• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

V Ilavskej nemocnice chcú skvalitniť služby, rušia oddelenia

  • 14:25 09.08.2013
  • TRENČÍN
V Ilavskej nemocnice chcú skvalitniť služby, rušia oddelenia

Nemocnicu s poliklinikou Ilava, n.o. čakajú viaceré organizačné zmeny. Zo štyroch lôžkových oddelení by mali ostať iba dve.

Ako agentúru SITA informoval riaditeľ nemocnice Juraj Beďatš, ku koncu augusta končí lôžkové oddelenie gynekológie, pôrodnica aj novorodenecké oddelenie.

K tomuto termínu nemocnica zároveň zdvojnásobuje kapacitu lôžok oddelenia dlhodobo chorých zo súčasných 28 lôžok na 56 lôžok.

„Tento postup je komunikovaný so všetkými zdravotnými poisťovňami a koordinovaný s okolitými nemocnicami, najmä s Fakultnou nemocnicou Trenčín a s Nemocnicou s poliklinikou v Považskej Bystrici,“ uviedol Beďatš. „Nedochádza k redukcii a zoštíhľovaniu činností nemocnice, vzhľadom k viacerým externým faktorom dochádza k zmene orientácie, s cieľom skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ dodal s tým, že v Ilave naďalej zostáva fungovať jednodňová zdravotná starostlivosť v špecializačnom odbore gynekológia a taktiež aj odborné gynekologické ambulanice.

Čo bude s deťmi a zamestnancami

V ilavskej nemocnici by mala skončiť taktiež detská pohotovosť. Zdravotnícke zariadenie požiada s účinnosťou od 1. septembra Trenčiansky samosprávny kraj o dočasné pozastavenie povolenia prevádzkovania ambulancie lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) pre deti a dorast. „Po doručení rozhodnutia bude v priebehu mesiaca august 2013 podaná informácia, u ktorého poskytovateľa LSPP pre deti a dorast budú pacienti ošetrení. LSPP pre dospelých pokračuje naďalej v súčasných priestoroch a režime,“ povedal riaditeľ.

Pri rušení oddelení musela nemocnica riešiť aj to, čo bude ďalej so zamestnancami. Podľa riaditeľa zabezpečili prestupy viacerých ľudí do okolitých nemocníc, najmä do trenčianskej a považskobystrickej nemocnice. Časť zamestnancov nastúpilo na starobný dôchodok a výraznú časť stredného zdravotníckeho personálu preradili zo zrušených lôžkových oddelení na oddelenie pre dlhodobo chorých.

Obyvateľstvo starne, počet pôrodov klesá

Beďatš poukazuje na to, že obyvateľstvo Slovenska starne a počet pôrodov klesá. Týmto trendom by sa podľa neho mala ilavská nemocnica prispôsobiť. Jeho slová potvrdzuje aj krajský odborník pre gynekológiu a pôrodníctvo pre Trenčiansky kraj Peter Kaščák. „V Trenčianskom kraji po krátkodobom prechodnom zvýšení došlo medzi rokmi 2010 až 2012 k poklesu počtu pôrodov o 361 - z 5 476 na 5 115. Podľa celoslovenskej analýzy je tento trend zrejmý aj v ostatných krajoch Slovenska a prognosticky bude pokles pôrodnosti pokračovať,“ tvrdí. V Ilave sa ročne narodí okolo 700 detí

Ako informoval hovorca Fakultnej nemocnice v Trenčíne Eugen Finkei, na väčší počet pôrodov je trenčianska koncová nemocnica pripravená. „Sme pripravení na pôrody všetkých mamičiek, ktoré sa rozhodnú rodiť v Trenčíne alebo k nám budú na pôrod privezené. Tejto situácii sa určite prispôsobí gynekologicko-pôrodnícke aj novorodenecké oddelenie,“ povedal.

Ilavská nemocnica slúži pre spádovú oblasť asi 90-tis. obyvateľov. Pacienti sa obávajú, že nemocnice v Považskej Bystrici či Trenčíne sú pre nich už ďaleko. Najdlhšiu vzdialenosť, a to 43 kilometrov, by museli do Trenčína absolvovať obyvatelia Zliechova.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.