• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov o zákonoch,zdôrazňuje koaličné rokovania

  • 16:55 01.03.2019
  • Bratislava
Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov o zákonoch,zdôrazňuje koaličné rokovania

Strana Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov o návrhoch zákonov. Očakáva rokovania v rámci koalície a upozorňuje na potrebu vyrovnaného rozpočtu.

Most-Híd to uviedol v reakcii na návrhy, ktoré v piatok predstavila SNS. Smer-SD je ochotný o iniciatívach rokovať, keď ich koaličný partner predloží.

Vyjadrením o skokovom zvýšení minimálnej mzdy o 80 eur strana Smer-SD odštartovala podobné preteky, ako pred časom s vyjadrením v súvislosti so zastropovaním veku odchodu do dôchodku. Neprekvapuje nás, že s vlastnými návrhmi prišla aj SNS. Strana Most-Híd sa do týchto súťaží nikdy nezapája,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Most-Híd podľa jej slov svoje predstavy aj v sociálnej oblasti rieši na rokovaniach s koaličnými partnermi.

Pripomína, že zníženie daní zamestnancom zvýšením nezdaniteľnej časti navrhol Most-Híd v roku 2017. „O rok neskôr sme navrhli zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, formou daňovo odpočítateľnej položky z daní príjmov právnických osôb v sume desať precent zaplatených odvodov,“ doplnila.

Hovorí aj o ďalších návrhoch z dielne Mosta-Híd. Napríklad rozšírenie zdvojnásobenia daňového bonusu aj na deti staršie ako šesť rokov, zníženie odvodov pre zdravotné poistenie, podpora seniorov. „Most-Híd všetky návrhy aj v budúcnosti položí na koaličný rokovací stôl a od svojich partnerov očakáva rovnaký prístup,“ uviedla hovorkyňa. Most-Híd pri opatreniach zdôrazňuje potrebu vyrovnaného rozpočtu.

Akýkoľvek vládny návrh zákona musí byť predmetom rokovaní koaličnej rady. Keď ich koaličný partner predloží, sme pripravení o konkrétnych návrhoch diskutovať,“ uviedol v reakcii na návrhy SNS hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

SNS plánuje na najbližšiu schôdzu parlamentu predložiť návrhy na zníženie viacerých daní či zavedenie povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach. V daňovej oblasti chce SNS znížiť daň z príjmu právnických osôb na 15 percent s účinnosťou od 1. januára 2020. Na desať percent má klesnúť aj daň z pridanej hodnoty na potraviny a pre printové médiá. Ďalším opatrením má byť zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov, posledným piatym sa má zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.

Predseda SNS Andrej Danko verí, že tento spôsob predloženia návrhov pomôže odhaliť záujmy a charakter jednotlivých politikov. Či už opozičných, ale aj koaličných. Vo svojom vyjadrení hovoril aj o potrebe zmeny politickej práce. „Staré koaličné rady, vysedávania už prestávajú fungovať,“ poznamenal vo zverejnenom videu, kde hovorí aj o spomínaných návrhoch zákonov.

Ministerstvo financií (MF) SR upozornilo, že predstavené návrhy z dielnej koaličnej SNS by mohli mať negatívny vplyv na verejné financie. „Na prvý pohľad by prijatie takýchto návrhov znamenalo opustenie cieľa vyrovnaného hospodárenia, čo je jeden z bodov programového vyhlásenia vlády. Takéto návrhy musia byť predmetom koaličnej dohody,“ upozornila v stanovisku pre médiá hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.