• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Znalci a tlmočníci žiadajú vyššie platy, chcú dvojnásobok

  • 9:59 09.08.2013
  • BRATISLAVA
Znalci a tlmočníci žiadajú vyššie platy, chcú dvojnásobok

Slovenská komora znalcov (SKZ) dúfa, že ministerstvo spravodlivosti po navrhovanej novelizácii zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch pristúpi aj k tomu, že zvýši tarifnú odmenu znalca, a to minimálne dvojnásobne.

„V súčasnosti platná hodinová sadzba odmeny vo výške 13,28 eura nezohľadňuje v plnej miere náklady znalca a náročnosť výkonu znaleckého úkonu. Táto sadzba bola stanovená vyhláškou pred skoro desiatimi rokmi, keď boli úplne iné vstupné náklady na znalecký úkon,“ vysvetlil viceprezident komory Marián Miškanin.

Preto očakávajú novelizáciu vyhlášky o odmenách, náhradách výdavkov a náhradách za stratu času pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov. Podľa znalcov treba novelizovať aj ďalšiu právnu normu - vyhlášku o stanovení všeobecnej hodnoty majetku.

Novelizáciu zákona vítajú

Znalci pritom vítajú snahu ministerstva novelizovať zákon o spomínanej trojici profesií, ktoré často poskytujú služby súdom a orgánom verejnej moci. Komora poznamenala, že návrh novely na jednej strane pridáva povinnosti znalcom, napríklad ustanovením, v ktorom sa po novom úplne presne sumarizujú ich základné povinnosti. Podľa nich by museli napríklad prednostne riešiť úlohy zadané súdmi alebo inými orgánmi verejnej moci.

Na druhej strane návrh novely dáva znalcom možnosti napríklad na zvýšenie tarifnej odmeny až o 50 percent (ak zadávateľ požaduje vykonanie úkonu bezodkladne alebo za mimoriadne obtiažných okolností). „Ale aj sankcionovanie znalcov formou zníženia tarifnej odmeny pri oneskorenom dodaní znaleckého úkonu,“ dodal Miškanin. Znalcom v novele vyšpecifikovali aj prípady, keď je možné odmietnutie vykonania znaleckého úkonu.

Vyplácanie sa urýchli

Slovenská komora znalcov už v minulosti upozorňovala na zdĺhavé platenie znalečného znalcom za vykonanie znaleckého úkonu. Pripravovaná novela tento problém rieši. Podľa návrhu sa o znalečnom alebo tlmočnom má rozhodnúť bez zbytočného odkladu, spravidla do 30 dní od predloženia vyúčtovania a vyplatiť ho najneskôr do 60 dní od právoplatnosti rozhodnutia o znalečnom alebo tlmočnom.

Znalci súhlasia aj so súvisiacou novelizáciou občianskeho súdneho poriadku. Podľa nej by mohli znalcovi vyplatiť 30-percentný podiel z preddavku, ak bol dopredu zložený.

Rezort spravodlivosti novelu zákona zdôvodnil snahou zlepšiť podmienky pre výkon znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej činnosti. Chce zaviesť jasnejšie pravidlá jej financovania, a tým prispieť k odstraňovaniu súdnych prieťahov.

Platiť majú sporné strany

Náklady na činnosť znalcov, tlmočníkov a prekladateľov len v rámci rozpočtových kapitol ministerstiev spravodlivosti a vnútra, ktoré sú primárne zodpovedné za oblasť trestného a súdneho konania, dosahujú každoročne viac ako dve desiatky miliónov eur. Teraz rezort spravodlivosti navrhuje, aby v civilnom sporovom konaní náklady na znalecké dokazovanie neboli hradené zo zdrojov štátneho rozpočtu, ale z povinne skladaných preddavkov od sporových strán.

Takto zložené preddavky zabezpečia, aby súd mohol znalcovi, tlmočníkovi alebo prekladateľovi vyplatiť už spomínaný preddavok vo výške 30 percent účastníkmi konania zložených preddavkov. „Samozrejme, preddavky nebudú musieť skladať tí účastníci konania, ktorí sú oslobodení od súdnych poplatkov, napríklad ľudia v hmotnej núdzi,“ uviedla hovorkyňa MS SR Jana Zlatohlávková.

Dôsledné vymáhanie týchto pravidiel podľa MS umožní, aby sa prostriedky z jeho rozpočtovej kapitoly používali na znalecké dokazovanie vo verejnom záujme. Návrhom novely zákona sa zároveň zlepšuje a zintenzívňuje komunikácia medzi zadávateľom a znalcom, tlmočníkom alebo prekladateľom. Dôležitou zmenou je tiež zavedenie výlučnej elektronickej podoby vedenia denníka, čo zároveň umožní účinnejšiu kontrolu zo strany ministerstva spravodlivosti.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.