• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nedokážete sa sami poštekliť? Toto to znamená o vašom mozgu

  • 21:11 19.02.2019
  • Bratislava
Nedokážete sa sami poštekliť? Toto to znamená o vašom mozgu

Väčšina ľudí na svete sa nedokáže samostatne poštekliť. Nájdu sa ale aj takí, ktorí to dokážu. Čo to hovorí o zdraví mozgu?

Šteklenie je celkom jedinečný pocit. Je jedno, či vás niekto šteklí zámerne a neprajne, alebo len v rámci laškovania – vždy sa pri ňom budete smiať. Napriek tomu, že snáď každý vie, aké to je, keď ho šteklia, len málokto dokáže poštekliť sám seba, a tento fakt mnohé prezrádza o fungovaní nášho mozgu.

O všetkom rozhoduje mozog

Pravdepodobne považujete za samozrejmosť, že ruka, v ktorej momentálne držíte zariadenie, na ktorom čítate tieto riadky, patrí vášmu telu. U iných to až taká samozrejmosť nie je.

V mozgu sa nachádzajú mechanizmy, vďaka ktorým sme schopní rozlišovať medzi samým sebou a svetom okolo nás. Keď tieto mechanizmy prestanú správne fungovať, ako sa to stáva pri ochoreniach ako schizofrénia, človek môže dospieť k záveru, že jeho ruka nepatrí jeho telu, alebo že jeho činy riadi vonkajšia sila.

Prakticky to znamená, že keď sa napríklad rozhodnete pohladiť mačku, mozog prikáže vašej ruke pohnúť sa smerom k nej. To však nie je všetko. V tom istom okamihu si mozog vytvára akúsi predpoveď, čo by sme pri dotyku s mačacou srsťou mali cítiť (rovnako to funguje pri všetkých zmysloch).

Keď teda pohladíte mačku, ruka vyšle signál späť k mozgu, ktorý mu oznamuje, že mačacia srsť bola jemná. Mozog tento pocit porovná so svojím očakávaním, a ak nenastali žiadne prekvapenia, situáciu vyhodnotí ako uzavretú.

Ak máte husiu kožu z hudby, mali by ste vedieť, že váš mozog je jedinečný

Podobne aj predtým, ako sa rozhodneme poštekliť seba, alebo nás pošteklí niekto iný, náš mozog vie, aký pocit treba v tejto chvíli očakávať. Prečo je teda také ťažké poštekliť samého seba? V tomto prípade do hry vstupuje zaujímavý fenomén.

Zdravý mozog bez šteklenia

Neurologička Sarah-Jayne Blackmoreová v roku 2000 podnikla pokus, v rámci ktorého skenovala mozgy účastníkom počas toho, ako ich šteklil robot. Pokus pozostával z troch fáz:

  1. účastníci sa najprv mali poštekliť sami
  2. v druhej fáze účastníkov pošteklil robot
  3. v tretej fáze účastníci sami ovládali robota, ktorý ich vďaka rôzne trvajúcemu elektronickému oneskoreniu šteklil vtedy, keď to nie celkom predpokladali

Každého účastníka najviac šteklilo, keď sa ho dotýkal robot riadený niekým iným, a najmenej jeho vlastný dotyk. Zaujímavé je však to, že keď ich šteklil robot, ktorého sami ovládali, pocit šteklenia postupne naberal intenzitu. Podľa Blackmorovej a jej tímu došlo k nezhode medzi tým, čo mozog účastníka očakával, a tým, čo v skutočnosti viedlo k vzniku pocitu šteklenia.

Dôležité výsledky ponúklo aj skenovanie mozgov účastníkov. Keď sa ľudia sami šteklili, ich mozog sa deaktivoval v 3 oblastiach: v somatosenzorickom kortexe (ovláda pocit dotyku), prednej cingulárnej kôre (zohráva úlohu pri regulovaní emócií) a mozočku (zodpovedá za pohyb).

Keď účastníci hýbali rukami bez toho, aby sa pri tom šteklili, nedošlo k deaktivácii mozočku. To znamená, že predpovedanie pocitu vedie k inej mozgovej odpovedi ako predpovedanie pohybu. Keď ich naopak šteklil niekto iný, somatosenzorický kortex a predná cingulárna kôra na to reagovali okamžite.

Čo teda znamená, že sa nedokážete sami poštekliť? Vo všeobecnosti ide o dobré znamenie, že váš mozog funguje tak, ako má. Na svete sa nájdu aj takí, ktorí si sami dokážu privodiť šteklenie, no zvyčajne ide o pacientov so psychotickou poruchou, ktorú sprevádzajú aj príznaky ako zvukové halucinácie a pocit, že nemajú kontrolu nad tým, čo robia.

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, lww.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.