• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Tajomné odkazy ukryté v slávnych obrazoch: Všimli ste si ich všetky?

  • 20:29 19.03.2019
  • Bratislava
Tajomné odkazy ukryté v slávnych obrazoch: Všimli ste si ich všetky?

Umelci nám po celé stáročia vo svojich veľdielach zanechávali skryté posolstvá, ktoré neuniknú pozornému oku, hoci ich veľa ráz prehliadnu aj samotní akademici. Aké tajomstvá skrývajú najznámejšie obrazy?

Dávno predtým, ako tvorcovia filmov začali vkladať do svojich diel skryté stopy k vysvetleniu deja, sa so svojimi maľbami podobne pohrali aj maliari. Mnohé svetovo známe maľby skrývajú tajomstvá určené len pre pozorného sledovateľa. Toto sú tie najznámejšie z nich.

Od da Vinciho po Van Gogha

Obraz Leonarda da Vinci Mona Lisa ste videli už stovky ráz, ale stavíme sa, že ani raz ste si nevšimli nenápadné iniciály autora ukryté v pravom oku ústrednej postavy. Svetoznáme dielo ale ukrýva aj ďalšie taje!

Podľa odborníkov možno nájsť ďalšie symboly aj v ľavom oku Mony Lisy, no ich význam sa zatiaľ nepodarilo rozlúštiť. Na moste za Monou Lisou si tiež môžete všimnúť nepravidelné ťahy štetca, predstavujúce pravdepodobne číslo 72, alebo písmeno L a číslo 2.

Leonardo da Vinci - Mona Lisa

Michelangelov známy obraz Stvorenie Adama zobrazuje Boha, ktorý z oblaku v tvare ľudského mozgu rukou siaha k Adamovi na zemi.

Okrem maľovania sa Michelangelo preslávil aj svojím príspevkom k poznatkom o ľudskej anatómii. Ako mladý sa zakrádal na cintoríny, kde pitval mŕtvoly nebožtíkov, a pravdepodobne tu sa dozvedel, ako vyzerá ľudský mozog.

Obraz symbolizuje najväčší dar Boha človeku, ktorým má byť intelekt. Túto myšlienku si Michelangelo požičal od jej tvorcov, za ktorých pokladáme neskorých novoplatonistov.

Michelangelo Buonarroti - Stvorenie Adama

Niektorí akademici sú presvedčení o tom, že Van Goghov obraz Nočná terasa kaviarne má byť realistickým znázornením da Vinciho Poslednej večere. Na oboch obrazoch nájdeme 12 postáv usadených pri stole. Van Goghova čašníčka v bielom rúchu symbolizuje postavu Ježiša Krista, ktorý stojí priamo pod krížom v okne na pozadí.

Táto interpretácia dáva zmysel aj na pozadí listov, ktoré Van Gogh v tom čase posielal svojmu bratovi Theovi, a v ktorých v súvislosti s obrazom hovoril o záhadnej potrebe náboženstva vo svojom živote.

Vincent Van Gogh - Nočná terasa kaviarne

Dalí a Warhol

Nie každý umelec sa snaží získať oddané a pozorné publikum aplikovaním symbolov do svojho diela. Niektorí maliari sú zástancami názoru, že cenné umelecké dielo musí byť bohaté na kreatívne zobrazenie symboliky.

Umeleckí historici interpretujú roztečené hodiny na známom obraze Salvadora Dalího Perzistencia pamäte ako odkaz na plynulosť času, na ktorú upriamovala pozornosť v tej dobe nová Einsteinova špeciálna teória relativity. Dalí však vysvetlil, že ho neinšpirovala žiadna kozmologická teória, ale syr Camembert topiaci sa na slnečných lúčoch.

Salvador Dalí - Perzistencia pamäte

Pokiaľ ide o frustráciu akademikov z neschopnosti vysvetlenia myšlienky umeleckého diela, v tejto kategórii patrí prvé miesto jednoznačne Andymu Warholovi. Zatiaľ čo sa ho odborníci snažia pričleniť ku komplexnému metafyzickému systému, Warhol sám o svojom umení hovoril, že reprezentuje realitu.

Warholova realita sa premietla do obrazov potravín, filmových hviezd a peňazí. Warhol nenamaľoval obraz s Campbellovou polievkou preto, že by chcel ironizovať moderný kapitalizmus. Polievky namaľoval preto, lebo mu chutili.

Andy Warhol - 32 plechoviek Campbellovej polievky

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, Foto: Pexels, Flickr, YouTube, Wikimedia Commons
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.