• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 30.5.2020Meniny má Ferdinand
17°Bratislava

Opakované používanie oleja – je bezpečné?

  • 19:09 12.04.2019
  • Bratislava
Opakované používanie oleja – je bezpečné?

Aj vy doma používate olej niekoľkokrát bez toho, aby ste ho vo fritéze či na panvici vymenili? Aké škody tým riskujete?

Dnes nie je žiadnym tajomstvom, že smažené hranolčeky a iné výrobky zhotovené vo fritéze vystavujú konzumenta vyššiemu riziku vzniku rakoviny. Výstrahy však za hlavného pôvodcu zhubných ochorení v tomto prípade označujú opakovane použitý olej. Je pravda, že by sme olej pri príprave jedla nemali použiť viac ako raz?

Zhubné následky viackrát použitého oleja

Nedávny výskum na laboratórnych myšiach preukázal, že horúci rastlinný olej môže iniciovať bunkové zmeny vedúce k zvýšeniu rizika metastázovania rakoviny mliečnej žľazy. Vedci z Univerzity v Illinois pozorovali myši, ktorým počas 16 týždňov podávali niekoľkonásobne prihrievaný sójový olej. Kontrolnú skupinu naopak tvorili hlodavce, ktoré dostávali studený neprihriaty olej.

V štúdii publikovanej na stránkach Cancer Prevention Research vedci približujú, že pre sójový olej sa rozhodli preto, že ide o najčastejšiu voľbu reštaurácií podávajúcich jedlá z fritézy.

Prvé výsledky výskumu sa dostavili už po 20 dňoch. U myší, ktoré konzumovali viac ráz prihriaty olej, bolo možné pozorovať oveľa rýchlejšie metastázovanie nádorových buniek. Metastázy sa u nich najčastejšie tvorili v pľúcach. U myší, ktoré konzumovali studený olej, bol pozorovaný 4-násobne pomalší rast metastáz.

Vedci ďalej dodávajú, že metastázujúce nádory v pľúcach boli u myší, ktoré jedli prihrievaný olej, dvakrát väčšie a oveľa agresívnejšie než nádory myší, ktoré takýto olej nejedli.

Prečo má prihrievaný olej takéto účinky na bunky?

Vedci sa domnievajú, že príčinu možno hľadať v zmene štruktúry oleja pod vplyvom tepelnej úpravy. Pri ohrievaní totiž v oleji vzniká látka akroleín, ktorá je toxická a potenciálne rakovinotvorná.

Takmer všetky fastfoodové reštaurácie používajú olej vo fritéze niekoľkokrát bez toho, aby ho vymenili. Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť jeho škodlivým účinkom, je preto nekonzumovať často jedlo pripravené vo fritéze.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, aacrjournals.org, vesti.ru, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
7 hlavných dôvodov, prečo by ste mali pravidelne piť lipový čaj

7 hlavných dôvodov, prečo by ste mali pravidelne piť lipový čaj

VČERA - 8:06Zdravie

Lipový čaj je najlepší vtedy, keď si ho pripravíte z čerstvo nazbieraných alebo usušených lipových kvetov. Pre toto sa ho oplatí piť.

Video: Tento cvik by ste mali vykonať každé ráno. Pomôže s bokmi, chrbtom aj ramenami

Video: Tento cvik by ste mali vykonať každé ráno. Pomôže s bokmi, chrbtom aj ramenami

21:29 28.05.2020Zdravie

Ak z postele vstávate so stuhnutými svalmi, tento cvik bude pre vás úľavou.

Osteoporózu majú najmä ženy, zvyšuje riziko zlomenín

Osteoporózu majú najmä ženy, zvyšuje riziko zlomenín

10:17 27.05.2020Zdravie

Desiatky miliónov ľudí na svete majú osteopéniu, teda zníženú hustotu kostí. Ak nie je správne liečená, môže viesť k osteoporóze.

Roztrúsená skleróza zo začiatku vyzerá ako únava či prepracovanie

Roztrúsená skleróza zo začiatku vyzerá ako únava či prepracovanie

7:41 27.05.2020Zdravie

Roztrúsená skleróza sa v začiatkoch prejavuje ako únava či prepracovanie. Je známa aj ako ochorenie tisícich tvárí. Jej príznaky sa vyskytujú už u mladých ľudí a vývoj je často nepredvídateľný.

Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín

Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín

21:06 25.05.2020Zdravie

Na to, aby sme sa vyhli celosvetovým pandémiám aj v budúcnosti, by sme mali zmeniť svoje stravovanie.