• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

SaS: Pre Mochovce podáme trestné oznámenie a zvoláme parlamentný výbor

  • 12:32 08.04.2019
  • Bratislava
SaS: Pre Mochovce podáme trestné oznámenie a zvoláme parlamentný výbor

Opozičná strana Sloboda a Solidarita chce podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce.

Pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34), ako aj ďalšie navýšenie rozpočtu, chce opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor. Oznámili to v pondelok na brífingu predstavitelia SaS Richard Sulík (predseda SaS) a poslanci Národnej rady (NR) SR Jana Kiššová a Karol Galek.

Podľa Kiššovej sa k poslancom dostávajú informácie z oficiálnych a aj neoficiálnych zdrojov o tom, že Mochovce tak skoro nebudú dostavané a vonkoncom nie za sumu, ktorá mala byť už konečná. „Na dostavbu má byť vraj potrebných ďalších minimálne 200 miliónov eur,“ povedala Kiššová s tým, že naposledy boli poslanci NR SR vedením spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) informovaní, že z rozpočtu 5,4 miliardy eur, ktorý majú SE k dispozícii, postavia bez problémov nielen tretí, ale dokonca aj štvrtý blok EMO. Podľa naposledy avizovaných informácií mal byť tretí blok EMO spustený v 2. štvrťroku 2019.

Na minuloročnom mimoriadnom výbore nám bolo tiež prisľúbené, že my ako členovia hospodárskeho výboru NR SR budeme priebežne informovaní o jednotlivých míľnikoch dostavby EMO. To sa do dnešného dňa ani raz neudialo. Z tohto dôvodu budem na základe podnetu poslanca Karola Galeka iniciovať opätovné zasadnutie mimoriadneho výboru a budeme sa pána ministra (hospodárstva Petra Žigu, Smer-SD) pýtať, akú majú Mochovce budúcnosť, aké nás čakajú ďalšie dodatočné peniaze na financovanie dostavby a aká časť z týchto peňazí bude znášaná Slovenskou republikou,“ uviedla Kiššová.

Podľa Galeka v EMO stále pokračuje tzv. horúca hydroskúška, ktorá mala trvať dva mesiace, ale už trvá štyri mesiace a stále nie je ukončená. Po je skončení má podľa neho dôjsť k tzv. revízii a k odstráneniu zistených porúch a následne má Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR 60 dní na to, aby vydal povolenia na zavedenie paliva.

Z tohto dôvodu môžeme pokojne povedať, že elektráreň Mochovce skôr ako za 4 mesiace nezačne vyrábať elektrinu, aj keby sa dnes ukončila horúca hydroskúška a všetko išlo dobre ako hodinky. Skôr ako vo 4. kvartáli 2019 sa prvého zavedenia (jadrového) paliva nedočkáme,“ podčiarkol Galek. Ďalším problémom pri dostavbe EMO je podľa neho financovanie ďalšieho navýšenia dostavby, keďže SE majú celý majetok založený v prospech veriteľov.

SaS podľa Galeka žiada o jednoznačné odpovede a vyvodenie zodpovednosti, ako politickej, tak aj trestnoprávnej. „Ak sa naše podozrenia potvrdia, podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, jednak pre ďalšie meškanie dostavby elektrárne Mochovce a jednak kvôli jej ďalšiemu predraženiu,“ dodal Galek. Zmluvy sú podľa jeho slov postavené tak, že ak EMO nebudú o dva roky v prevádzke, tak veritelia si budú môcť uplatniť svoje práva. „Je teda reálna hrozba, že ak si budeme chcieť zachovať svoj podiel v SE, tak si ho budeme musieť za draho naspäť vykúpiť,“ doplnil Galek.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.