• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Trinásť svedkov by malo vypovedať v utorok v kauze zabitého Filipínca

  • 14:52 18.03.2019
  • Bratislava
Trinásť svedkov by malo vypovedať v utorok v kauze zabitého Filipínca

Trinásť svedkov je predvolaných na utorkový proces (19. 3.), pred trojčlenným senátom Okresného súdu (OS) Bratislava I by mali vypovedať v kauze zo zabitia Filipínca Henryho Acordu.

Obžalovaný je v tomto prípade Juraj H., ktorý je vo väzbe a prvé hlavné pojednávanie sa začalo koncom januára tohto roku. „OS Bratislava I vytýčil hlavné pojednávanie na 19. marca a 21. marca. Na pojednávanie 19. marca predvolal 13 svedkov a na pojednávanie 21. marca desať svedkov,“ uviedol v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Koncom januára dohodu o vine a treste odmietla uzatvoriť prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave aj obžalovaný a jeho obhajca. „Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou,“ povedal obvinený. Jeho vyhlásenie však súd nemohol prijať. „V ten deň sme mali firemnú akciu. Išiel som teda skôr z práce domov a potom podvečer som išiel na akciu. Vypil som najprv v hoteli niekoľko pív s kolegami a nadriadenými a potom som sa vydal do mesta, že si dám ešte zopár pív,“ povedal v januári Juraj H.

Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a bral lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin. Potom navštívil v inkriminovaný deň okrem hotela viacero známych pubov a podnikov v centre hlavného mesta. Na otázku prokurátorky KP nevedel presne odpovedať, koľko v ten deň alkoholu vypil, ale bolo to viac ako 20 veľkých pív a desať poldeci vodky. „Na útok si presne nepamätám. Mám mizivé spomienky,“ povedal Juraj H.

Nechcem sa vyviniť, Henryho som napadol, lebo som si myslel že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Neviem, ako som nato prišiel, jednoducho som to mal v hlave. Na presný konflikt mám útržkovité spomienky. Som slušný pracujúci človek a všetci ma poznajú ako neagresívneho. Hanbím sa za svoje správanie, nechcel som mu ublížiť, nevyhováram sa. Do smrti to budem ľutovať. Mrzí ma to. To, čo sa píše v médiách, že som monštrum a rasista, nie je pravda. Chcem byť spravodlivo odsúdený na základe vykonaných dôkazov,“ vyhlásil vtedy obžalovaný Juraj H.

Juraj H. ďalej priznal, že pri sebe do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu. Predseda senátu OS Bratislava I po jeho vypočutí hlavné pojednávanie odročil na 19. a 21. marca. Okrem svedkov by v tomto prípade mali vypovedať aj znalci.

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom, približne o 4.45 h, napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. okrem iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel.

Polícia obvinila útočníka zo zabitia. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I ho pôvodne zobral do tzv. preventívnej väzby. Dôvodom boli obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti.

Náhradu škody si od Juraja H. v prípade uznania viny požadujú zástupca príslušnej zdravotnej poisťovne aj právny zástupca pozostalých. Ten nielen náhradu pohrebných nákladov, cestovných nákladov pozostalých, ale aj ušlú mzdu. Odškodnenie v prípade morálnej ujmy necháva právny zástupca na rozhodnutie OS Bratislava I.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.