• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Volebné zákony majú byť teraz stiahnuté, žiada Most-Híd

  • 13:10 09.08.2013
  • BRATISLAVA
Volebné zákony majú byť teraz stiahnuté, žiada Most-Híd

Ministerstvo vnútra by malo podľa poslanca NR SR Gábora Gála (Most-Híd) stiahnuť dvojicu zákonov, ktoré sa týkajú volieb.

Ako povedal Gál dnes na tlačovej besede, rezort vnútra predložil návrhy zákonov o volebnej kampani a zákon o podmienkach výkonu volebného práva ako úder z čistého neba. Najlepšie by bolo, ak by na takýchto zákonoch pracovala aj opozícia.

Nevhodné načasovanie zákonov

„Zákony boli predložené v nevhodnom čase, keď je hlavná dovolenková sezóna. Pripomienkové konanie bolo krátke. Zákony sú dosť nejasné alebo majú zamotaný cieľ,“ vyhlásil Gál. Návrhy ministerstva podľa neho idú mimo rámca požiadaviek verejnosti o kampani a financovaní strán.

„Prečo to načasovanie? Aby bolo menej pripomienok, aj tak ich bolo dosť,“ konštatoval s tým, že pri písaní zákona sa niekto ponáhľal, lebo sú v zákonoch rozpory. Gálovi sa vidia návrhy ako šité na mieru, aby bol niekto zvýhodnený a aby sa niekomu krivdilo.

Transparentné kampane aj financovanie strán

Zákony, ktoré sa týkajú volieb a politických strán, by mali podľa Gála zabezpečiť, aby financovanie strán a kampane bolo transparentné. „Nielen teda kampaň, ako navrhuje ministerstvo, ale všetky aktivity strán,“ upozornil. Podľa neho treba zabezpečiť efektívnu kontrolu financovania strán, aby politická súťaž bola férová a kandidáti vedeli súťažiť za rovnakých podmienok. „Tu vidím najväčší problém, lebo návrhy neriešia najpálčivejšie problémy. Návrhy neriešia kontrolu strán. Je to vtip, že kontrolu financovania delegujú na ministerstvo financií a to môže tieto úlohy delegovať na okresné úrady. To je zlý vtip,“ vyhlásil Gál.

Jediným dobrým bodom v návrhoch ministerstva je podľa Gála zavedenie transparentných účtov. Naopak zákony rátajú so zachovaním moratória, čo je podľa Gála nezmysel. „To je nekontrolovateľné. Zákon uškodí týmto čestným stranám a kandidátom,“ dodal.

Most-Híd predkladá vlastný návrh

Most-Híd dnes do parlamentu predkladá vlastný návrh, ktorý rieši najmä financovanie strán a volebných kampaní, kontrolu financovania strán a sankcie. Jeho návrh podporujú aj SDKÚ-DS a KDH. Most-Híd v návrhu upravuje tri oblasti - financovanie strán, všetky voľby a kontrola Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) a verejnosťou. Pre každé voľby by sa mal podľa návrhu vytvoriť volebný fond, ktorý vytvorí každá strana. Z neho bude uhrádzať výdavky na kampaň. Fond sa oddelí od prevádzkových nákladov, aby sa vedelo, z čoho strana financuje kampaň. Volebný fond budú mať aj jednotliví kandidáti, ak budú robiť individuálnu kampaň. Všetky dary majú byť podľa návrhu zverejnené, rovnako aj ich výška.

Najdôležitejším opatrením návrhu Mosta-Híd má však byť kontrola financovania strán cez NKÚ a verejnosťou. Právomoci NKÚ sa majú posilniť. Ten bude môcť kontrolovať všetky povinnosti strany, ktoré má zo zákona. Ak dôjde k závažnému porušeniu zákona, NKÚ bude dávať návrh na rozpustenie strany. Audítor bude povinný hlásiť NKÚ, ak sa dozvie o akomkoľvek protizákonnom konaní. Novelizovať sa má aj Trestný zákon, kde by sa zaviedol nový trestný čin, a to nelegálne financovanie politickej strany.

Nový návrh má ušetriť

K návrhu zákona o volebnej kampani prišlo počas medzirezortného pripomienkového konania viac než 300 pripomienok. Nová volebná legislatíva by mala podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka ušetriť štátu do dvoch rokov 1,5 milióna eur. Podľa navrhovaných pravidiel by totiž mali odmeny dostávať len členovia volebných komisií, ktorých strany dosiahli v predchádzajúcich voľbách viac ako tri percentá hlasov. V predstavenej volebnej legislatíve chýba zriadenie nezávislého kontrolného orgánu, ktorý by mal na starosti dodržiavanie pravidiel volieb, pretože podľa ministra nedošlo k jednoznačnému konsenzu, ako by to malo vyzerať.

Minister Kaliňák obhajuje aj návrh zaviesť pre všetky voľby 48-hodinové moratórium. Podľa neho sa doteraz dodržiavalo, až na malé excesy.

Strany sa pred voľbami zaviazali, že do roka od nástupu nového parlamentu sprísnia pravidlá financovania. Pod záväzok sa okrem strán Ľudovej platformy podpísali aj Smer-SD, SaS, OĽaNO, SMK a 99 %. Ak by politici sľuby naplnili, mala by sa kontrola príjmov a výdavkov strán presunúť z Národnej rady SR a ministerstva financií na nestranný kontrolný orgán, ktorý by vyžadoval ich deklarovanie nielen od strán, ale aj od kandidátov, a to vrátane lokálnych volieb. Strany by mali tiež sprísniť dozor nad politickými výdavkami tretích osôb či zvýšiť sankcie za porušenia zákona. Rozšíriť by sa mali majetkové priznania.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.