• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Hasiči stále hasia požiar v Betliari, začnú trestné stíhanie

  • 11:53 09.08.2013
  • BETLIAR
Hasiči stále hasia požiar v Betliari, začnú trestné stíhanie

Hasiči majú obavy zo silného vetra, ktorý môže rozfúkať jestvujúce lokálne, ale aj skryté ohniská. Pomohol by im výdatný dážď.

Tri dni a tri noci bojujú hasiči s lesným požiarom vo Volovských vrchoch.

Krajský riaditeľ košických hasičov Jozef Fedorčák v piatok ráno informoval, že v noci udržali požiar pod kontrolou, no na požiarovisku je stále 10 až 15 lokálnych ohnísk.

Doložil, že vo štvrtok k večeru hasiči uhasili plamene. Rozmiestnili techniku i ľudí po obvode požiaroviska a postupne likvidujú lokálne ohniská smerom dovnútra. V noci na likvidácii požiaru striedavo pracovalo okolo 60 ľudí a jedenásť cisterien.

„O chvíľu vyštartuje vrtuľník na monitorovací let a potom riadiaci štáb rozhodne o ďalšom postupe, nasadení ľudí a techniky. Obavy máme zo silného vetra, ktorý môže znova rozfúkať jestvujúce ohniská, ale aj tie skryté v zemi. Ťažko odhadnúť, kde nám môže oheň ešte vyskočiť,“ povedal Fedorčák.

Podľa Fedorčáka v zemi môžu tlieť konáre, ale aj korene, pretože ide o päť rokov staré na juh otočené kalamitné územie, kde bolo drevo, i korene vyschnuté, takže môžu tlieť v zemi a dokonca sa popod zem môže oheň šíriť, pričom to nevidno. Doložil, že lokálne ohniská budú hasiť celý piatok. Pripustil, že úplná likvidácia ohnísk môže trvať viac dní. Hasičom by pomohol výdatný dážď.

V prípade podajú trestné oznámenie

S požiarom, ktorý spozorovali v utorok pred druhou popoludní, v ťažkom teréne vo Volovských vrchoch, už štvrtý deň bojujú desiatky hasičov a dobrovoľníkov z Rožňavy, Dobšinej, Košíc a Popradu aj s technikou. V náročnom, ťažko prístupnom horskom teréne je na likvidáciu nasadená aj letecká technika z ministerstva vnútra i ministerstva obrany, ako aj špeciálne vycvičení hasiči z modulu leteckého hasenia Západ a z Banskej Bystrice.

V prípade lesného požiaru v katastri obce Betliar v Rožňavskom okrese začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. S požiarom bojujú hasiči už od utorka. Riadiaci štáb o ďalšom postupe rozhodne po monitorovacom lete. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, zhorelo viac ako 27 hektárov, škody na lesných porastoch presahujú 76-tisíc eur. Pri požiari našťastie nebol nikto zranený.

Požiar hasia štvrtý deň

Vo štvrtok v noci požiar udržali pod kontrolou, no na požiarovisku je podľa krajského riaditeľa košických hasičov Jozefa Fedorčáka stále 10 až 15 lokálnych ohnísk. Techniku a ľudí rozmiestnili po obvode požiaroviska a postupne lokálne ohniská likvidujú. Problémy by mohol spôsobiť silný vietor, ktorý by mohol znovu rozfúkať jestvujúce ohniská, ale aj tie skryté v zemi. V zemi môžu tlieť konáre, ale aj korene a oheň sa tak môže šíriť ďalej, pričom ho nevidno. Lokálne ohniská budú hasiť celý dnešný deň, ich úplná likvidácia však môže trvať aj viac dní.

S požiarom, ktorý spozorovali v utorok pred druhou popoludní, v ťažkom teréne vo Volovských vrchoch bojujú desiatky hasičov a dobrovoľníkov z Rožňavy, Dobšinej, Košíc a Popradu aj s technikou. V náročnom, ťažko prístupnom horskom teréne je na likvidáciu nasadená aj letecká technika z ministerstva vnútra i ministerstva obrany, ako aj špeciálne vycvičení hasiči z modulu leteckého hasenia Západ a z Banskej Bystrice.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.