• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.7.2019Meniny má Kamila
16°Bratislava

Opakované používanie oleja – je bezpečné?

  • 19:09 12.04.2019
  • Bratislava
Opakované používanie oleja – je bezpečné?

Aj vy doma používate olej niekoľkokrát bez toho, aby ste ho vo fritéze či na panvici vymenili? Aké škody tým riskujete?

Dnes nie je žiadnym tajomstvom, že smažené hranolčeky a iné výrobky zhotovené vo fritéze vystavujú konzumenta vyššiemu riziku vzniku rakoviny. Výstrahy však za hlavného pôvodcu zhubných ochorení v tomto prípade označujú opakovane použitý olej. Je pravda, že by sme olej pri príprave jedla nemali použiť viac ako raz?

Zhubné následky viackrát použitého oleja

Nedávny výskum na laboratórnych myšiach preukázal, že horúci rastlinný olej môže iniciovať bunkové zmeny vedúce k zvýšeniu rizika metastázovania rakoviny mliečnej žľazy. Vedci z Univerzity v Illinois pozorovali myši, ktorým počas 16 týždňov podávali niekoľkonásobne prihrievaný sójový olej. Kontrolnú skupinu naopak tvorili hlodavce, ktoré dostávali studený neprihriaty olej.

V štúdii publikovanej na stránkach Cancer Prevention Research vedci približujú, že pre sójový olej sa rozhodli preto, že ide o najčastejšiu voľbu reštaurácií podávajúcich jedlá z fritézy.

Prvé výsledky výskumu sa dostavili už po 20 dňoch. U myší, ktoré konzumovali viac ráz prihriaty olej, bolo možné pozorovať oveľa rýchlejšie metastázovanie nádorových buniek. Metastázy sa u nich najčastejšie tvorili v pľúcach. U myší, ktoré konzumovali studený olej, bol pozorovaný 4-násobne pomalší rast metastáz.

Vedci ďalej dodávajú, že metastázujúce nádory v pľúcach boli u myší, ktoré jedli prihrievaný olej, dvakrát väčšie a oveľa agresívnejšie než nádory myší, ktoré takýto olej nejedli.

Prečo má prihrievaný olej takéto účinky na bunky?

Vedci sa domnievajú, že príčinu možno hľadať v zmene štruktúry oleja pod vplyvom tepelnej úpravy. Pri ohrievaní totiž v oleji vzniká látka akroleín, ktorá je toxická a potenciálne rakovinotvorná.

Takmer všetky fastfoodové reštaurácie používajú olej vo fritéze niekoľkokrát bez toho, aby ho vymenili. Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť jeho škodlivým účinkom, je preto nekonzumovať často jedlo pripravené vo fritéze.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, aacrjournals.org, vesti.ru, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Diabetes: Dokáže syr kontrolovať krvný cukor?

Diabetes: Dokáže syr kontrolovať krvný cukor?

VČERA - 19:43Zdravie

Nové zistenia ukazujú, že syr má prekvapivý vplyv na krvný cukor.

Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

20:20 16.07.2019Zdravie

Dokonca aj štíhlym ľuďom môže prospieť, ak obmedzia príjem kalórií.

Toto sú najlepšie miesta na chudnutie, spájajú sa s jednou farbou

Toto sú najlepšie miesta na chudnutie, spájajú sa s jednou farbou

19:46 16.07.2019Zdravie

Niektoré miesta dokážu tlmiť chuť na nezdravé jedlo.

ŠÚKL sťahuje z trhu životne dôležitý liek

ŠÚKL sťahuje z trhu životne dôležitý liek

20:49 15.07.2019Zdravie

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnutie lieku, ktorý sa používa v život ohrozujúcich prípadoch.

Najdôležitejší vitamín znižuje riziko úmrtia na rakovinu

Najdôležitejší vitamín znižuje riziko úmrtia na rakovinu

19:57 14.07.2019Zdravie

Tri nezávislé štúdie potvrdili účinky vitamínu v boji s rakovinou.