• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

5 „zdravých jedál“, ktoré v skutočnosti nie sú také zdravé

  • 18:28 09.04.2019
  • Bratislava
5 „zdravých jedál“, ktoré v skutočnosti nie sú také zdravé

Nevyhadzujte peniaze za jedlá, ktoré sa len tvária ako bonus pre zdravie. Prinášame vám zoznam tých najväčších "potravinových klamárov".

Aj to najvýživnejšie jedlo dokážete pokaziť nevhodným dresingom alebo polevou. Ak by ste sa začítali do štítkov na takzvaných „zdravých“ potravinách, krútili by ste hlavou nad ich označením.

Výživoví poradcovia vás oboznámia s piatimi jedlami, ktoré v skutočnosti vôbec nie sú také zdravé, ako si spoločnosť namýšľa, a ponúknu vám aj niekoľko tipov, ako z nich spraviť lahodnú a hlavne zdravú pochúťku.

1. Zeleninové čipsy

Problém so zeleninovými čipsmi je samotný ich názov. Len preto, že výrobok obsahuje zeleninu, nemusí byť hneď aj zdravý. Väčšina zeleninových lupienkov v obchodoch obsahuje kukuričný, zemiakový alebo hráškový škrob a len trochu inej zeleniny. Aj kvalitnejšie zeleninové lupienky môžu byť stále obalené vo vrstve oleja alebo masti.

2. Karfiolové cesto na pizzu

V snahe zvoliť zdravšiu alternatívu si mnoho ľudí doma pripravuje pizzu na vlastný spôsob. Tradičné cesto často nahrádzame jeho karfiolovou prerábkou, čo však podľa dietetikov vôbec nie je zdravšia alternatíva.

Do cesta okrem karfiolu často pridávame aj syr a tuky, ktoré ho zjednotia. Získame tak síce málo sacharidov, ale stále veľa kalórií. Jeden plátok takéhoto cesta obsahuje 16 percent odporúčanej dennej dávky cholesterolu, 14 percent nasýtených mastných kyselín, 84 kalórií a 47 percent dennej dávky solí.

Pizzové cesto z karfiolu vás okrem toho oberá o zásadné prvky zdravej výživy, teda zdravé tuky a sacharidy. Karfiol má síce nekonečne veľa zdravých živín, ale nahrádzanie klasickej pizze zeleninovou narážkou predsa len nie je ten najzdravší nápad. Skúste namiesto toho zvoliť klasickú pizzu s tenkým cestom a množstvom zeleninovej oblohy. Mäso celkom vynechajte, obsahuje veľa kalórií. Z takejto pizze získate oveľa viac živín ako z tej karfiolovej.

3. Hranolky zo sladkých zemiakov

Ak namiesto zemiakových hranolčekov uprednostňujete tie zo sladkých zemiakov, veľmi si tým nepomáhate. Majú síce o niečo menej sacharidov a vyššiu dávku vitamínu A, ale obsahujú zhruba toľko isto kalórií. Okrem toho, mnoho ľudí, ktorí sa rozhodnú pre túto voľbu, napokon zje oveľa viac hranolčekov na jedno posedenie, než by zjedli, keby si pripravili klasické hranolky.

Ako to už pri týchto jedlách býva, kameň úrazu je opäť príprava. Hranolky, nech už sú z akejkoľvek suroviny, treba vždy usmažiť, a kvôli tomu sa z nich priberá. Namiesto jedenia v meste si preto pripravte hranolky doma. Namiesto smaženia ich upečte v rúre a pridajte len trochu oleja a soli.

4. Nízkotučný šalátový dresing alebo vinaigrette

Šalátový dresing vinaigrette sa pripravuje z dijonskej horčice, bieleho octu a byliniek. Možno to znie zdravo, no pravda je rozhodne celkom inde. Kúpený dresing môže obsahovať 70 kalórií a žiadny tuk, ale zároveň až 14 gramov cukru, čo je 28 percent odporúčanej dennej dávky.

Keď z jedla odoberiete tuk, minimalizujete tým jeho chuť. Potravinové spoločnosti sa s tým vyrovnávajú tak, že do jedla namiesto tuku pridajú viac cukru. Dresingy z obchodu okrem toho často obsahujú vysoké dávky soli, takže najlepšie urobíte, keď sa spoľahnete na po domácky vyrobený dresing. Jednoducho zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu a ocot.

5. Granolové alebo proteínové tyčinky

Aj keď sa označujú ako „zdravé potraviny“, granolové a proteínové tyčinky stále musia vydržať aj niekoľko dní na potravinárskych pultoch, a preto sa do nich pridávajú konzervanty. K tomu ešte musia dobre chutiť a voňať, takže počítajte s vysokým obsahom cukru, kukuričného sirupu a umelých sladidiel.

Namiesto kupovania tyčiniek, ktoré v obchode stoja ktovie odkedy, si ich radšej pripravte doma podľa svojich predstáv.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, Twitter
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.