudskej. Agamy sú navyše poslušné, a zdá sa, že im chutí zeler.

Štúdia teda dospela k záveru, že negatívne, respektíve záporné kalórie sú mýtus, hoci je pravda, že ich kalorické hodnoty nepostačujú na pokrytie bazálneho metabolizmu. Priemerná dospelá žena by napríklad musela denne zjesť 12,6 kíl surového zeleru, 9 kíl surových rajčín a 4,3 kilogramy surovej mrkvy, aby získala odporúčanú dávku všetkých potrebných živín.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, biorxiv.org, iflscience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Existuje spôsob, ako zvrátiť cukrovku. Dôležitý je správny čas

Existuje spôsob, ako zvrátiť cukrovku. Dôležitý je správny čas

VČERA - 19:29Zdravie

Cukrovku je možné liečiť aj bez hladovania.

5 doplnkov na chudnutie, ktoré sú podľa odborníkov vyhodenými peniazmi

5 doplnkov na chudnutie, ktoré sú podľa odborníkov vyhodenými peniazmi

VČERA - 19:25Zdravie

Niektoré doplnky stravy o sebe tvrdia, že vám pomôžu bleskovo schudnúť. Pozrime sa na to, čo si o nich myslí veda.

Hrozí vám obezita? Jeden z vašich rodičov to dokáže predpovedať

Hrozí vám obezita? Jeden z vašich rodičov to dokáže predpovedať

18:21 08.12.2019Zdravie

Obezitu dokážu predpovedať 3 jednoduché faktory, ktoré pramenia aj od rodičov.

Táto aktivita znižuje riziko rakoviny prostaty o polovicu

Táto aktivita znižuje riziko rakoviny prostaty o polovicu

20:05 07.12.2019Zdravie

Rakovina prostaty najčastejšie postihuje mužov po 50-ke. Riziko rakoviny dokážete ovplyvniť aj tým, akým aktivitám sa venujete vo svojom voľnom čase.

O skleróze multiplex treba vedieť viac, tvrdí iniciatíva Spolu môžeme

O skleróze multiplex treba vedieť viac, tvrdí iniciatíva Spolu môžeme

9:57 06.12.2019Zdravie

Iniciatíva "Spolu môžeme" (SM) realizuje edukačné aktivity o tejto chorobe a tiež projekty, ktoré sa venujú podpore tvorivosti i zdravého životného štýlu.