• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Hygienici chcú obmedziť paniku pre antrax

  • 13:15 18.02.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Hygienici chcú obmedziť paniku pre antrax

Zjednodušiť a zracionalizovať postupy pri poplachoch pre rôzne biele prášky a podozrivé zásielky a tým obmedziť zbytočnú paniku a zároveň šetriť štátne peniaze navrhuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako na pondelňajšej tlačovej besede pripomenul regionálny hygienik Cyril Klement, z 987 podozrivých zásielok, ktoré sa na Slovensku od roku 2001 vyšetrili, nebola na mikrób spôsobujúci antrax pozitívna ani jedna.

Takéto laboratórne vyšetrenie pritom stojí okolo 650 eur, ďalšie náklady sú spojené so zásahom bezpečnostných zložiek a prevozom podozrivej zásielky. "Jediný pozitívny antrax bol v USA a zneužil to pracovník laboratória. Ale bežný človek to môže ťažko urobiť,“ povedal Klement.
Z človeka na človeka sa neprenáša

Ako spresnil Pavol Lokša z odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, navrhované zjednodušenie postupov vychádza z toho, že ochorenie antrax nie je prenosné z človeka na človeka, nie je preto potrebná napríklad karanténa.

„Budeme rozlišovať medzi ľuďmi, ktorí boli priamo v styku s podozrivou látkou, to znamená, že boli potriesnení na rukách alebo na tvári alebo bola celá miestnosť potriesnená podozrivým práškom. V tom prípade tí ľudia pôjdu pod obyčajný lekársky dohľad, budú im nasadené antibiotiká a bude sa čakať na výsledok mikrobiologického vyšetrenia,“ povedal Lokša s tým, že osoby, ktoré manipulovali s neotvorenými obálkami, nie je potrebné považovať za ohrozené.

Pripomenul, že pri antraxových útokoch v USA bolo v obálkach zariadenie, ktoré okamžite po otvorení vytvorilo aerosol, aby bol zásah účinný.
Návrh predložia hasičom

Návrh nových postupov chcú hygienici poskytnúť vedeniu Hasičského a záchranného zboru. „Predpokladáme, že si to radi osvoja, pretože to bude šetriť čas a prostriedky. Hasičský a záchranný zbor bude mať väčšiu istotu, že o antrax nejde. Bioteroristický prášok by sa vznášal nad zemou a to nevie urobiť každý,“ dodal Klement.

Väčšina rizikových zásielok sa laboratórne vyšetruje v Informačnom centre pre bakteriologické, biologické a toxínové zbrane pri RÚVZ v Banskej Bystrici, dosiaľ ich tam od jeho zriadenia v roku 2001 vyšetrili 838. Vyšetrenia podozrivých zásielok v súčasnosti robia aj Úrad verejného zdravotníctva v Bratislave a RÚVZ v Košiciach.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

DNES - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

DNES - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

DNES - 19:04Domáce

Dodávky lieku prerušili na Slovensko ešte koncom roka 2023. Lekárňam chýbajú aj ďalšie prípravky.

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 17:42Domáce

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady.

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

DNES - 16:10Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú.