• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Nadváha pred dovŕšením 50-ky zvyšuje riziko úmrtia na toto ochorenie o 25 percent

  • 9:36 04.04.2019
  • Bratislava
Nadváha pred dovŕšením 50-ky zvyšuje riziko úmrtia na toto ochorenie o 25 percent

Podľa výskumu, ktorý sa zameral na vplyv obezity v mladom veku na celkové zdravie v budúcnosti, má nadbytočná váha doslova deštrukčný účinok na organizmus v prípade tohto ochorenia.

Ako naznačuje nový výskum, obezita pred dovŕšením 50. roku života sa spája s vyšším rizikom úmrtia na zhubné ochorenie. Konkrétne ide o rakovinu pankreasu, ktorá je v posledných rokoch na vzostupe nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Americká spoločnosť proti rakovine konkretizuje, že ľudia s BMI hodnotou 30 a viac majú až o 25 percent vyššie riziko úmrtia na rakovinu pankreasu. Podľa niektorých teórií pri obezite dochádza v tele k tvorbe zápalu, ktorý podporuje bunkové mutácie a vznik rakoviny.

Aj napriek tomu, že rakovinu pankreasu dodnes považujeme za ojedinelý typ zhubného ochorenia, v posledných rokoch evidujeme jej nárast. Ako hovorí doktor Eric Jacobs z Americkej spoločnosti proti rakovine, fajčenie na vine zrejme nie je, pretože sa mu oddáva čoraz menej ľudí.

Hoci je fajčenie jedným z rizikových faktorov vzniku rakoviny pankreasu, teraz už vieme, že v uplynulých rokoch nebolo jej jedinou príčinou. Odborníci sa domnievajú, že rovnako riziková môže byť aj nadmerná telesná hmotnosť.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny má za to, že obezita stojí v pozadí veľkého množstva ochorení, z ktorých nemožno vylúčiť ani niektoré druhy rakoviny: rakovinu močového mechúra, pažeráka, žalúdka, obličiek, pečene, pankreasu a konečníka, ako aj niektoré druhy mozgových nádorov a mnohopočetný myelóm.

Obezita by podľa výskumov mohla prispieť k riziku úmrtia v dôsledku týchto ochorení, a ak sa pacientovi podarí niektoré z nich prekonať, je pravdepodobné, že utrpí kvalita jeho života.

Obezite sa donedávna pripisovala len malá škodlivosť v porovnaní s cigaretami, ktoré dodnes kraľujú rebríčku najškodlivejších faktorov z hľadiska vzniku rakoviny. Vedci však argumentujú tým, že nárast rakoviny pankreasu je badateľný aj napriek dramatickému zníženiu počtu fajčiarov v Spojených štátoch. Ako príčinu teda vidia obezitu.

„Pravdepodobným podozrivým je v tomto prípade zvýšená hmotnosť obyvateľov Spojených štátov,“ hovorí doktor Jacobs, podľa ktorého je chybou, že sa obezite v minulosti nepripisoval väčší význam.

Jacobs s tímom odborníkov od roku 1982 analyzoval údaje o takmer milióne ľudí bez záznamu o rakovine, v snahe zistiť, či tí, ktorí pred dovŕšením 50-ky trpeli obezitou, mali vyššie šance na vznik rakoviny.

Do roku 2014 (teda za 32 rokov od začiatku výskumu) umrelo 8.354 sledovaných ľudí na rakovinu pankreasu. Ľudia, ktorí boli v mladšom veku obézni, umierali na tento druh rakoviny najčastejšie, pričom ani nemuseli trpieť kritickou formou obezity.

Príklad zo štúdie: 170 centimetrov vysoký človek s nadváhou okolo 14 kíl vo veku od 30 do 49 rokov mal o 25 percent vyššie riziko úmrtia na rakovinu než ten, kto si v tomto veku udržiaval zdravú váhu. Riziko úmrtia pritom stúpa úmerne s vyšším počtom kilogramov nadváhy. Ľudia, ktorí medzi 50. a 59. rokom života trpeli nadváhou 14 kíl, mali zas riziko úmrtia na rakovinu o čosi nižšie – 19 percent, a tí, ktorí nadváhou trpeli v 60-69 rokoch, 14 percent. Dá sa teda povedať, že ak vás obezita postihne v mladšom veku, jej následky sú smrteľnejšie oproti obezite vo vyššom veku.

Nadváha zvyšuje riziko rakoviny vo všeobecnosti – a zvlášť rakoviny pankreasu – o zhruba 20 percent, takže nový nález vyplývajúci zo štúdie podčiarkuje kritický dopad obezity, a to najmä v mladom veku.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedaily.com, dailymail.co.uk, iarc.fr, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.