• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Toto s vami spraví len jedna hodinová prechádzka za týždeň

  • 16:45 12.04.2019
  • Bratislava
Toto s vami spraví len jedna hodinová prechádzka za týždeň

Z účinkov hodinovej prechádzky sa môžu tešiť najmä tí z nás, ktorí majú problémy s kĺbmi.

Prinášame dobré správy pre všetkých, ktorí trpia bolesťami kĺbov a s tým spojenými mierne závažnými ochoreniami! Ako sa ukázalo na základe lekárskej štúdie uverejnenej v American Journal of Preventive Medicine, pre zdravý a šťastný život vám stačí jediná hodinová prechádzka za týždeň.

Štúdia sa zamerala na 4-ročné skúmanie 1.500 dospelých vo veku 49 rokov a viac, ktorí niekoľko rokov pociťovali následky miernych kĺbových ochorení, ako je napríklad osteoartróza. Ani jeden z nich na začiatku štúdie nebol imobilný.

Štúdia prišla na to, že účastníci, ktorí v priebehu 4 rokov venovali pomalej alebo mierne rýchlej prechádzke aspoň hodinu za týždeň, si znížili riziko imobility o 85 percent, a riziko neschopnosti vykonávania bežných činností o takmer 45 percent. Medzi bežné činnosti patrí napríklad sprchovanie, obliekanie alebo kráčanie po domácnosti.

„Ide o menej ako 10 minút za deň, aby si človek zachoval nezávislosť. Je to veľmi praktický spôsob,“ hovorí vedúca autorka štúdie Dorothy Dunlopová, profesorka preventívnej medicíny na Severozápadnej univerzite. „Táto minimálna hranica vie motivovať neaktívnych starších k fyzicky aktívnejšiemu životnému štýlu poskytujúcemu široké spektrum zdravotných výhod.“

Čo sa myslí pod pojmom hodinová prechádzka za týždeň? Rozhodne nejde o prechádzanie z miestnosti do miestnosti v snahe nájsť ovládač. Skôr by to mala byť stredne rýchla chôdza v prírode, ktorá by sa rýchlosťou mala približovať na krok, ktorý držíte, keď sa ponáhľate na autobus alebo meškáte na dohodnutý termín.

24 percent z tých, ktorí za 4 roky nevenovali prechádzke v exteriéri ani hodinu týždenne, neskôr vykazovalo problémy s pohyblivosťou, a až 23 percent z týchto ľudí malo problémy pri vykonávaní rannej hygieny.

Medzi najčastejšie príčiny nehybnosti patria problémy s bedrovým a kolenným kĺbom. Na pozore by sa mali mať predovšetkým starší ľudia, pretože neschopnosť vykonávať každodenné úlohy im komplikuje aj život v spoločnosti.

Trápi vás bolesť kĺbov? Tieto potraviny sú spúšťačmi bolesti

Vedci dúfajú, že poukázaním na výhody 10-minútovej každodennej prechádzky sa im podarí motivovať ľudí s problémovými kĺbmi k striedmemu cvičeniu. „Hodina denne je obrovský krok pre tých, ktorí sú momentálne neaktívni. Ľudia môžu začať napríklad odtiaľto.“

Zdroj: Info.sk, DP, eurekalert.org, howstuffworks.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.