• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Všeobecná zdravotná poisťovňa nezazmluvnila isté oddelenia

  • 14:12 08.08.2013
  • BRATISLAVA
Všeobecná zdravotná poisťovňa nezazmluvnila isté oddelenia

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pokračuje v optimalizácií nemocníc, s ktorou začala ešte v novembri minulého roka s cieľom prispôsobiť pomer akútnych a chronických lôžok v jednotlivých regiónoch potrebám poistencov.

Na základe výsledkov optimalizácie doposiaľ štátna poisťovňa nezazmluvnila štyri oddelenia a jednu kliniku prevažne na východnom Slovensku.

Od začiatku tohto roka sa VšZP rozhodla nezazmluvniť oddelenie plastickej chirurgie vo Fakultnej nemocnici (FN) Nitra, od prvého apríla nemá zmluvu ani oddelenie plastickej chirurgie a klinika pracovného lekárstva a klinickej toxikológie vo FN Prešov.

V Košickom kraji zostalo nezazmluvnené zo strany VšZP gynekologické a novorodenecké oddelenie v nemocnici v Kráľovskom Chlmci.

Oddeleniam dali čas na odstránenie nedostatkov

Všeobecná zdravotná poisťovňa nemá od začiatku júla zazmluvnené ani detské psychiatrické oddelenie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Dôvodom však tentokrát nie je optimalizácia. "Detské psychiatrické oddelenie sme rušili v rámci organizačných zmien a detská psychiatrická ambulancia ako aj lôžka sú súčasťou I. psychiatrickej kliniky," vysvetlila hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Pri analýze jednotlivých zdravotníckych zariadení sleduje VšZP ich personálne obsadenie, materiálno-technické vybavenie, komplexnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti, prekladovosť medzi oddeleniami, dostupnosť, spektrum operačných zákrokov či dĺžku hospitalizácie.

Štátna poisťovňa však nejde len cestou nezazmluvňovania oddelení. Ako uviedla Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP, oddeleniam, na ktorých zistili počas analýzy nedostatky, dali pol roka na ich odstránenie. Jedna nemocnica zase dostala rok na to, aby pretransformovala akútne lôžka na chronické. "Doterajšie poznatky a skúsenosti z optimalizácie ovplyvnili aj stratégiu VšZP, ktorá namiesto hodnotenia jednotlivých krajov bude zmeny vyhodnocovať komplexne," uviedla Michalicová.

VšZP naďalej trvá na tom, že optimalizácia bude skutočne efektívna vtedy, ak ju podporia všetky zdravotné poisťovne, v opačnom prípade pôjde na úkor počtu jej poistencov. VšZP naposledy optimalizovala lôžka v lete 2011, kedy nezazmluvnila 116 lôžkových oddelení.

Súkromné poisťovne k optimalizácii nepristúpili

Súkromné zdravotné poisťovne v tomto roku zatiaľ k optimalizácii nepristúpili. "V roku 2013 neplánujeme plošnú optimalizáciu, ale v individuálnych prípadoch nevylučujeme „odzmluvnenie, vždy po zvážení viacerých dôvodov súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov," uviedla PR špecialistka zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová. Optimalizáciu naposledy poisťovňa uskutočnila v roku 2011 a 2008. Od začiatku minulého roka tak neodzmluvnila žiadne oddelenie. Ako však uviedla Šimunová, v prípade záujmu uvítajú spoločné rokovanie s VšZP na tému optimalizácie.

Najmenšia zdravotná poisťovňa Union prehodnocovala počty lôžok a oddelení naposledy v druhom polroku 2011 a v prvých troch mesiacoch uplynulého roka. "Pri tomto procese sme sa riadili jednak ponukou a dopytom (potrieb nášho poistného kmeňa) v danom regióne podľa jednotlivých typov odborností oddelení a jednak sme zvažovali regionálnu dostupnosť a štruktúru našich poistencov," skonštatovala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Poisťovňa je podľa jej slov pripravená podporiť zriaďovateľov nemocníc, ktorí sa rozhodnú z hľadiska efektívnosti zrušiť oddelenie alebo znížiť počet lôžok a využiť tak efektívnejšie zdroje verejného zdravotného poistenia. Zdravotná poisťovňa Union má aktuálne zmluvy so 153 lôžkovými zariadeniami.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

DNES - 12:56Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.