• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

USA chcú uvaliť na EÚ nové clá za vyše 11 mld. USD za dotácie pre Airbus

  • 9:45 09.04.2019
  • Washington
USA chcú uvaliť na EÚ nové clá za vyše 11 mld. USD za dotácie pre Airbus

Na zozname by mali byť okrem komerčných lietadiel a komponentov napríklad aj európske vína či mliečne produkty.

Spojené štáty navrhujú uvaliť na produkty z Európskej únie nové clá za viac než 11 miliárd USD. Dôvodom sú dotácie Bruselu pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR) oznámil, že európske dotácie spôsobili Spojeným štátom škody za 11,2 miliardy USD (9,96 miliardy eur). V tejto výške preto chce Washington uplatniť aj sankčné clá.

Európska únia a Spojené štáty bojujú zhruba 14 rokov na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) za, ako uvádzajú, nelegálne dotácie druhej strany pre svojho výrobcu lietadiel. Po podaní žalôb z jednej aj druhej strany WTO zistila, že ako EÚ, tak USA poskytujú svojim výrobcom, Airbusu a Boeingu, miliardové dotácie s cieľom ukrojiť si väčšiu časť z trhu s veľkými komerčnými lietadlami.

Najnovší krok USTR napätie medzi obchodnými partnermi podľa analytikov ešte zvýši. USTR však v oznámení, ktoré zverejnil v pondelok (8. 4.) tvrdí, že Európska únia aj napriek predchádzajúcim verdiktom WTO ponechala väčšinu kritizovaných dotácií v platnosti a pridala k nim ešte ďalšiu pomoc.

Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer povedal, že táto kauza sa rieši už 14 rokov a je načase, aby USA začali konať. „Naši cieľom je dosiahnuť s EÚ dohodu o ukončení všetkých dotácií pre veľké komerčné lietadlá, ktoré podľa WTO odporujú jej pravidlám. Keď EÚ s touto škodlivou podporou skončí, dodatočné americké clá zavedené ako odpoveď (na dotácie Bruselu) môžu byť zrušené,“ povedal Lighthizer.

Vyhlásenie USTR dodáva, že o konečnej hodnote odvetných ciel sa rozhodne vo WTO, pričom výsledok sa očakáva v priebehu leta. Potom Američania plánujú oznámiť kompletný zoznam výrobkov. Teraz však zverejnili predbežný zoznam produktov, na ktorom sú komerčné lietadlá, komponenty a vrtuľníky. Okrem týchto výrobkov by sa clá mali dotknúť aj odevov a potravinových produktov, ako syry, ovocie, vína, olivový olej či produkty z rýb, napríklad z lososa.

K vyhláseniu USTR dochádza v období, keď Boeing čelí rozsiahlej kríze v dôsledku zrútenia dvoch lietadiel typu 737 MAX, pod čo sa podpísal rovnaký problém, a to chyby v rámci automatizovaného letového systému. Prvé lietadlo patriace indonézskej spoločnosti Lion Air sa zrútilo v októbri minulého roka do Jávskeho mora a začiatkom marca havarovalo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe druhé lietadlo 737 MAX. Krátko na to boli uzemnené všetky lietadlá tohto typu.

V reakcii na rozhodnutie USTR Boeing uviedol, že „stojí za úsilím Washingtonu vytvoriť rovnaké podmienky na globálnom trhu s civilnými lietadlami“. Ako americká firma dodala, „Boeing vždy podporoval dodržiavanie noriem WTO zo strany USA. Je načase, aby takto postupovala aj Európska únia a ukončila nelegálnu štátnu podporu pre Airbus.“

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.