• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

NBS podáva ďalšie trestné oznámenie v kauze poisťovne Rapid life

  • 15:14 26.02.2019
  • Bratislava
NBS podáva ďalšie trestné oznámenie v kauze poisťovne Rapid life

Podľa Národnej banky Slovenska je priebeh konkurzu Rapid life zvláštny, podáva preto trestné oznámenie.

Národná banka Slovenska (NBS) podáva ďalšie trestné oznámenie v kauze poisťovne Rapid life. Rozhodla sa tak po tom, čo Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila dvoch manažérov banky zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď bola zavedená nútená správa poisťovne. Podľa NBS sú v tejto kauze namiesto pravdepodobných páchateľov stíhaní jej pracovníci.

Polícia SR v pondelok (25. 2.) informovala, že dvaja pracovníci NBS sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy v prípade poisťovne Rapid life. Obvineným Ivanovi B. (55) a Monike I. (47) hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na desať až 20 rokov.

Vzhľadom na zvláštny priebeh konkurzu na poisťovňu Rapid life, ktorý nenapreduje, a vzhľadom na existenciu vážnych pochybností o prieťahoch a zákonnosti jeho priebehu, podáva NBS v tejto veci trestné oznámenie,“ informovala médiá v utorok NBS.

Vyhlásenie nútenej správy v poisťovni Rapid life považuje za zákonné a dôvodné. „Dôvody na vyhlásenie potvrdil dohľad NBS na mieste a nezávislý externý audit. Na základe dohľadu na mieste NBS v tejto veci podala aj sériu trestných oznámení. Súhlas NBS na vyhlásenie konkurzu bol taktiež zákonný a dôvodný, čo potvrdil aj Okresný súd v Košiciach právoplatným vyhlásením konkurzu na túto poisťovňu,“ uviedla NBS.

Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov považuje NBS za absurdné. „NBS dosiaľ nedostala uznesenie vyšetrovateľa a nie je oboznámená s jeho tvrdeniami o údajnom protiprávnom konaní,“ upozornil regulátor s tým, že nikto z národnej banky nebol v tejto veci vyšetrovateľom vypočutý. NBS preto požiada o stanovisko k medializovaným informáciám príslušné orgány. „Je zarážajúce, že k obvineniu osôb, ktoré svojou systematickou činnosťou v poisťovni Rapid life poškodili takmer 15.000 klientov o viac ako 20 miliónov eur, zatiaľ nedošlo, hoci prvé trestné oznámenie podala NBS už pred takmer dvoma rokmi,“ doplnila národná banka.

Podľa slovenskej centrálnej banky tiež vzniká dojem, že osoby, ktoré poškodili klientov, „majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní“. Má tak pokračovať nátlak na inštitúciu. „NBS už na to v minulosti viackrát upozorňovala prokuratúru a aj iné orgány činné v trestnom konaní,“ tvrdí národná banka.

Rozhodnutia orgánov verejnej správy, vrátane rozhodnutí NBS, majú podľa regulátora preskúmavať civilné súdy, nie orgány činné v trestnom konaní. „To isté platí aj pre rozhodnutia NBS, ktoré sa týkajú poisťovne Rapid life,“ dodala NBS s tým, že bude pre nekorektný postup niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní, zverejňovať podania a zistenia týkajúce sa spoločnosti Rapid life.

NBS zaviedla nútenú správu v polovici júna v roku 2017. Dôvodom boli zistenia, že poisťovňa závažne ohrozuje práva klientov. Nútená správkyňa podala na štatutárov trestné oznámenie. Podľa bývalého vedenia poisťovne bolo vyhlásenie nútenej správy nezákonným postupom a malo tak dôjsť k porušeniu práva na spravodlivý proces.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.