• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Americký herec Richard Chamberlain má 85 rokov

  • 7:52 31.03.2019
  • Beverly Hills/Bratislava
Americký herec Richard Chamberlain má 85 rokov

V nedeľu 31. marca má populárny herec 85 rokov.

Richard Chamberlain patril od 60. rokov minulého storočia k najžiadanejším hollywoodskym hercom. Preslávili ho filmové úlohy ako mušketier Aramis z filmu The Three Musketeers (Traja mušketieri, 1973), predstaviteľ Edmonda Dantesa vo filme The Count of Monte-Cristo (Gróf Monte Christo, 1975) a snáď najviac postava kňaza Ralpha de Bricassarta z romantickej rodinnej ságy The Thorn Birds (Vtáky v tŕní, 1983).

Richard Chamberlain sa narodil 31. marca 1934 (zdroje uvádzajú aj rok 1935). Mladík vyrastal v dobre situovanej rodine v americkom Beverly Hills. Hudobné nadanie zdedil po matke, uznávanej speváčke. Otec sa staral o finančné zabezpečenie rodiny, bol majiteľom továrne.

Počas štúdia na Pomona College v Los Angeles sa budúci herec túžil stať maliarom a až neskôr sa rozhodoval pre herectvo. Čas na rozmyslenie mal počas vojenskej služby, ktorú absolvoval v Kórei.

Pred kameru sa dostal ako dvadsaťsedemročný nadaný mladík v roku 1961 a netrvalo dlho, aby sa stal obdivovanou postavou amerického seriálu z lekárskeho prostredia Dr. Kildare, za ktorú získal svoj prvý Zlatý Glóbus. Prejavom hercovej popularity boli listy od obdivovateliek. Počas päťročného vysielania seriálu ich bolo okolo 12.000 týždenne. Navyše stúpal aj predaj platní s jeho piesňami.

Chamberlain odcestoval v roku 1967 z USA do Veľkej Británie, kde hral v divadle v Birminghame a pracoval pre BBC. Bol prvým Američanom od roku 1929, ktorý tam získal rolu Hamleta (vtedy hral túto postavu John Barrymore). Stvárnil ju síce na doskách menej známeho divadla Birmingham Repertory Theatre, ale kritici v tlači jeho výkon zhodne vysoko ocenili.

Na filmovom plátne sa Chamberlain predstavil v hlavnej úlohe v dobrodružno-historickom filme The Man in the Iron Mask (Muž so železnou maskou, 1977). Známy je aj zo seriálu Shogun (Zajatec japonských ostrovov, 1980).

Srdcia žien si však získal postavou zamilovaného katolíckeho kňaza Ralpha de Bricassarta v romantickom televíznom seriáli The Thorn Birds (Vtáky v tŕní, 1983). O hlavnú ženskú úlohu Meggie sa uchádzali v tom čase aj holywoodske herečky Olivia Newton-John a Michelle Pfeiffer. Napokon o rolu zabojovala krehká Rachel Wardová. Seriál mal obrovskú sledovanosť a jeho hlavní hrdinovia plnili stránky bulvárnych časopisov. Herecké výkony Chamberlaina označovali filmoví diváci za vierohodné, búrlivé a vzrušujúce.

Bulvárne médiá herca podozrievali z homosexuality, čo sa neskôr potvrdilo. Chamberlain sa obával verejnej mienky, predpokladal, že priznanie k homosexualite by neprospelo jeho kariére. V roku 1985 podľahol chorobe AIDS jeho dlhoročný partner John Allison. Umelec sa však v tom čase k vzťahu vôbec verejne nepriznal a zamlčal aj stratu partnera.

V nasledujúcich rokoch sa Richard Chamberlain zaujímal okrem herectva a výtvarného umenie aj o ekológiu. Angažoval sa napríklad pri ochrane prostredia Yosemite National Park v USA a na Havaji.

Na filmovú scénu sa opäť vrátil v ďalšom pokračovaní snímky, ktorá bola nakrútená podľa bestselleru Colleen McCulloughovej s názvom The Thorn Birds: The Missing Years (Vtáky v tŕní - Stratené roky, 1996).

Verejne sa k homosexualite herec priznal až vo svojej autobiografickej knihe Shattered Love (2003).

V roku 2007 sa objavil v epizóde seriálu Zúfalé manželky (Desperate Housewives).

Svoj život si filmový hrdina bez televíznych a divadelných úloh nevie predstaviť. „Vedel som, že herectvo je to, čo som chcel robiť. Vo vesmíre neexistovalo nič iné, čo by som si viac želal,“ poznamenal Richard Chamberlain.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.