• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Summit V4 v Jeruzaleme sa presúva na druhý polrok 2019

  • 12:28 18.02.2019
  • Varšava
Summit V4 v Jeruzaleme sa presúva na druhý polrok 2019

Potvrdil to český premiér Andrej Babiš.

Aktualizované: 14:15

Summit krajín V4 a Izraela, plánovaný na utorok (19.2.) v Jeruzaleme, sa presúva na druhý polrok 2019. Stane sa tak na základe požiadavky Poľskej republiky, ktorá takto reaguje na aktuálny vývoj diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Poľskom. V pondelok o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková.

Premiéri Slovenska, Českej republiky a Maďarska využijú návštevu na bilaterálne rokovania s izraelským premiérom (Benjaminom) Netanjahuom ako aj na trilaterálne stretnutie,“ konštatovala.

Poľsko zamietlo svoju účasť na summite pre neprijateľný výrok šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca na adresu Poliakov. Informoval tom poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Nový izraelský minister zahraničných vecí Jizrael Kac reagoval v nedeľu na slová, ktoré izraelské médiá pripísali premiérovi židovského štátu Benjaminovi Netanjahuovi, o tom, že Poliaci sa v časoch druhej svetovej vojny podieľali spolu s nacistami na hromadnom vyvražďovaní židov. Podľa Kaca sa Netanjahu, ktorý svoj výrok neskôr poprel a označil ho za dezinterpretáciu, vyjadril jasne.

Som synom preživšieho holokaust (...) pamiatka holokaustu je niečo, v čom sa nemôžu robiť kompromisy, je to niečo jasné a my nezabudneme ani neodpustíme. Poliaci kolaborovali s nacistami a, ako povedal (bývalý izraelský premiér Jicchak Šamir, ktorého otca zabili Poliaci, tí cicajú antisemitizmus s materským, mliekom,“ uviedol izraelský minister zahraničných vecí.

Poľský premiér Morawiecki v reakcii na Kaca na tlačovom brífingu uviedol, že „v tejto chvíli čakáme na rozhodnú reakciu na opovrhnutiahodný, neprijateľný a jednoducho rasistický výrok novovymenovaného izraelského ministra zahraničných vecí. Niečo takéto jednoducho nemôže zostať bez odpovede,“ povedal predseda poľskej vlády, ktorý svoju účasť na summite premiérov krajín V4 a Izraela zrušil už v nedeľu.

Netanjahu v utorok vo Varšave, kde sa zúčastnil na konferencii o Blízkom východe, vyhlásil, že „niektorí Poliaci spolupracovali s nacistami“. Denník však vydal správu, v ktorej bolo uvedené, že „Poliaci spolupracovali s nacistami“. Táto formulácia mala vyvolať nesprávny dojem, že izraelský premiér obvinil z kolaborácie s nacistami na vyvražďovaní Židov celý poľský národ.

Poľská vláda si v piatok predvolala izraelskú veľvyslankyňu Annu Azariovú v Poľsku, aby premiérove slová vysvetlila. Morawiecki neskôr v rozhovore pre agentúru PAP povedal, že podľa Azariovej hovoril izraelský premiér o „individuálnych prípadoch spolupráce poľských jednotlivcov s nacistami“.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.